Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Minek van ott az a tábla?

Minek van ott az a tábla?

Figyelt kérdés

[link]

A kikerülés irányát jelző tábla. Hogy jobbra is, meg balra is kilehet kerülni. Más körforgalomban még nem igazán láttam. Most tanulom a kreszt és csak szemlélem a dolgokat, keresem a logikai összefüggéseket. Viszont nem lenne elég egy jobbra engedő kikerülő tábla? Nem tudom érthető-e miért nem értem 😃

2022. nov. 28. 22:00
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:
0%

A körfogalomban minden tábla ugyan azt jelzi (tábla előtt jobbról és balról haladsz tovább) Felsőtelekes. és Múcsony irányába. (nagyon figyelni kell, mert elsőbbségadás, gyalogátkelőhely tábla is van. Múcsony felől jövet elsősbégadás, és körfogalom jelző tábla van.

Akinek jogsija van , és benézi, akkor legyen is szerencséje!! Sajnos sokan benéznek az autópályán kihelyezett táblákat is. Szembe a forgalommal...(de ez 1 kitérővolt-bocsi).

Sztem az oktatok szeretik ezt a helyet.

2022. nov. 28. 23:29
 12/24 A kérdező kommentje:
Ige, ezeket én is értem. Én konkrétan a tábla kihelyezésének logikáját nem értem. Eddig ilyet csak olyan helyen láttam, ahol egy kereszteződésben az egyik sávból balra, másik sávból jobbra lehet kikanyarodni. Ott értelme van, hiszen jelzi, hogy jobbra is, balra is kerülheted a táblát persze ha a megfelelő sávban vagy. De egyetlen körforgalomban sem láttam még ilyet.
2022. nov. 28. 23:48
 13/24 MGéza ***** válasza:
62%
Nagyon egyszerű a megoldás, az ilyen útszigeteket ilyen táblával kell megjelölni attól függően egy vagy két irányba mutató nyíllal, hogy merre lehetséges. Mivel aki marad a körforgóban az balra, aki kihajt az meg jobbra halad el mellette, így ez a tábla kerül rá. Nyilván nem azt jelenti, hogy elhaladhatsz mellette balról majd bevágódsz forgalommal szembe. :)
2022. nov. 29. 02:53
 14/24 anonim ***** válasza:
75%

Nézd meg a 2011-es utcaképet:

[link]

Ez eredetileg egy olyan kereszteződés volt, aminek a közepén ott volt egy kis méretű körforgalom és körülötte a "külső" íven nem lehetett körbemenni, mert ott volt minden becsatlakozó útnál a kötelező haladási irány. Az lehetett a szándék, hogy így jelezzék: Elmész jobbra VAGY bemész balra a körforgalomba, ha nem akarsz ott egyből kimenni.

Viszont a friss utcaképen már megszűnt a kötelező haladási irány felfestés, így az egész gyakorlatilag egy párhuzamos közlekedésre alkalmas körforgalommá módosult. A munkások meg nem értették miért voltak ott a táblák, ezért visszatették őket, ahogyan voltak... Igaz ebben is hibáztak, mert az eredeti táblák sokkal jobban be voltak fordítva.

2022. nov. 29. 02:59
 15/24 anonim ***** válasza:
45%

Elég fura megoldás, mert nem szokott lenni azon a helyen kikerülési irány tábla. Szerintem kicsit félrevezető is.

De találtam más körforgalomban is ilyet:

[link]

2022. nov. 29. 07:12
 16/24 anonim ***** válasza:
45%
Egyszerű, mindkét irányból elmehetsz a sziget mellett. Da valóban nem sok körforgónál van ez kitéve így külön.
2022. nov. 29. 08:08
 17/24 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a hasznos válaszokat.
2022. nov. 29. 09:23
 18/24 anonim ***** válasza:
62%

Az útügyi szabványt is átfutottam, de nem találtam benne erről említést, csak hogy az elválasztó sziget túloldalán kötelező a kikerülési irány tábla. Illetve, hogy könnyen cserélhetőnek kell lennie, az esetleges balesetek miatt.

[link]

2022. nov. 29. 09:38
 19/24 A kérdező kommentje:
Nagyon köszönöm aranyos vagy hogy utána is néztél 🙂
2022. nov. 29. 09:44
 20/24 anonim ***** válasza:
Ez azt jelenti hogy a középszigetet mely irányba vagy irányokba kell kikerülni. Azonkívül jelzi hogy ott szabvány szerint kialakított szintkülönbség van tehát ne menj rá.
2022. nov. 29. 11:54
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!