A lenti forgalmi helyzetben mi a szabály?
Adott egy főútvonal és jobbra egy alárendelt mellékút (táblával). X autó halad elől és lemond az elsőbbségéről a neki jobbra a mellékúton érkező, nagy ívben balra kikanyarodni szándékozó járműnek. X autó mögött érkező Y autó viszont már előzésbe (kikerülésbe) kezdett, és a kereszteződéshez érve csattant a kikanyarodóval. Ki a hibás?
1) az, aki lemondott az elsőbbségéről, mert nem győződött meg róla, hogy nem akadályozza (vezeti félre) a forgalom többi résztvevőjét?
2) az, aki kikanyarodott, mert nem győződött meg, hogy nem-e jön más autó?
3) aki előzött (kikerült), mert ha más lemond az előnyéről, neki is le kell?
4) egyéb?
Ps.: ha szabályokat másolnál, azt némi kiegészítéssel tedd meg, köszi!
Szerintem az a hunyó aki előzött!
Útkereszteződésben tilos az előzés!
nem tilos előzni! az a hunyó,aki kikanyarodott!!!!mindig meg kell győződni a tutiról!ha szar a helyzet,nem látok ki,vagy ilyesmi,nem fogadom el az előzékenységet.
én erre szoktam mondani,hogy ne előzékenykedj,tanuld meg a szabályokat!!!
Nem elég pontos a leírás. A kérdéseim:
Van-e tábla a kereszteződés előtt, hogy nem egyenrangú utak kereszteződése?
Volt-e záróvonal?
Ha volt tábla vag záróvonal, akkor az előző autó biztosan hibás, mert nem szabadott volna előznie.
Ha nem volt se tábla se záróvonal, akkor a kikanyarodó autó, mert nem győződött meg arról, hogy valóban szabad-e az út.
Aki semmiképp sem hibás, az aki lemond az elsőbbségéről.
A kereszteződésben csak a jobbról érkezőnek volt elsőbbségadás kötelezője, a másik két jármű pedig az X számú főútvonalon haladt, ahol (valahol) korábban volt főútvonal tábla, de a kereszteződés közelében nem. Záróvonal vagy előzni tilos tábla sem volt.
Arra szeretnék kilyukadni lényegében, hogy az Y autó lehet-e bármilyen formában hibás úgy, hogy minden feltétel adott a manőverhez (és egyéb sem tiltja), és nem lett volna gond, ha nincs kereszteződés, vagy nincs előnyt adó X autós.
Ez teljesen egyértelmű.
Az előző a hibás azért mert útkereszteződésben amúgy sem lehet előzni.
Az elsőbséget adó jármű az azért nem mert igazából neki kéne mennie de ha úgy dönt akkor adhat elsőbséget.
A kanyarodó pedig azért nem mert elsőbséget adtak neki.
az előző autó pedig azért hibás mert ő várja meg hogy elmegy az előtte lévő autó és utánna mehet.
remélem érthetően írtam :)
Vegyetek már elő egy KRESZ könyvet!!!!Mi az hogy nem lehet előzni kereszteződésben???
Mi az hogy az előző a hibás???
Hogy mentetek át a vizsgán ember???
Istenem, hol vagy???
Ennél már csak az a jobb, mikor kikanyarodik a fószer, de arra nem gondol hogy a másik irányból akár előzhetnek is!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!