Ütköztem az autóval, létezik, hogy nem sérült meg egyik autó sem?
Közben számolgattam itt: [link]
És arra a következtetésre jutottam, hogy kb. annyi volt a kinetikus energia, mintha 4km/h sebességgel nekisétáltam volna az autónak a 85kg testemmel. De csak ha pesszimisták vagyunk, és feltételezzük, hogy 1km/h sebességgel történt az ütközés. Ha 0,5km/h sebességet feltételezünk, akkor 1,9km/h sebességgel ha nekisétálok, azzal egyenértékű a történet.
Vagy egyáltalán a kinetikus energia mennyisége az, ami releváns, hogy mekkora sérülés lesz az autón?
Leginkább attól függ, hogy mekkora felületen érintkeztek.
Ha kis felületen, akkor a kis felület nyeli el az egész energiát, így esélyes, hogy behorpad. Ha nagy felületen, akkor eloszlik, így pl. a műanyag lökhárító rugalmassága elnyeli a mozgási energiát.
Az lehet még rossz, ha csak kicsit ér össze a két autó, de eközben van elmozdulás. Ilyenkor a fényezést végigkarcolják egymáson.
A példádat kiegészítve:
Ha nekisétálsz, akkor nem lesz baja. De ha egy csavarhúzót tartasz magad előtt és úgy sétálsz neki, akkor már lesz baja.
Ha egy kulccsal a kezedben sétálsz el mellette, attól is lesz baja.
#6: egyenesen mentem előre, valószínűleg a rendszámom érhetett hozzá az ő hátuljához. Ugye a féket óvatosan felengedve manővereztem, iszonyat lassú sebességgel, mert előttem-mögöttem is kicsi hely volt, amint meghallottam a hangot, azonnal besatuztam és óvatosan hátratolattam, majd lecsekkoltam az autókat. Nem találtam egyiken se semmit szerencsére. :)
#5: Jól van, na. :) Vezettem kb. kemény 15000 km-t (többségét Budapesten), nem volt még egy balesetem se, most volt az első egy figyelmetlenség miatt, nyilván elkattogtam rajta, de szerencsére nem történt nagy katasztrófa. :D
Erre van a lökhárító, ha mindkét kocsi tiszta, karcolás sem lesz.
Viszont ha legalább az egyik retkes (általában mindegyik az, mert jarnak vele) akkor picit lehet karcos, ami csak a következő aprólékos kézi mosasnál bújik elő. Viszont műanyagnak mindegy, mert nem fog alárohadni akkor sem, ha bepókhálosodott a fenyezés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!