Egy kéziváltós 1.2-es autóval hogy lehet a leggyorsabban elindulni álló helyzetből?
https://www.youtube.com/watch?v=ybfdK7pAAh0&t=51s
Fenti videó nagyon adja a helyzetet ami indokolja a gyors elindulást.
Álló kocsisor, látod a tükörben, hogy nagy sebességgel jön a kamion hátulról és hiába tartod a 15-20 méteres távolságot az előtted lévőtől, amikor feltűnik, hogy a benga dömber kezd belédrohanni, gyorsan előre kell menekülnöd, hogy ne legyen belőle K.O.
Csak éppen a technikai részét nem tudom egy kis teljesítményű kéziváltósnál hogy érdemes.
Nyilván automatánál egyszerű: bal láb a féken, jobb padlóig majd bal láb felenged.
De egy kéziváltósnál mire figyeljek, hogy leggyorsabban érjem el az 50-et?
Kuplung felengedés, gáz, fordulatszám stb.
Az a jó, ha padlógáz mellett felugrok a kuplungról vagy minél gyorsabban érjem el a kuplung fogáspontját és utána mehet a padlógáz?
A kuplungfelengedés gyorsaságát és a gázt úgy kell szabályozni, hogy mindig a lehető legnagyobb nyomatékot vigye az útra, de anélkül hogy kikaparna kerék.
Nincs erre fix érték, ez ugye pl.
a gumi és az út minőségétől is függ. Gyakorlással lehet elsajátítani.
Automatánál sem biztos, hogy így lesz a leggyorsabb indulás.
A figyelem iskolapéldája:
#6: Olyan példával jössz, ami pont kivédhetetlen volt. A fehér Renault hiába gyorsított volna ugyanúgy belerongyol a kamikáze pilóta, ha oldalra húzódik, akkor meg átrepül az ellenkező oldalra.
Az Audi viszont megúszta azzal, hogy gyorsan a padlógázra lépett és tette a dolgát a DSG váltó.
Na ilyet egy manuálissal nem csinálsz meg.
Ez max csak akkor működhet ha az előtted lévőre nem vagy annyira rá állva, hogy ne tudj elférni oldalt mellette.
Plusz szinte folyamatosan a visszapillantót kéne figyelned hozzá, én ha megállok nem azt bámulom általában.
#9 Sehol nem hallottam ilyet, hogy álló helyzetben a visszapillantót kéne bámulni. Anno az oktatóm se kért erre soha és vizsgán se járt érte még hibapont sem mert nem azt néztem.
Menetközben, illetve amikor lassítok/megállásra készülök akkor szoktam belenézni, hogy felmérjem mennyire vannak a seggemben de ha nincsen senki akkor onnantól nem is foglalkozok vele amíg álló helyzetben vagyok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!