Az előzésnél miért nem tanítják, hogy a saját sávját is nézze az ember?
Ma kerékpárral közlekedtem (amúgy van jogsim, autóm is).
Előttem kukás kocsi, mögöttem autós. Elkezd előzni, amit be is tudna fejezni, ha vissza tudna sorolni elém a sávjába, de mivel a kukás kocsi és köztem már nem volt annyi hely, ezért épp hogy betudta fejezni az előzést. Majd kikiáltott nekem, hogy "követési távolságot ismerem-e?"
Milyen követési távolságot kellene tartanom kerékpárral az álló autó mögött? Miért kell minél hamarabb előzni?
Nem panaszáradat akar lenni a kérdés. Viszint az előzés alapelvei közt sem látom azt,hogy nézd a saját sávodban az előzendő dolog előtt van-e valami. Ezt nem kellene belerakni?
Elvileg előzés előtt meg kell győződnöd arról, hogy az előzés végén van, hova visszatérnek. Ergo, ha egy hosszú sorban "vonatoznak" az autók, akkor nem valid kielőzni egyet vagy kettőt.
A követési táv meg arra van, hogy meg tudj állni, ha fékez az előtted lévő. Nem arra, hogy legyen hova bevágni közétek.
Az elözés 5 feltétele ahogy a KRESZ könyvben szerepel
1 az előzés során a szemközti sávban annyi hely áll rendelkezésre, hogy a szembejövő forgalmat ne zavarjuk
2 az előttünk haladó jármű előzési szándékot nem jelzett
3 minket nem kezdett el előzni más, mögöttünk haladó jármű
4 megfelelő oldaltávolságot tudunk tartani az előzés során az előttünk haladó jármű(vek) mellett
5 előzés után úgy tudjunk visszatérni a sávunkba, hogy a megelőzött járműve(ke)t ne zavarjuk
Persze ezeket be is kellene tartani, a közlekedöknek!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!