Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Nagyon balfék voltam?

Nagyon balfék voltam?

Figyelt kérdés
Adott az alábbi szitu: főútvonalon haladok, a szemből érkező balra kíván kanyarodni. Tudom, hogy nekem volt elsőbbségem, de jófejségből elengedtem. A mögöttem haladó is lassított, úgy gondoltam vette a lapot ő is, és majd velem együtt elindul szépen. Viszon amikor egyesbe tettem, és elkezdtem indulni, láttam, hogy ő abban a pillanatban elkezdett indexelni balra, hogy kikerüljön, ezért megálltam. Ő pedig bár dudát nem használt, de legyintéssel jelezte a nemtetszését. Én nem akartam rosszat, de úgy érzem félre értettük egymást. Máskor nem fogok beengedni senkit, ha ez ennyire balesetveszélyes. Ha előttem hasonló okból lassítanak, akkor én megállok, és kivárom azt a kb. 5 másodpercet. Nem tudom, mennyire volt hibás lépés a részemről ez. Direkt figyeltem elindulásnál a mögöttem haladóra, de amikor elindultam akkor még pont ő is lassított, és még pont nem indexelt. 1 éve vezetek, nem voltam még ilyen szituban máskor sosem kerülnek ki ilyenkor. Vagy ennyire megtévesztő voltam? Ne kíméljetek, szeretnék őszinte véleményeket kérni.
2023. aug. 30. 16:50
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
100%

Nem voltál balfék, ma is tanultál valamit. Jó pap holtig tanul.

Ez az ékes példája annak, hogy a KRESZ (feltéve hogy betartja mindenki, ami nyilván nem igaz) azért létezik, hogy a közlekedés a lehető legzökkenőmentesebben haladjon. Amint ezt felrúgja valaki, az már problémákhoz vezet. Ebből a szempontból pedig totálisan tök mindegy, hogy a szabályok felrúgása az parasztságból történik (pl. elsőbbség meg nem adása), vagy pedig "jófejségből" (pl. elsőbbségről való lemondás). A végeredmény ugyanaz, ugyanazokhoz a problémákhoz vezet, mindkettő egyformán rossz.

Nyilván amelyik kielőzött, az is egy gyökér, de a lavinát te indítottad el. Ilyet nem szabad csinálni.

Én csak akkor szoktam elsőbbségről lemondani, ha például itt a városban zebrán át akarnak menni, emiatt amúgy is meg kell állnom, jobbkéz felől pedig kanyarodnának ki balra (a zebra előtt). Ilyenkor úgy lassítok, hogy még a kereszteződés előtt megálljak és akkor nem csak a gyalogost engedem át, de ha már úgyis meg kellett állnom, akkor kiengedem az autóst is. Egyéb esetben nem szabad ilyet. Ha elsőbbséged van, menj, ha nincs, akkor ne, ilyen egyszerű. Minden más csak félreértésekhez és problémákhoz vezet.

2023. aug. 30. 16:59
 2/13 anonim ***** válasza:
100%
Igen.
2023. aug. 30. 18:14
 3/13 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a válaszokat, többet ilyen nem fog előfordulni
2023. aug. 30. 22:41
 4/13 anonim ***** válasza:
0%
Igen, mit tanítottak, hogyan kell eljárnod, ha meg akarnak előzni? Biztos nem úgy, hogy megállsz az út közepén.
2023. aug. 31. 07:32
 5/13 bazaltkaroly ***** válasza:
100%

Rendes próbáltál lenni, semmi baj, de ha megakarnak előzni, akkor ne állj meg, mert, - ahogy az első írta - csak lerúgod a ritmust. Aki előz, az előzzön úgy, hogy be is tudja fejezni rendesen, ha ő okoz balesetet ezzel, akkor ő a hibás.

Szokták mondani angolul, hogy "Ne tégy nekem szívességet, légy kiszámítható".

Én akkor engedek el valaki, ha az ki akar jönni, és mögöttem nagy kocsisor van, és nem látom lehetőségét annak, hogy később ki tud menni (pl hosszú út, lámpa nélkül stb).

Ne nyúzd magad ezzel, idővel beleszoksz a forgalomba. Inkább odafigyelő legyél, mint nyomulós.

2023. aug. 31. 08:53
 6/13 bazaltkaroly ***** válasza:
100%
Még hozzátenném, hogy feleslegesen udvariaskodni nem jó dolog. Tehát, ha valaki fordul, vagy ki akar menni, de mögötted 2-3 autó van, akkor ne engedd ki, mert úgyis el fog tudni indulni rövid időn belül.
2023. aug. 31. 08:55
 7/13 anonim ***** válasza:
100%

Na várj mert ez semmi. Elmesélem az én sztorim:

Szintén főútvonalon haladok, egy autós jobbról az út széléről ki szeretett volna fordulni balra. Mivel nagy volt alapból a forgalom így kiengedtem azonban amikor elkezdett megindulni kifelé és már a bal oldali sávban volt akkor egy kamion mögülem elkezdett nagy sebességgel előzni és az volt a szerencse, hogy a kamionon jó volt a fék mert amúgy frontálisan belecsapódik oldalról és lehet túl sem éli.

Nekem ez az eset kellett ahhoz, hogy többet soha senkit ne engedjek ki jófejségből.

Nyilván kivétel az a zebrás szitu amit az egyes is mond.

2023. aug. 31. 09:40
 8/13 bazaltkaroly ***** válasza:
34%

#7 Megértem a nézőpontod, de szerintem ezen eset miatt nem kell abbahagyni az udvariasságot.

Nem tudhatod, hogy mi történt volna, ha nem állsz meg.

Egyébként nem akarom okolni a jobbról kimenő autóst, de neki is körül kell nézni, akkor is, ha elengedik, azt meg nem hiszem, hogy egy kamiont nem vett észre.

2023. aug. 31. 10:08
 9/13 anonim ***** válasza:
100%
#8 A kamion még nem kezdte meg az előzést mikor elindult kifelé, szétnézett egyébként. Én nekem inkább az fura, hogy a kamion olyan magasról nem látta az autóst.
2023. aug. 31. 10:53
 10/13 bazaltkaroly ***** válasza:
34%
#9 Egyértelműan a kamionos volt az elmerokkant. Ezért ne hagyd abba az udvariaskodást, mert nem tehetsz semmiről, ami történt, te csak rendes voltál, mint a kérdező.
2023. aug. 31. 10:56
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!