Nem lehetne valahogy kivitelezni az utak fűtését?
Lehet, hogy kicsit furán hangzik energia válság idején feltenni egy ilyen kérdést de rengeteg baleset történik a hideg, nedves és főleg jeges, havas aszfalton.
Valami olyasmi rendszerre gondoltam, mint a padlófűtés. Biztosan ki lehetne vitelezni, beépítenének valami kis szenzort az aszfalt alá és az központilag szabályozná a hőt az adott útszakaszon és tartana egy bizonyos mértékű hőmérsékletet.
Lehet, hogy ez egy kicsit drága lenne de eleinte elég lenne csak az autópályákon és a forgalmasabb főutakon ezt bevezetni, később pedig a kisebb forgalmú utakon is.
Ráadásul ha leesik a nagy eső akkor a nedvességet is gyorsan felszívná az úttestről.
Mert êppen lehetne ezt olcsóbban is megoldani, hogy valamiféle ablaktörlő lapátot elhelyezni az aszfalt mellé és akkor nagy eső esetén az a vizet lelapátolná az útról vagy épp a havat illetve lenne jégkaparó funkciója is. Aztán úgy működne, hogy amikor közel van egy autó akkor nyilván nem lapátol. Majd miután elhajtott az autó újra lapátol. De szerintem ennél jobb lenne az aszfalt fűtés és jobban nézne ki.
Szerintetek nem lehetne megoldani valahogy? Szerintem csak meg lehetne.
"Az aszfalt valamilyen apró bordázott esőelvezető csatornákkal van kialakitva, vagy valami ilyesmi."
Ilyen nálunk is van, de elég ritkán, inkább csak kanyarokban használják olyan helyen ahol nagy a vízátfolyás esélye, Katalinpuszta környékén a 2-esen is van.
Nem tudom, hogy a kérdező csak szórakozik-e, de itt a szükséges adat:
2015-ös baleseti statisztika szerint 16331 balesetbőll 305 történt havas-jeges úton. A 305 jó része is megelőzhető lett volna picit több belátással. Szóval az ország gazdaságát romba döntő útfűtés azért kellene, mert évente 2-300 idióta a havas úton is nyomja neki.
15: " Mondjuk havas úton pont nyomni kell neki, különben fennakadsz az első kanyarban"
Na igen, igy biztosan nem lehet fennakadni ez tény és való, ez tuti, csak az árokban köt ki a kanyarban. :D
Gratulálok a biztatáshoz! :P
Feltaláltad a melegvizet...
Létezik az utak fűtése -ezt magad is megtapasztalhatod minden nyáron.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!