Kedves gyalogosok miért nem törekedtek legalább minimálisan arra, hogy rendesen körbenézzetek egy zebránál?
Ma reggel a ködös, sötét időben egy nő körülnézés nélkül, talpig feketében lelépett, nekem meg akkorát kellett satuznom, hogy a mögöttem lévő majdnem belém jött. Alapból lassítok a zebránál, de mikor valaki nagy léptekkel megy a járdán, majd hirtelen 90 fokot fordulva lelép körülnézés nélkül, arra nem tudunk mindig felkészülni!
És ez csak egy a számos esetből, amit átéltem ebben a hülye ködös időben.
(akinek nem inge, természetesen...)
tizes, itt a pont. Persze a többség így jár el, azzal semmi gond az ég világon.
8: volt pár ilyen, nem csak ködös időben. De ilyenkor illene jobban figyelni.
Ahogy a tízes is írja, hogy a normálisabb az körbe néz, és nem ész nélkül, maga elég bambulva váratlanul lelép.
Kedves autósok? Miért nem törekedtek arra, hogy a gyalogos akár egy fekete zsákkal a fején is biztonságosan és zavartalanul át tudjon kelni a zebrán?
Vannak országok, ahol ezt megoldották.
43. § (1) Kijelölt gyalogosátkelőhelyen a járművel a gyalogosnak elsőbbséget kell adni. Útkereszteződésnél a bekanyarodó járművel - kijelölt gyalogosátkelőhely hiányában is - elsőbbséget kell adni a gyalogosnak, ha azon az úttesten halad át, amelyre a jármű bekanyarodik.
(2) * Azt a helyet, ahol az (1) bekezdés értelmében a gyalogosnak elsőbbsége van, a jármű vezetőjének csak olyan sebességgel szabad megközelítenie, hogy a jármű vezetője az elsőbbségadási kötelezettségének eleget tudjon tenni. ❗A jármű vezetőjének a kijelölt gyalogos-átkelőhelyet csak fokozott óvatossággal és olyan sebességgel szabad megközelítenie, hogy a járművel, amennyiben szükséges, a gyalogos átkelőhely előtt meg is tudjon állni.❗
Ha így cselekedtél, akkor mi volt a gond?
Ha autóval mész a főúton, akkor megállsz minden kereszteződésben, hogy körülnézz?
Kérdező, én sem örülök az öngyilkos hajlamú gyalogosoknak, de ha valaki a zebra közelében van a járdán arra igenis számítanod kell, hogy esetleg leléphet. Sőt, még arra is, hogy ha két ember cseverészik a zebrától egy méterre, az egyik hirtelen megpördül és lelép. Olyan nincs, hogy zebránál satuzni kell, ott van a járdán a gyalogos a zebrához közel, erre van is egy görög vagy latin szakszó, még nem veszélyhelyzet, de könnyen azzá válhat. Járművezetőként a te felelősséged felkészülni arra az eshetőségre, hogy lelép.
Meg amúgy mi van, ha lelépés helyett megáll és körülnéz kétszer? Akkor is satuznod kellett volna, hogy el tudd engedni, gyorsan mentél, ennyi.
Kedves 72%, mi "nem hasznos" szerinted a KRESZ-ben? Leírnád kérlek?
Tortent egy nagy valtozas.
Gyerekkoromban: jol nezz korul, mielott lelepsz az utra - mondta anyam.
Napjainkban : gyere nyugodtan, ne foglalkozz semmivel, mindenhogyan neked van elsobbseged - mondja a langesz anyuka.
Teccik erteni?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!