Magyarországon van iskolabusz? Ha igen, milyen szabályok vonatkoznak az autósokra ezzel kapcsolatban?
Nincs olyan, mint az USA-ban, semmilyen külön szabály nincs, legfeljebb egy figyelmeztető matrica van rajta, hogy jobban odafigyeljenek rá.
Közben ezt találtam: 10 éves cikk, de gondolom, azóta is ezek vannak érvényben: [link]
Eszerint mégis vonatkoznak az autósokra külön szabályok.
KRESZ 20.§ (6) „Gyermekszállítás”: a gyermekeket szállító autóbusz vagy az iskolabusz elején és hátulján elhelyezett - legalább 40x40 cm méretű, fényt kibocsátó, megvilágított vagy fényvisszaverő - tábla az álló jármű környezetében gyermekek közlekedésére figyelmeztet. Tilos a „Gyermekszállítás” táblával megjelölt autóbuszt kikerülni, valamint mellette a szembe jövő forgalomnak elhaladni, ha az párhuzamos közlekedésre nem alkalmas úttesten áll és a gyermekek be- és kiszállását a vezető az autóbusz mindkét oldali első és hátsó irányjelzőjének egyidejű működtetésével jelzi.
Érvényes 2014. IX. 5-től
A kreszben létezik, a valóságban nem nagyon láttam még.
Ha vészvillogózik, akkor nem szabad kikerülni, de pár friss jogsison kívül senki nem ismeri ezt a szabályt.
Az USÁ-ban ezt nagyon keményen nyomják. Láttam videókat ahol olyan mintha mondjuk a Hungária körúton állna meg egy iskolabusz és akárhány sáv volt mindkét irányból megálltak az autósok.
Igaz a buszon sem csak vészvillogó volt hanem mindenféle stop jelzések, meg villogók hogy felhívják a sofőrök figyelmét.
A faluban van, EU támogatással kapta három falu. Kettőben nincs iskola, onnan hordja és viszi haza az általános iskolásokat; továbbá az "iskolás" falu külterületi részeiről is.
Az óvodásokat is szállítja; közös óvoda másik faluban van, mint amelyikben az iskola.
A vezetőn kívül van egy állandó kísérő is a buszon.
Van "Gyermekszállítás" felirat az oldalán is, elől és hátul is; és a vészvillogókkal együtt nagyméretű narancssárga villogó lámpák vannak a teteje sarkain.
Ahol jár, nem csak a friss jogsisok ismerik a vele kapcsolatos szabályzást.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!