Kinek van ilyenkor elsőbbsége?
Figyelt kérdés
Én jobbra kanyarodok elsőbbségadás táblánál. Már megkezdem a kanyarodást, amikor látom a majdnem szemben levő pékség elől tolat kifele valaki az útra, illetve éppen gyalog megy át. Azt értem, hogy ha ez egy kereszteződésben van akkor elsőbbsége van a gyalogosnak biztosan, a tolató kocsinak nem biztosan. De ez a pékség jó pár méterrel lentebb van magától a tényleges kereszteződéstől. Nem tudom, érthető-e. Nyilván én ilyen esetben óvatos vagyok, ha látom megy elengedem, ha vesztekél akkor viszont megyek.2023. jún. 20. 19:03
1/11 anonim válasza:
Eh. Hogy tudok valaki egyszerre tolatni és gyalog menni át? Törni magyar?
2/11 A kérdező kommentje:
Bocsi ezt külön értettem. Tehát egyik esetben autós tolat, másik esetben gyalogos megy át egy kg. kenyérrel. Vagyis csak szeretne átmenni
2023. jún. 20. 20:25
3/11 anonim válasza:
Továbbra sem értem, mert egyáltalán nem fogalmazol világosan. Max. lerajzolni tudnám, hogy vajon mire gondolhatsz, de akkor egyszerűbb lett volna neked lerajzolni. Mivel kanyarodsz, a gyalogosnak elsőbbséget adsz, a "lentebb" (bocs, én autót vezetek, nem helikoptert, nem tudok fel-le menni, csak előre-hátra, jobbra-balra!) levő autóst meg vagy kikerülöd, vagy ha már megkezdte a manővert, megvárod, mert rövid ideig ilyenkor akadályozhatja a forgalmat.
4/11 anonim válasza:
Nem hinném, hogy a hóna alatt lévő kenyér befolyásolná az elsőbbségi viszonyt.
5/11 anonim válasza:
1) A tolató jármű nem is akadályozhatna senkit, tehát mindenkivel szemben hátrányban van.
2) A gyalogosnak akkor van elsőbbsége, ha azon az úton megy át, amire kanyarodsz. (A hóna alatt lévő kenyér súlyától függetlenül)
6/11 A kérdező kommentje:
Igen, de én már rákanyarodtam erre az útra, mire a gyalogos kitalálta, hogy elindul. Mert a pékség lentebb van mint a kereszteződés
2023. jún. 21. 08:31
7/11 A kérdező kommentje:
Igen, fontos a kenyér. Mert állt ott kenyérrel, egyet előre lépett, majd amikor meglátta, hogy autók vannak kettőt hátra, ölelve a kenyeret. Amúgy el szoktam engedni a gyalogosokat, nyilván akkor sem vasalom ki ha nincs elsőbbsége, csak ezt nem szeretem amikor menne is meg nem is, mögöttem meg jön a kamion...
2023. jún. 21. 08:36
8/11 A kérdező kommentje:
Bocs, Ha értelmetlenül fogalmaztam. Szóval a gyalogos bár azon az úton megy át (vagy szeretne átmenni) amire kanyarodok. Viszont csak akkor látom meg őt, amikor már jócskán kikanyarodtam, és már a "haladó fázisban" vagyok az autóval.
2023. jún. 21. 08:38
9/11 A kérdező kommentje:
Egyébként még nincs jogsim, most tanulok vezetni, de az oktató sem mond egyértelműen erre semmit... Szerintem ő sem érti a kérdésem. Csak menjünk, haladjunk oszt cső. Viszont én mindent tudni szeretnék
2023. jún. 21. 08:39
10/11 anonim válasza:
Ha befejezted a kanyarodást és már egyenesen haladsz, akkor neked van elsőbbseged.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!