Mi a jó sofőr jellemvonása?
Másként fogalmazva, mi adja egy gépkocsivezető vezetésének a jóságát? Milyen szempont szerint lehet ezt "mérni".
Közuti közlekedésre gondolok, tehát nem Forma 1
Szerintem a defenzív de határozott viselkedés. Jó sofőr esetében már előre tudom, mi lesz a következő lépése, mert látszik az autó helyezkedésén, hogy még fog állni, sávot fog váltani pl.
Ezek mellett tartja a forgalom ritmusát mindkét oldalról. Értsd halad ha kell, de lassít is ha úgy adódik.
Felismeri a közlekedési helyzeteket, segíti a többi közlekedőt de nem csalogat feleslegesen, nem mond le elsőbbségről felesleges.
És talán a legfontosabb, hogy türelmes. Nem kap agyvérzést a mindennapi közlekedési helyzetektől.
Dinamikusan tud haladni. Nagyvárosban 2x2 sávos úton ha halad a külsőben amely egy lámpa miatt később feltorlódik, azonban a belső sáv szinte üres akkor nem áll meg a nagy sor mögött hanem felismeri a helyzetet és bemegy a belsőbe aztán végig tudja előzni a sort.
Ültem olyan sofőr mellett aki nem mert sávot váltani aztán lámpánál megállt a sor mögött pedig a belső tök üres volt tehát simán elmehetett volna ott, ráadásul pont akkor váltott zöldre is a lámpa. Hát nyilván nem értünk át a zöldön, minket pont megfogott a lámpa, úgyhogy veszítettünk feleslegesen néhány percet.
Defenzív, biztonságos vezetés.
Én akkor nevezek valakit jó sofőrnek, ha úgy vezet, hogy tényleg csak a legvédhetetlenebb helyzetekből lehet baleset részese, tehát nem, nem fér bele a belvárosi szűk utcákban való száguldozás és a 2 méteres követési távolság.
Ezen kívül gyorsan és hatékonyan felismeri a közlekedési helyzeteket, nem az utolsó pillanatban reagál rájuk.
Óvatos, megfontolt, de nem balfék.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!