Köteles vagyok lehetővé tenni az előzést előzni tilos táblánál?
Belső sávban haladok ki van téve az előzni tilos tábla mögöttem villog hogy gyorsabban akar menni. Viszont kimenni ilyenkor a külső sávba veszélyes mivel az betorkolló úton elsőbbségre kötelezett nem tud időben észlelni.
És rendben van hogy ő lesz a hibás csak nem így kell hozzáállni.
Ráadásul úgy fog eltűnni az előzni szándékozó mintha ott se lett volna.
Nem teljesen értem a szituációt, mert párhuzamos közlekedésnél eleve értelmezhetetlen az előzni tilos tábla. Ellenben jobbra tartási kötelezettség az van, így eleve a külső forgalmi sávban kellene haladnod.
Persze vannak szituációk, amikor illő lenne egy kis tolerancia a karácsonyfák részéről is.
Tipikusan ilyen az amikor az autópályán besoroló autók segítése miatt behúzódok a belső sávba. Ott felőlem villoghat bárki, nem fogok miatta senki mást veszélyeztetni.
A KRESZ nem ad útmutatást a szabálytalanokkal kapcsolatban.
Nekem a párhuzamos közlekedésre alkalmas út és az előzni tilos nem nagyon áll össze, de tévedhetek is.
Ami tilos: ha mögöttem jövő előzése szándékot jelez, nem kanyarodhatok balra, nem gyorsíthatok.
Köteles vagyok a manövert akár lassítással is segíteni.
Lakott területen belül elvileg jobbra tartási kötelezettség van, de ha a külső sáv telített, beljebb húzódhatok. Nem kell visszatérni, de a gyorsabban haladót nem akadályozhatom. A gyorshajtót sem.
Védett kereszteződésben szabad sávot váltani. Az nem a te felelősséged, ha alárendelt útról érkező nem érzékeli. Persze az helyes magatartás, ha hirtelenkedés helyett maradsz a sávban.
Záróvonal volt a két egyirányú sáv közt? Vagy hogy kell értelmezni, hogy előzni tilos? Mutass már egy Google utcaképet, miről van szó.
Amúgy nem kötelességed segíteni, hogy valaki előzni tudjon előzni tilos helyen.
Viszont ha jobbratartási kötelezettséged van, akkor annak kötelességed eleget tenni. Véleményed lehet róla, de a jogszabályt teljes mértékben be kell tartani, minden részét.
"Viszont kimenni ilyenkor a külső sávba veszélyes mivel az betorkolló úton elsőbbségre kötelezett nem tud időben észlelni."
Ah, szóval ezért váltanak bérletet sokan a belső sávba. Eddig csak azt ismertem, hogy "szarazútahülyekamionosokmiatt" meg a "hakanyarodósávleszbelőlemicsinálok".
"Ráadásul úgy fog eltűnni az előzni szándékozó mintha ott se lett volna."
Szóval ezt te már előre tudod, hogy ki ül a mögötted lévő autóban és mit fog csinálni.
#3 akkor nem kezdheted meg a kanyarodást, ha már megkezdték az előzésedet. Szép lenne, ha a mögötted jövőnek elsőbbsége lehetne az elöl közlekedővel szemben.
Amelyik proli lepontozott, az mutasson légy szíves olyan útszakaszt, ahol párhuzamos közlekedésnél előzni tilos tábla van kihelyezve... :)
Olyan van, hogy párhuzamos közlekedésnél záróvonal van felfestve, ami nyilván egy adott szakaszon a sávváltást tiltja, pl. Árpád hídon van ilyen. De az megint más történet.
6. A 3. válaszoló vagyok.
Ha kitette az indexet, onnantól megkezdetnek kell tekinteni a sávváltást, kanyarodást, előzést.
Nézz utána a rendeletben!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!