Vasúti töltésen sétálni felsővezeték alatt biztonságos? Nyitott peronon várakozni ugyanaz a helyzet?
A felsővezeték miatt nem kell aggódnod.
A nyílt vasúti pályán mászkálni viszont nem egy életbiztosítás.
A két sín közt sétálva és telefont nyomkodva hangos füttyöt hallasz. Mit csinálsz? Te is elkezdel fütyürészni.. 🤣🤣🤣
És ennyi volt.
Köszönöm a válaszokat!
Valahol olvastam, hogy a vasúti felsővezeték elektroszmog forrás, valamint elektromágneses sugárzása is van, ezért nem érdemes a közelében lakni, akárcsak a nagyfeszültségű távvezetékek esetében sem.
Én inkább a dolog ezen oldalára lettem volna kíváncsi, hogy milyen hatása van az emberi szervezetre vagy pl. a mobiltelefonra hosszabb távon, mintsem rám szakadna a felsővezeték.
(Nem mintha mindannap ezt csinálnám, de van hogy a vasút mentén van a legrövidebb út.)
Hát az elektroszmog bizony létező dolog.
Vasútnál dolgozom, és több kollégám halt meg rákban aránylag fiatalon, 55-62 közt.
De ők nem csak átmentek a felsővezeték alatt, hanem naponta több órát tartózkodtak ott.
A feltöltődés ott annyira erős, hogy ha egy ernyő van a kezedben a 25 kV alatt, és az ernyő merevítő küllője a fejbőrödhöz ér, akkor igen erősen csipkedi.
Az elektroszmog erősen csökken a távolsággal. Ha nem a felsővezeték alatt mész, hanem mondjuk 5 m-rel a sínek mellett, akkor már inkább csak tized- vagy századrésze a veszély.
Nincs rá bizonyíték, hogy lenne biológiailag káros hatása.
A mozdonyvezetők sem halnak meg 40 évesen, pedig a fél életüket a felsővezeték közelében töltik.
"elektroszmog ... valamint elektromágneses sugárzása is van, ezért nem érdemes a közelében lakni"
Ha közvetlen mellette laknék engem jobban zavarna a hajnalban elrobogó tehervonat zaja, rázkódása, még akkor is ha nem villany hanem dízelmozdony húzná.. és ha még füttyent is eggyet.
De az RH, KH rádió hallgatását zavarja csak inkább.
Egyébként a 400-700kV távvezetékeknek van párás időben hangos cicergő hangja, ami tényleg hátborzongató ha a pusztán alatta állsz.
#8: „...jobban zavarna a hajnalban elrobogó tehervonat zaja, rázkódása”
Azt is meg lehet szokni, tapasztalat a kolesz-évekből :))
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!