Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Ha megfordulás közben nekem...

Ha megfordulás közben nekem tolattak, akkor ki lenne a felelős a balesetért?

Figyelt kérdés

Én a főúton érkeztem, egy kisebb utcából jött ki a másik autó a főútra.

Bekanyarodtam az utcára, hogy megforduljak és a másik autó mögött meg is kezdtem a megfordulást. Közben jött egy biciklis a bicikliúton, ezért ő visszább tolatott, hogy elengedje a biciklist és pont nekem tolatott.

Szerencsére nem lett sérülés (pedig vonóhorog is volt rajta), de ha lett volna, ki fizet?

2022. dec. 21. 08:52
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
92%
A tolató.
2022. dec. 21. 09:04
 2/14 anonim ***** válasza:
17%

Útkereszteződés közelében nem szabad megállni, kivéve ha elsőbbséget kell adjál. Ha te hármas fordulást csináltál a kereszteződés közelében, akkor megszegted ezt a szabályt.

Viszont a tolatásnál ő sem győződött meg a biztonságról.

A manőver közben ment neked, vagy már be voltàl àllva szabályosan mögötte?

2022. dec. 21. 09:09
 3/14 anonim ***** válasza:
67%

Két idióta. Tipikus esete annak, amikor valaki úgy hülye, hogy önmagában nem okoz bajt, de ha két ilyen hülye találkozik, abból baj lesz.

Osztott felelősség, és pénzbírság a közlekedés szabályainak megszegéséért.

2022. dec. 21. 09:22
 4/14 anonim ***** válasza:
45%

A kérdező nem írt semmi olyat, ami a részéről szabálytalan lett volna.

Kereszteződésben meg szabad fordulni egy íven. (Megfelelő körültekintéssel, és irányjelzéssel. Sokunknak volt ez az egyik kötelező manőver vizsgán.)

Beletolatni a másikba viszont nem mentség akkor sem, ha fura szögből jött mögötte.

A gáz, ha a tolató letagadja, és ráfutást hazudik, és nincs tanú/kamera.

2022. dec. 21. 09:33
 5/14 anonim ***** válasza:
65%

Mindketten hibásak vagytok.

Oda kellene figyelni a másikra.

2022. dec. 21. 09:47
 6/14 anonim ***** válasza:
68%

"Oda kellene figyelni a másikra."

Amikor meglátod a tolatólámpát gyors rükverc meg duda, vagy hogy gondolod?

2022. dec. 21. 09:53
 7/14 anonim ***** válasza:
75%

A leírás nem túl értelmes és hasznos. Zavaros is, és nem tudjuk meg például, hogy a kérdező épp milyen mozgást végzett az autóval, mikor nekiment a másik. Ha állt, akkor nem vonható felelősségre. Ha mozgott, akkor ő is felelős. (A másik az mindenképpen, mert ő egyértelműen mozgott.)

Olyan szabály nincs, hogy kereszteződés közelében nem lehetne megállni. Csak az 5 méter tiltott hely, de ezen meg nyilván kívül volt, ha közben még elfért egy autó, plusz valószínűleg nem fél méterrel utána állt meg. (Azért így is egy hülye dolog volt a részéről, mint a másiktól a tolatás, de a KRESZ által tiltott dolgot nem csinált.)

2022. dec. 21. 09:55
 8/14 anonim ***** válasza:
88%

Épp ez az, hogy a leírásból nem következik, hogy a megfordulás szabálytalan. Valamiért mégis 50-50-re akarjátok kihozni.

A kérdező megfordulás közben megadta az elsőbbséget a másiknak (mögötte fordult), ennyit tudunk.

2022. dec. 21. 10:03
 9/14 anonim ***** válasza:
79%

"Csak az 5 méter tiltott hely, de ezen meg nyilván kívül volt, ha közben még elfért egy autó,"

Belekeveritek a megállás/várakozás szabályokat, ami itt nem releváns. Forgalmi okból még lehet állni szinte bárhol. A tolató is megállt a kereszteződésben.

2022. dec. 21. 10:16
 10/14 anonim ***** válasza:

"Épp ez az, hogy a leírásból nem következik, hogy a megfordulás szabálytalan. Valamiért mégis 50-50-re akarjátok kihozni."

Épp ez az, hogy nem feltétlenül akarom vétkesnek kihozni a kérdezőt. Hanem csak abban az esetben, ha az ő autója is mozgásban volt a koccanáskor. (Ez nem derül ki számomra a leírásból.) Mivel ha mindkét autó mozgott, akkor egyértelműen mindketten hibáztak, ha összementek. Vagy ha egy fél másodperccel a koccanás előtt állt a másik mögé a kérdező, akkor is mindketten egyformán vétkesek. (Ugye, ha a másik autós hátranézett, és nem volt ott senki akkor még, és mire a másik tükörbe nézett, akkorra meg már mögé kanyarodott a megforduló autó, akkor azt sem lehet vétlennek kihozni. Erre valami általánosabb tiltást lehet ráhúzni, pl. a 3. § c)-t.)

Ha állt éppen a kérdező, akkor csak a másik volt vétkes.

Ebben igazad van, csak azért írtam az 5 m-t, hogy még legfeljebb ebbe lehetne belekötni, ha egy részletesebb leírásból az jönne ki, hogy de mégis történt valami ilyen.

2022. dec. 21. 10:44
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!