Zöldnél balra kanyarodáskor mindig igénybe kell venni a kialakított besorolósávot vagy felesleges?
Adott a következő lámpás kereszteződés:
Szoboszlóról (ahol az utcakép épp látható) kanyarodunk Debrecen irányába balra a 4-es főútra és van egy besoroló sáv is (a képen és a valóságban se nagyon látszik már a felfestése).
A kérdés: Ilyenkor oda kell besorolni és jobb indexxel sávot váltani a 4-es külső sávjába vagy besorolhatok egyből a külsőbe.
Azt vettem észre, hogy mindenki másképp csinálja és aki egyből kanyarodik a külsőbe sokszor úgy rágyorsít, hogy a besoroló sávból sávot váltónak majdnem elsőbbséget kell adnia annak, aki nem sorol be a besoroló sávba.
Mi a szabály ilyen esetekben? Nyilván ha nem lenne lámpa tök egyértelmű lenne: csakis a besorolósávba lehetne érkezni, de így lámpával nem látom értelmét az előbbinek.
Rá kell menni a befogadósávra különben minek lenne ott? Így biztonságos a besorolás miközben nem kell várni a kereszteződésben.
Mondjuk hiányzik a rahajtás a befogadósávra kiegészítő tábla.
Ha megnézed a 2013-as utcaképet, látod, hogy a 4-esen végig záróvonal van a Debrecen felé haladó külső sáv mellett, tehát nem szabad egyből arra kanyarodni.
Ez volt a múlt.
Jelenleg nincs se tábla, ami mutassa a kanyarodás rendjét, se záróvonal, ami alapján tájékozódni tudnék én, aki életemben először járok ott. Oké, hogy te tudod, hogy ott ez a rendszer, de én honnan tudhatnám? Ha egy felfestés lekopott, akkor az nem minősül felfestésnek. Emiatt rendőr se büntethet már, mint 40 évvel ezelőtt.
Ugyanaz a helyzet, hogy ha egy Stop-táblát kidöntenek, és az út fenntartója nem pótolja, én a mellékútról érkezve gondolhatom, hogy az egy jobbkezes kereszteződés. Ha emiatt kimegyek valaki elé, és csattanunk, akkor nem én viszem el a balhét, hanem az út fenntartója, esetleg - részben - ráverhetik arra, aki a mindaddig védett úton, amúgy teljesen normális módon, ám megszokásból közlekedett. Mivel ha nincs tábla, akkor nincs elsőbbsége.
Itt az általad mutatott helyen is az van, hogy ütközéskor jó eséllyel teljesen megúszhatja az, aki egyből kiment a külsőbe. Mivel a felfestést gondolhatta szaggatott sávelválasztónak, és ha már kint volt, onnantól az ő szemszögéből neki volt elsőbbsége a sávot váltóval szemben. Tehát ütközésnél itt is valószínűleg az út fenntartója vinné el a balhét, mivel az érintett KGFB-biztosítók nem hagynák magukat.
"Mondjuk hiányzik a rahajtás a befogadósávra kiegészítő tábla."
Milyen táblán szerepel ez a kiegészítő tábla? Mert hogy én ilyenről még az életben nem hallottam és sosem láttam!
2-es, ezt a zagyvasagot...
A kerdesre
Lampas keresztezodesnel, ha mukodik a lampa, minek kellene igenybe venni a besorolo savot?!
Az azert van, mert ha tabla iranyitja a forgalmat, nagy forgalmu fouton nem nagyon van olyan, hogy le legyen
-balrol erkezo
-jobbrol erkezo
-foutrol balra kanyarodo.
Ha csak jobbrol egyenesen halado van, mehetsz a besorolo savba.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!