Hibázott(?) a vakvezető kutya, mit tennél autósként?
Lámpás kereszteződés, a gyalogosnak piros, az autósoknak zöld. Nem jön egy autó sem, ezért balról elindul a vakvezető kutya és vele a vak ember is. Mire odaértem a szembesáv közepénél jártak. Mikor meghallotta az autót, megtorpant.
Mi a legjobb, amit tehetsz ebben a helyzetben?
#20 Én meg úgy gondolom, hogy akinek jogosítványa van, annak elvileg tudnia kéne felelősen mérlegelni, mikor van értelme dudálni, és mikor nem kéne. Kezdjük ott, tudja-e egyáltalán, akire dudálsz, hogy rá dudálsz? Egy vak ember valószínűleg nem is fogja érteni, kire dudálsz, mert ugye nem látja, hogy piroson megy át.
Az meg viszont egyértelmű, hogy akik több segítségre szorulnak, azokat jobban kell segíteni, ez le van írva, ebben a szellemben van a KRESZ is megírva. Úgyhogy ha én ilyen helyzettel találkozok, az én dolgom a szituációban eldönteni, dudálok-e. Nem fogok azért dudálni, mert a gyakorin öt ember azt mondja, hogy erre való a duda, ha azt látom, hogy árthatok vele, de legalábbis segíteni nem fog.
#23 Ha meg is történt, akkor nagyon ritka. És továbbra is azt mondom, hogyha valaki egy dudaszó miatt elesik, akkor bármilyen hangos zajra eleshet, ergo, nem való utcára, még gyalog sem. Ezekkel általában problémára szakosodott orvos foglalkozik.
Például, ha én tudom magamról, hogy erős illatokra elájulok, akkor nem megyek be étterembe, vagy konyhába, vagy ha mégis, akkor nem a szakácsot hibáztatom, hogy illatosat mert főzni.
#25-26 Faluban valóban más a helyzet, de ott ilyen szituációk ritkán fordulnak elő, mert ott általában egy sáv van, és zaj sincs, így simán ki lehet szólni az ablakon, az illetőnek, hogy vigyázzon. Ahol óránként két autó jár el az teljesen más, mint városban.
A bécsi egyezmény azt tiltja, hogy jogosítványhoz, és rendszámhoz kössék a biciklizést. Sőt, külön kitér arra (8. cikk. 3. rész), hogy "Minden vezető rendelkezzék a szükséges testi és szellemi képességekkel, és legyen vezetésre alkalmas testi és szellemi állapotban.". Szerintem egy PTSD-vel rendelkező ember, aki egy dudaszóra pánikba esik, az már kimeríti a vezetésre alkalmatlan állapotot. Nem csak a duda, egy kapu hangos csattanása, vagy egy kipufogó durranása is arra késztetheti, hogy vágódjon el. Gyalogosokra nem tér ki, de arra van más szabály. Ha egy gyalogos ennyire veszélyesen elveszíti a fejét egy hangos zajtól, és egy dudára kiszalad az útra egy autó elé, akkor a gyámját veszik elő, hogy miért mászkál felügyelet nélkül az utcán.
Köszi a válaszokat.
Igazából a megtorpanás után sietve visszahátrált a járdára és a helyi nyelvet sem beszélem, így nem bonyolítottam a helyzetet, csak továbbhajtottam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!