Magyarországon miért ilyen a közlekedési morál?
Ausztriában tépnek, mint állat, gyalogos véletlenül se a zebrán megy át, nekem kell satufékeznem, mert kinyitja az autó ajtaját és pont elvinném. Persze 6 után már betartják a sebességhatárokat, mert akkor mérhetnek. Szakadó esőben, amikor nem látni, simán elhúztak mellettem 100-zal, szóval azt még nem tapasztaltam, hogy az útviszonyoknak és a látási viszonyoknak megfelelően vezetnének. Simán kihajtanak eléd, amikor mész halál nyugodtan egyenesen, szóval én már gyanakszom minden potenciális kihajtóra.
Egyébként meg valóban a magyarok türelmetlenek, szeretik nyomni a dudát, mert csak szerintük te lassan mész.
Én évekig éltem Ausztriában (Bécsben), de nem láttam sok különbséget a két ország közlekedési morálja között.
Ellenben Romániában... na ott láttam különbséget!
Magyarországon a tötymörgők, boyrecerek és az üres körforgalom előtt 0-ra fékezők.
Szlovákia, Lengyelország sokkal vadabb. Olaszországban sem jobb.
Nem vitatva azt, hogy lenne hová fejlődni, javulni a közlekedésben is, de az nem igaz, hogy "bezzeg máshol sokkal jobb"
Vannak olyan országok, ahol valóban kulturáltabban közlekednek, de még az EU tag országok között is vannak olyanok, ahol a magyarnál rosszabb a közlekedés.
Ennek összetett az oka, és csak az egyik, de fontos része, hogy egyébként is elidegenedtek egymástól az emberek, nem csak a közlekedésben érzékelhető ez.
A másik ok, hogy az utakon a városokban olyan nagy a forgalom, a zsúfoltság, hogy az teszi stresszessé a közlekedőket.
Példa erre Párizs, állandó dugók, nincsenek parkolóhelyek, a közlekedők állandóan hadakoznak egymással, ott már szokássá vált, hogy a parkolókban neki hajtanak a másik autónak "helyet csinálnak", és ez annyira benne van az ottani, de úgy általában a nagyobb francia városok közlekedésében, hogy sík terepen a kéziféket sem illik behúzni.
Afrika, Ázsia közlekedési szokásait nem is érdemes hasonlítani a miénkhez.
Az USA-ban is érhetnek meglepetések.
Ott jellemzőek a széles, egyenes vezetésű, sok sávos utak, van hely bőven az európai szűk, kanyargós utakkal ellentétben.
Igaz ott a széles utakon nagyobb autókkal is közlekednek, és sokan nem használják az irányjelzőt.
Ebben is vannak különbségek az államok között, de pl Floridában népszokás az irányjelző nélküli közlekedés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!