Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Ha kiegészítő lámpa hirtelen...

Ha kiegészítő lámpa hirtelen vált, amíg alatta vagyunk, akkor mennyire büntethető a helyzet?

Figyelt kérdés

Ma reggel így jártam. Van egy kereszteződés, ahol egy kiegészítő lámpa van, egyenesre mutat. Rengetegszer megyek át alatta, és már ismerem, hogy mikor, mennyi időre vált. Mindig zöld marad, amíg rendesen ki nem zöldül a lámpa, tehát, szabadon lehet haladni alatta. Ma viszont, amikor mentem át, kb. 4 másodperc alatt kikapcsolt, nem tudni, hogy miért. Éppen csak oldalra nézve láttam, hogy kialszik, viszont én már a zebrán haladtam, és a mögöttem lévő autó is átment a piroson. Nem tudom ,hogy mi történt itt, ugyanis tényleg nem szokott kialudni, hanem végig világít a telizöldig.

Van ott egy villamossín, de nem láttam villamost a közelben, lehet még a kanyar előtt járt, de az meg elég messzire van, és lassan is közlekedik ezen a szakaszon, a másik irányban pedig belátható, mert az egész egy egyenes, és ott sem volt semmi.

Felmerül a kérdés bennem, hogyha rendőr lett volna mögöttem, akkor kaphattam-e volna büntetést, vagy elnézi? Nekem kicsit csapda szaga van, de ha ennyire veszélyes, akkor ezek után nem tudom, hogy van-e értelme hinni a kieg. lámpáknak. Ha ezért megbüntethetnek, akkor inkább el sem indulok, a dudálás meg nem érdekel. A KRESZ kimondja, hogy csak akkor hajts be zöldnél, ha azt a pirosig el is tudod hagyni, de ha nem tudom előre, hogy csak pár másodpercem van, akkor mégis, hogy tegyek ennek eleget. Egyébként átjutottam a mögöttem haladóval, probléma nélkül.

Ti hogy tudjátok, jártatok már így? Volt valami következménye? Szerintem nem ártana, ha a kiegek villognának, mielőtt váltanak.

2024. febr. 5. 09:23
1 2 3
 21/28 anonim ***** válasza:
Engem nem érdekel a pontozás, nekem sokkal fontosabb, hogy amikor motoron ülök, akkor se taroljon le egy SUV-os idióta aki a telefonját nézegette az út helyett.
2024. febr. 6. 12:02
 22/28 anonim ***** válasza:
100%
Kicsit gondolkozz. Ha alattad váltott, akkor már fizikailag nem lehetett megállással eleget tenni a piros jelzésnek. Mit tanultál KRESZ-ből? Meg kell állni, ha fizikailag nem tudsz már megállni? Átmehetsz a kereszteződésen, ha már nem tudsz megállni a lámpa előtt?
2024. febr. 6. 18:17
 23/28 anonim ***** válasza:
100%
Ja, még valami, mert a leírás alapján látom ez sem tiszta: Az, hogy tapasztalatból tudod mikor fog váltani, az nem jelenti azt, hogy meg kell állnod alatta, amíg még zöldet mutat. Egy forgalmi vizsgán ez netto bukás, hiába tudod, hogy váltani fog. Akkor is megbuktatnak ilyenkor, ha visszaszámláló van a jelzés mellett és az 1 mp.-et mutat, amikor pont alááérsz. Zöld van, akkor át kell menni.
2024. febr. 6. 18:19
 24/28 A kérdező kommentje:

#22-23

Valóban alattam váltott, de ilyenkor mindig felmerül bennem a kérdés, hogy mi van, ha egy kötekedős rendőr ezt meglátja. Nincs kamerám, így meg a világon senki sem fogja bizonyítani. Ha hónap elején kell a pénz, akkor ugranak a kisebb baklövésekre, és ha kapom a csekket, akkor hiába egy állítás, egy tagadás, az ő szava erősebb. Túl sok rendőrös horrorsztorit hallottam már másoktól.

Vannak helyek, ahol érdemes megállni mielőtt sárgát kapsz. Arrébb van egy kereszteződés, ahol reggel egyszerre vált minden lámpa pirosra az útszakaszon, és mindig valaki beragad, úgy hogy a zöldön ment át, így a másik irányból nem lehet haladni. Ezt pedig tiltja is a KRESZ, mert csak úgy lehet bemenni a zöldbe, ha az a pirosig el tudod hagyni. Sajnos vannak ilyen borzalmasan programozott lámpák, ahol az embernek előre kell gondolkodni. Kicsit ez is csapdaszagú nekem, mert már évek óta így megy, és folyton van bentragadás, és az útkezelő az ujját nem mozdítja az ügy érdekében. Hiába a zöldön megy át az ember, az egész sor egyszerre áll meg hirtelen. A helyi tapasztaltabb sofőrökön látni, hogy korán megállnak és dudálás sosincs ez miatt.

Ma megint elmentem a lámpánál, és most is tapasztaltam, hogy előbb kapcsolt ki a kiegészítő, annyi különbséggel, hogy most jött villamos mindkettő irányból. Az a teóriám, hogy valóban a villamos érkezésére kapcsol ki a lámpa, ugyanis tegnap, ahogy írtam normálisan működött, és nem volt villamos. Valószínű a múltkori esetben valami kattintotta az érzékelőt, ami miatt a láma úgy hitte, hogy jön egy villamos.

2024. febr. 7. 08:57
 25/28 A kérdező kommentje:
A forgalmi vizsga nem mindig életszerű. Ott sok buktató van, amit szeretnek kijátszani. Példának írtam egy másik kieg. lámpáról, ami nagyon rövid ideig ég. Ott ha nem lősz ki gyorsan, akkor nem tudsz átmenni rajta, és bukás, de ha nem indulsz el, mert úgy gondolod, hogy nem fogsz tudni időben elindulni, szintén bukás.
2024. febr. 7. 09:12
 26/28 anonim ***** válasza:

"amikor a birka csak azért is átmegy a sárgán, aztán beragad a kereszteződésbe"

Bocsánat, de NE keverjük már össze a kettőt! Eddig csak a kiegészítő zöld elalvásáról volt szó. És úgy vélem tisztáztuk, hogy nulla fékúttal senki nem tud megállni. Az egy teljesen más tészta, hogy egy kereszteződésbe csak akkor hajts be, ha azt el is tudod hagyni. És ez két teljesen külön eset. Mert akkor NEM azért nem hajtok be a kereszteződésbe, mert "öreg zöld" van, hanem azért, mert látom, hogy torlódik a forgalom, és nem fogom tudni elhagyni a kereszteződést. És ekkor nyilván a zöldbe sem hajtok be, mert feltorlódott a forgalom, de ezt látja a mögöttem lévő is, és tud alkalmazkodni a forgalmi helyzethez. [Ellentétben az öreg zöldnél fékezővel, akinél a mögötte haladó el nem tudja képzelni, hogy mi a túrónak fékez, mikor egyrészt zöld, másrészt van lehetőség a kereszteződést elhagyni időben.]

2024. febr. 19. 13:24
 27/28 A kérdező kommentje:
#26 Nyilván így gondoltam. Ha szabad az út, akkor át lehet menni. Itt most azokra a szituációkra gondolok, ahol még állnak a kereszteződés túloldalán, és még zöld a lámpa. Ilyenkor van, aki bemegy, hogy majd úgyis továbbmegy a sor, de közben nem tudja, hogy a lámpa pár másodperc múlva piros lesz, így bent ragad. De ezt természetesen csak az tudhatja, aki a környéken ismert. A kieg. lámpa más dolog, azon a témán már túl vagyunk.
2024. febr. 19. 13:30
 28/28 A kérdező kommentje:
Közben az utóbb időben rendszeresen jártam arra autóval is, és gyalog is és megfigyeltem a működést. Most már biztos, hogy a villamos hatására vált a lámpa, de jóval előtte kapcsol, mielőtt a villamos még feltűnne a kanyarban. Volt olyan szituáció, hogy kevesebb, mint egy másodperig égett. Felvillan és már el is aludt. Érdekelne, hogy vajon milyen módszerrel érzékeli a villamost a lámpa. Nyomásérzékelő, vagy a felső vezetékekben van valami elrejtve?
2024. febr. 22. 09:03
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!