Ilyenkor szabad a belső sávból jobbra kanyarodni? :O
Rögtön előre bocsájtom, tudom, lesznek akik belém fognak kötni. Hogy én vagyok az önkéntes rendőr, meg a feljelentgetős, törődjek a saját dolgommal, stb-stb "kedvességeket" fogják rám zúdítani. Ám egyen!
Nem azért kérdezem, mert bárkinek rosszat akarnék. Csak a napokban tapasztaltam egy esetet, ami engem meglepett, eszembe nem jutna így kanyarodni. Ez így szabályos? Vagy íratlan szabály szerint elnézhető?
Szóval két sáv, piros lámpa. A külsőből lehet egyenesen és jobbra haladni, a belsőből balra kanyarodni. A külső sávban a jobbra kanyarodóknak van egy kiegészítő lámpája.
A külső sávban egy autó áll. Egyenesen haladni, neki piros van. A jobbra kiegészítő zöld, viszont világít.
A belső sávban egy taxis érkezik. Ahelyett hogy megállt volna, vagy besorol a külső sávban álló autó mögé, a balra kanyarodó sávból, neki piros lámpánál bekanyarodik az álló autó előtt jobbra.
Ez így lehet? Értem, hogy a jobbra kanyarodás a kiegészítő zöld miatt megengedett és az álló autót sem zavarta azzal hogy elé kanyarodott. És nem veszélyeztetett tulajdonképpen senkit. De nekem ez így nagyon furcsa volt. Nem számítottam arra, hogy ő így fog kanyarod. El tudok képzelni olyan szituációt, ahol ebből adódhat bonyodalom.
Ti mit gondoltok erről?
Még egyszer írom, nem az a célom, hogy bárkit megbüntessenek, csak a helyzet szabályossága érdekel.
Nem, nem lehet.
A külső sávos egyenesen akart menni, (én ilyenkor be sem állok oda, mert a mögöttem lévő, aki menne jobbra, agyf@szt kap.)
De mivel a jobboldalit feltartja a piros lámpa, biztos nem indul el, és nyilván balról is piros lámpa stoppol.
Nem szabályos és veszélyes is lehet, amikor az egyébként egyenesen indulni szándékozó sofőrnek is pont olyan sürgős vagy pont olyan türelmetlen és a belsőből jobbra kanyarodó pont akkor érkezik, amikor az egyenes továbbhaladás is zöldet kap.
Ne adj isten van egy zebra, ahol valaki át akar menni. Szétnéz látja, hogy neki zöld, a kanyarodó sávban áll a forgalom, elindul...takarásból meg jön a taxis.
Pont a héten akartam én is ezt megtenni, de úgy voltam vele inkább nem.
Egy percig aktív a kieg lámpa, utána még egy másfél perc piros.
Az alatt a 2.5 perc alatt konkrétan hazaérek onnan.
Tudom hogy váltanak a lámpák, nincsen zebra, belátható a kereszteződés többszáz méterre. Nagyon nagy volt a kisértés, de inkább a kresz szerint jártam el
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!