Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Mit lehet kezdeni ezzel a...

Mit lehet kezdeni ezzel a kereszteződéssel?

Figyelt kérdés

Van az alábbi felülnézet a kereszteződésről, én közlekedtem a fehér autóval a védett útvonalon, a másik fél a piros autóval a zöld nyíl irányába:

[link]

A kereszteződésben van egy magasabb sövény is, sötétzölddel jelölve. Azon az úton ahol a piros autó közlekedik amúgy 30-as korlátozás van érvényben, ennek ellenére van hogy 50-60 sőt van aki 70 km/órával is száguldanak abban az irányban amit a zöld nyíl jelöl, nem veszik figyelembe az elsőbbségadás táblát de sokan még el sem néznek oldalra, egyszerűen beszáguldanak a kereszteződésbe.

Ma is ez történt velem, mivel én sokszor tapasztalom a fent leírtakat ezért mindig óvatos vagyok ott hiába nekem van elsőbbségem, ha én nem számítok egy nemtörődöm autósra belém is száguldott volna ma.

Mit lehet ezzel kezdeni, hogy több baleset ne forduljon elő?

2022. dec. 22. 10:09
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
94%
Írni egy levelet a rendőrségnek, ha valóban rendszeres ott az ilyen - és valóban veszélyes - szabályszegés.
2022. dec. 22. 10:11
 2/13 Koplárovics Béci ***** válasza:
78%
Jelezni kell az önkormányzatnak (vagy a közútkezelőnek), hogy valamilyen lassító/figyelmeztető elemet (akár fekvőrendőrt) tegyenek az útra.
2022. dec. 22. 10:20
 3/13 anonim ***** válasza:
100%

Így van, a környezet alakításával jelezni kell az alàrendelt irányból érkezők felé, hogy itt lassítani kell.

Hely függvényében akár rá lehet fordítani egy kisebb ívvel azt az irányt, vagy csak lassítókat (fekvőrendőrt vagy mesterséges szűkítést) kell a kereszteződés elé tenni. No meg persze felfestés, előjelző tábla, kiemelt háttér, ilyenek.

Vagy meg lehet fordítani az elsőbbségi viszonyokat.

2022. dec. 22. 10:58
 4/13 anonim ***** válasza:
100%
Jelzed az illetékesnek, amíg nem történik semmi, addig extra óvatosan közelíted meg a kereszteződést.
2022. dec. 22. 11:01
 5/13 anonim ***** válasza:
0%
Neked semmit, nem vagy Te közlekedési mérnök.
2022. dec. 22. 11:19
 6/13 anonim ***** válasza:
100%

Az alapprobléma nyilván az, hogy az egyenesen haladók közül sokan nem veszik észre, hogy ott nekik kéne elsőbbséget adniuk.

Két lehetőség van:

a) Megváltoztatni az elsőbbségi viszonyokat, hogy az egyenesen menő útnak legyen elsőbbsége.

b) Feltűnőbbé tenni az elsőbbség adási kötelezettséget. Itt nem arról van szó, hogy macisajt helyett stop-táblát tesznek ki, hanem egyrészt feltűnő útburkolati jeleket alkalmaznak, de megoldás lehet a kereszteződés átépítése is olyan módon, hogy a piros autó ne nyílegyenesen haladjon, hanem kicsit jobbra tartva belemenjen a kereszteződésbe, majd onnan enyhén balra fordulva kelljen haladnia.

Megoldás lehet a körforgalom kialakítása is (ha van rá hely).

2022. dec. 22. 11:34
 7/13 A kérdező kommentje:
#6 Városon belül van, akik onnan közlekednek (zöld nyíl) azoknak a 90%-a ott lakó mivel arra csak három zsákutca van, jól tudják hogy ott elsőbbségadás kötelező tábla van, sőt útburkolati jel is van. Talán éppen ezért mernek száguldozni, mert hisz tegnap sem jött senki meg tegnap előtt sem meg az elmúlt húsz évben sem mikor éppen arra jártak.
2022. dec. 22. 11:39
 8/13 anonim ***** válasza:
77%
De akkor van-e értelme a másik út elsőbbségét fenntartani? Ha alig jön autó a másik útról (amit a fehér autó jelöl)? Szerintem nincs.
2022. dec. 22. 11:58
 9/13 NTBS ***** válasza:
100%
Jelezd a közlekedési hatóság felé.
2022. dec. 22. 12:41
 10/13 A kérdező kommentje:
#8 Nem az hogy nem jön autó, sőt a legtöbb onnan jön. Csak eddig a szerencsén múlt hogy nem volt kocc legalább is én nem tudok róla.
2022. dec. 22. 12:44
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!