Elszabadult ló esetén mit kell tenni?
Passz. Itt okos nem lehetsz, csak szép maximum. Nem lehet tudni, hogy honnan származik a ló, hozzá van-e szokva a gyors/hangos járművekhez és hogy mikor mire hogyan fog reagálni. Például én már láttam pár motoros videót, ahol a motoros leállítja a motort és csendben elgurul a lovas mellett. Ugyanakkor ismerek lovast én is, aki mondta, hogy le se sz*rják az autókat/motorokat, illetve annak idején még nagyapám sokat járt lovas kocsival a földekre, sokszor mentem vele, sosem volt probléma az autók miatt. Na de itt jön a probléma, hogy nem tudni hozzá van-e szokva. Lehet nincs. Lehet egy lovardából szökött meg és fingja sincs róla, hogy mik azok a gyors világító fémdobozok. Ha meg lelassítasz és követed, akkor meg lehet amiatt riad meg.
Szóval nem lehet tudni, lutri. Ha hozzá van szokva, akkor tök mindegy, hogy lassan vagy gyorsan mész, mert nem érdekli, ha meg nincs hozzászokva, akkor meg teljesen kiszámíthatatlan.
Persze a logika azt diktálja, hogy lassabban, a lónál nem sokkal gyorsabban menj el mellette, hogy ha netán megriad és keresztbe támad kedve paripázni, akkor legyen esélyed vészfékezni. De mint mondtam, könnyen lehet, hogy pont ez okoz majd gondot.
A legjobb amit tehetsz, hogy óvatosan megpróbálsz elmenni mellette. Az elakadásjelző nem rossz ötlet, mert -ugyan nem szabályos-, de így a mögötted érkezők felfigyelnek rá, és rájöhetnek, hogy valami nincs rendben. Ha esetleg gyorsforgalmi útra téved fel, akkor nehezebb, mert az is veszélyes ha lelassítasz. Esetleg ha bekövetkezik a baj, és kárt okoz az autódban, akkor húzódj le, maradj az autóban, és hívj rendőrt. Nem tudom, hogy lovak tulajdonosát lehet-e azonosítani, de valahogy csak ki tudják deríteni, hogy kinek kell rendeznie a kárt.
Alternatív megoldás, ha cowboy vagy, akkor lasszóval kapd el, üld meg szőrén, és hagyd hogy az ivóban, hősként ünnepeljenek a telepesek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!