Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Dudálás kapuban?

Dudálás kapuban?

Figyelt kérdés

A KRESZ előírja, hogy városon belül, forgalomban tilos dudálni, hacsak az nem egy balesetveszély elkerülésének érdekében történik.

Azonban van egy szerviz a szomszéd város egyik részében, ahol úgy lehet csak bemenni, ha dudálok. Munka miatt sokat járok hozzájuk, és aggaszt a dolog. A dolgozók mondták, hogy nincs náluk általában a telefon, ezért dudáljak, és ki is van írva a kapura nagy betűkkel, hogy " A behajtáshoz Dudáljon!" egy nagy duda ikonnal. Van ott két másik szerviz, amelyekből az egyik ugyanígy működik, és - elmondásuk szerint - a szomszédságot egyáltalán nem zavarja. Jóban vannak egymással. Előreláthatólag gyakran kell oda járnom idén, és aggódom, hogy mi van, ha egy rendőr fog motoszkálni arra, aki megbüntet, mert dudáltam. Hivatkozhatok a szerviz táblájára, hogy rákényszerítettek a dudálásra, és én csak tettem, amit kértek, vagy szemrebbenés nélkül kapom majd a csekket?

És boldog új évet!

jan. 2. 12:28
1 2
 11/19 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat! Mondjuk meg kell hagyni, hogy amennyien ordító gombnak használják a dudát büntetlenül, úgy valószínűleg ez sem fog zavarni senkit. Legfeljebb egy ejnyebejnyét kapnék érte.

#3 Akkor mondhatod is neki, hogy "Teljesen beléd estem." :D

jan. 2. 17:04
 12/19 anonim ***** válasza:
#9 Na látod, bringán ez pont úgy működik, mint ahogy írod. Motoron amikor a szerpentinten 60-as táblánál még be is tartod a 60-at, vagy még inkább 40-50-nel mész, már simán sodródsz a szembesávba, ha nem jó helyre nézel. :)
jan. 2. 17:09
 13/19 anonim ***** válasza:
50%
A fej oldalra fordításával megváltozik a súlypont helyzete, ami elhúzza a motort oldalra. Ezt kell korrigálni kézzel. Ennek semmi köze ahhoz, hogy hová néz a szemed.
jan. 2. 21:19
 14/19 bazaltkaroly ***** válasza:

#13 Ez igaz. anno mikor kezdő motoros voltam, nem tudtam élesen fordulni, aztán egy tapasztalt motoros elmondta nekem a trükköt. Bele kell nézni a kanyarba. Nem tudom, hogy csak nekem maradt ki az oktatásból anno ez a dolog, vagy nem tanítják, esetleg csak régen nem tanították. Bár azért az túlzásnak tartom, hogy egy kis balra nézéstől lecsússz az árokba, de igaz, hogy egy nehéz, sisakos fej képes elmozdítani a motort.

Csak hogy a kérdésre is válaszolja. Soha életemben nem találkoztam olyan emberrel, akit dudálás miatt büntettek volna meg (pedig néha nem ártana). Történeteket hallottam már, de személyesen tapasztaltam olyat, hogy a rendőr orra előtt trombitázott egymásnak két marha, és egy villantást sem kaptak. Olyan pitiáner dolog, hogy nem foglalkozik vele senki, főleg, ha egy kapu előtt csinálod. Olyan cégeknél szokott ilyen lenni, ahová ritkán jár be ember a dolgozókon kívül, és ha a szomszédságot sem zavarja, akkor égképp nem fog belőle baj lenni. Persze hozzáteszem, hogy egy rövid dudálásról beszélünk, nem egy hosszúról.

jan. 3. 08:38
 15/19 MGéza ***** válasza:
40%
Keretes házas részen lakok, már az összes ételfutárt halálra büntethették volna. Más az ha valaki forgalmas helyen dudálgat és teljesen feleslegesen elvonja a forgalom többi résztvevőjének a figyelmét, vagy ha fel akarjuk magunkra hívni a figyelmet. A szervizek általában nem egy forgalmas főút mellett szoktak lenni, úgyhogy nem hiszem, hogy a KRESZ dudálási tilalma ilyen esetben releváns.
jan. 3. 15:45
 16/19 anonim ***** válasza:
#15 azért egy rendőrnek ezt ne add elő, mert nagyot fog kacagni, hogy szerinted mi releváns. :)
jan. 3. 18:11
 17/19 anonim ***** válasza:
0%
#13 Ez úgy hülyeség, ahogy van, nem a súlypont változik meg, hanem szimplán állati ösztönöd az, hogy arra mész, amerre nézel. Autóban is mi az első, amit megtanítanak, hogyan tudsz a sávodban maradni országúton? Úgy, hogy elnézel egyenesen messze a horizonton. Ha csak az autó előtti tíz métert bámulod, meg a terelővonalakat, akkor tuti nem fogsz egyenesen menni.
jan. 3. 22:58
 18/19 bazaltkaroly ***** válasza:
#17 Pedig így van. Egyszerű fizika. Már általános iskolában megtanítják, hogy ha egyensúlyozol, akkor a karoddal, csípőddel és a fejeddel is kell korrigálni. Ha oldalra nézel, akkor a a súlypont is kicsit változik, ami okozhatja a motor enyhe irányváltoztatását. Van olyan eset, amikor valaki ösztönösen fordul, miközben oldalra néz, de azt mindig meg kell tanulni leküzdeni. Rendőrmotorosoknál szokták tanítani, hogy éles gyors kanyaroknál nézzenek a kanyarba bele, mert a motor is könnyebben fog fordulni, a súlypont változása miatt. Főleg ha beleszámolod azt, hogy sisakban a fejed is nehezebb, és az aerodinamikai tényező is változik. Ha utaztál már motoron utassal, akkor tapasztalhatod, hogy mekkorát tud billenni a motor, ha a mögötte ülő utas hirtelen elnéz valamelyik irányba. Ezért ajánlott kicsit kitanítani a veled utazót, mielőtt indultok. Az autózást ne vedd ide, mert ott nem kell az egyensúlyozásra figyelni.
jan. 4. 08:37
 19/19 anonim ***** válasza:
Egy 200 kilós motoron a 80 kilós ember a feje megmozdításával nem mozdítja ki annyira a rendszer tömegközéppontját, hogy az irányváltoztatást okozzon. A valahova nézés miatt ösztönös mozdulatok, kormányzás fog kitéríteni, nem a fejed szimpla mozgatása.
jan. 4. 09:27
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!