Vakok hogy utaznak vakvezető kutyával helyjegyes vonaton, ha a mellettük ülő allergiás?
"MÁV ügyfélszolgálata allergiás utasra hivatkozva ragaszkodik a szabályzatukban meghatározott 30*50*80cm-es hordozómérethez"
Az ügyintéző nincs döntési pozícióban. Valamikor, valaki kitalálta, hogy csak hordozóban lehet szállítani és ennyi.
Egyébként, mivel nem hermetikusan zárt a hordozó, ezért egy allergiásnak teljesen mindegy, hogy benne van-e a kutya vagy szabadon.
Az allergias kibirja, gyogyszert vesz be, atul mashova. De egyebkent meg ha valaki annyira allergias, akkor hiaba van hordozoban a kutya, arra is lesz tunete, mert boven eleg az egy legter is.
Ezt allergiaskent ki kell bizony birni :)
En allergias vagyok a mogyorora, de elegge, feldagad a fejem meg ilyenek, mar csak attol is, ha eszek egy falat mogyorotartalmu csokit.
De most mit tudok csinalni? Nem tiltathatom be az egesz orszagban a mogyorot ugy, ahogy van, nehogy veletlenul is tunetem legyen tole! Meg kell tanulni egyutt elni az ilyenekkel, ez van.
kutyat hordozoban?
vagy te milyen allatot akarsz szallitani? Konkretan egy allergias utas lesz ott vagy ez altalanos szabaly???
A Vak ember ha vakvezető kutyaja van es azzal megy mindenhova, akkor ha dobozba tenne kellene melle még 2 ember aki a vakot segiti meg a kutyat a hordozoban cipelgeti. Azert gondolj mar bele az allergias felall arrebb megy, atultetik masik kocsiba, vannak gxogyszerek amik csokkentik a tuneteit egy vak az meg k.ra nem fog meggyogyulni, mindig hatranyban van mindenhol te meg kerdest irsz ki hogy a tokben nem kell a vakvezeto kutyat hordozoba dugni. milyen erzeketlen vagy...
Abban meg tévedsz, hogy minden szőrre allergias minden szőrre allergias kell legyen. Az emlosoket a szőrük alapjan fajra meg lehet hatarozni (mikroszkop segitsegevel) es csaladban is van olyan ember, aki csak macskaszőrre allergias kutyara nem. Az allergiateszteken is kulon nezegetik a kutya, macska, ló szb szőröket. (ez ugyanolyan, hogy aki pollenallergias az se az összesre, hanem van aki utifuvekre, van aki a mogyoroera, van aki a parlagfűére stb.
Még szerencse, hogy emberek vagyunk, nem gépek, vagy programok...
A vonaton a kalauz intézkedik kisebb dolgokban, aki majd kér egy önként jelentkezőt, aki helyet cserélne vagy a vakkal, vagy az allergiással.
Látod, milyen egyszerű az élet?! :)
4-es, próbálok érdeklődni, és javaslattal élni a MÁV felé, mert rossz a kutyák szállítására vonatkozó szabály helyjegyes járatokon. Ráadásul nagyon függ a kalauztól, hogy éppen mennyire tartatja be az utasokkal a szabályt. Utaztam már úgy az egyébként kistestűnek számító, de ölebnél nagyobb méretű kutyámmal (aki általában az ülésem alatt nyugton fekszik), hogy a táskájukat ülésen utaztató utasok miatt nem kaptunk ülőhelyet nem helyjegyes vonaton, és a kalauz senkinek nem szólt, hogy tegye a táskáját a csomagtartóra, ahova szabály szerint való. Ez is bosszantó volt, hiszen ugyanúgy teljes árat fizetek a jegyért, mint bárki, aki teljes áron utazik, plusz még a kutyának is megvettem a jegyet, és szabályosan volt rajta szájkosár is, és nem mászkált el mellőlem egész út alatt, a mocskos padlón ültük végig a 2 órás utat.
Legutóbb ezt a választ kaptam, hogy allergiás utasokra is tekintettel kell lenni és helyjegyes vonatokon nem lehet átülni máshova. Így felmerült bennem a kérdést, hogy oké, de mi van a vakvezető kutyákkal, hiszen ők nem hipoallergén fajta, és ők kivételt képeznek a szabály alól, szóval nekik nem kell zárt hordozó helyjegyes vonatokon sem, mert akkor nem tudnák ellátni a feladatukat, viszont ilyenkor sem múlik el az allergia, ha valaki allergiás.
Hogy ne lehetne átülni helyjegyesen máshova? Csomószor utaztam helyjegyessel, az emberek fele le se tojja, hova szól a jegye. Ha valaki problémázik, hogy az az ő helye, akkor azt odaadják, ennyi.
Amúgy ahogy más is írta, cserélnek ilyenkor. Az allergia kevésbé előre látható faktor, mint vakság, van, akinél csak a kutyaszőrrel/nyállal érintkezve lesz tünet, tehát a mellette utazó vakvezető nem fogja zavarni. Azért a kis százalékért, akik egy légtérben sem tudnak megmaradni a kutyával, nem fognak külön szabályt hozni.
"hogy a táskájukat ülésen utaztató utasok miatt nem kaptunk ülőhelyet nem helyjegyes vonaton"
Ez mit jelent? Vett külön menetjegyet és helyjegyet a táskának? Erősen kétlem. Másrészt meg van a jogod arrébb rakatni, csak meg kéne tanulni kinyitni a kis szádat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!