Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Ez a B-ről D-re képzés miért...

Ez a B-ről D-re képzés miért kelt akkora felháborodást?

Figyelt kérdés

Sok helyen olvastam már, hogy a nagy profik siránkoznak, hogy na majd így ültesd fel a gyereked a buszra, meg mennyi baleset lesz stb...

Nekem pl. csak B-m van, és szeretnék buszt vezetni, 5 éve furgonnal szállítok árut.

Marhára nem szeretnék több százezer forintot kifizetni egy C kategóriára, mert konkrétan 10-20 ezrekkel keresnek többet mint én most B-vel. (ha meg mégis többet keres pl. egy mixeren akkor azt napi 12-14 órában teszi, túlsúllyal, túlvezetéssel, és cserébe olyan helyekre kell beállni, hogy az anyámat le'nám)

Na, engem ezért abszolút nem vonz, hogy legyen egy C kategóriám, mindezt ráadásul nem is olcsón.

Most ha elmegyek egy D kategóriát megcsinálni, nyilván úgyis kivágnak ha nem találnak alkalmasnak, mert mondjuk elmebeteg vagyok.

De kérdezem én, ha csinálok egy C-t, de soha a büdös életbe nem vezetek nagy autót, csak 2 évet ülök rajta és B-vel dolgozok, hogy mehessek D-re akkor az úgy már oké?

Meg ahogy elnézek néhány nagyon profi budapesti buszsofőrt, azért C meg sok éves D tapasztalat, a legtöbb mégis csöndben maradhatna, mert egy igazi, vezetni nem tudó balfék.

Úgy gondolom ez kizárólag az egyéni képességeken múlik, nekem van kollégám aki 40 éve rendelkezik C-vel, de emelkedőről nem tud elindulni teherautóval.

Akkor?

Akinek van érzéke annak menni fog a "B-s D-vel" is, akinek nincs érzéke az C+E+D-vel is egy pancser marad.

2022. szept. 13. 17:11
 1/9 anonim ***** válasza:
61%
Örülünk hogy megosztottad velünk a felháborodásodat, de mi a kérdés?
2022. szept. 13. 17:24
 2/9 anonim ***** válasza:
73%

"konkrétan 10-20 ezrekkel keresnek többet mint én most B-vel"

Valóban? Te 800 ezret keresel B-s jogsival? Erősen kétlem, de ha mégis, dobj már egy privát üzit hogy mégis hol ilyen bőkezűek, mert én is szívesen mennék oda.

2022. szept. 13. 17:29
 3/9 anonim ***** válasza:
100%
Gondolom ezáltal még jobban "felhígul" a szakma, lejjebb nyomják a fizetéseket.
2022. szept. 13. 17:36
 4/9 A kérdező kommentje:

2-es

Megtanulhatnál olvasni, vagyis értelmezni azt amit olvasol, sima C kategóriáról beszélek.

Nem C+E....szóval ki keres 800 ezret? Mert a sima C biztos hogy nem.

2022. szept. 13. 18:07
 5/9 anonim ***** válasza:
78%
#4 Jó de nem is 20-szal keres többet a B-nél...
2022. szept. 13. 19:07
 6/9 A kérdező kommentje:

Akármilyen hirdetést nézek budapesti agglomerációban 300-380 között kereshetsz sima C-vel, vagy ha többet akkor 10-12-14 órázol. (többnyire mixer, és konténeres kukás aki többet keres, és egy-két "speciális" jármű sofőrje)

Ehhez képest én B-vel max 8 órát dolgozok, igaz lepakolok 2 tonna árut átlagban, de nem különösebben piszkál a KPM, nincs pihenőidő meg a többi nyűg amiért csak a bírásgot kapod nagy autón.

Nekem a mostani B kategóriás munkámhoz képest sehogy sem éri meg egy C kat.

2022. szept. 13. 20:52
 7/9 anonim ***** válasza:
65%

Kezdő C-sek törik-zúzzák a kamionokat, ez tapasztalati tény.

D kategória speciális jármű, fokozottabb figyelmet és magasabb technikai felkészültséget követel, mint egy kamion.

Csak hogy példákat mondjak:

* Hátrébb van a kormányzott tengely, ezért jobban bele kell menni a fordulókba. Vannak speciális helyek, ahol akár be kell menni a padka fölé is az orrával, különben nem jön ki a kanyarív. -- Ja, mégsem kellett volna, mert túl magas a padka és leszakítja a lököst? Hát ezt benézted! -- Reflexfékeztél vagy megfogott a padka? Vérző orrok, horzsolások, törött kezek az utastérben.

* Csápos buszoknál külön figyelni kell az előre kinyúló tükrökre. Olyan könnyen leviszik a táblákat, oszlopokat, hogy öröm nézni. Egyszer kell csak benézni a szűk kanyart. Külön macera, hogy sokszor "neki kell vinni" az oszlopnak a tükröt, különben nem lesz elég ív a forduláshoz. Itt nem a busz elejét és oldalát kormányzod, hanem a tükrök elejét és oldalát! Mintha egy láthatatlan kaszni lenne még a busz eleje körül. Akinek nincs térlátása, az nehezen tudja megszokni.

Ezek után vizsgáljuk meg a kérdést: Tényleg semmi szükség nincsen C-s tapasztalatra buszvezetéshez?

2022. szept. 14. 00:44
 8/9 anonim ***** válasza:
73%

például azért, mert lófsz rutinod van beülni olyan gépbe, ami akár 80 utast is szállít....

Sőt, én még a C-seknek is szigorítanám, hogy csak bizonyos idejű, vagy vezetésű sofőrkártyával ülhessenek át D-re.

A kis bugyuta Béla meg marhára nem látja, hogy csak egy statisztikai adat ő is, ha kiesik az első 3 hónapban, jön helyett 3 másik a nagy számok törvénye miatt. Ellenben ül majd 5-10 évet a sitten, élethosszig tartó vezetéstől eltiltva.

2022. szept. 14. 02:47
 9/9 A kérdező kommentje:

Tehát leírod, hogy teljesen más a buszt vezetni mint egy teherautót, de akkor teherautós tapasztalattal mégis mit érek?

A méreteket tudom megszokni max, és ezért legyen akkor egy plusz kategóriám 400 ezerért?!

Nálunk sok éves B-s tapasztalattal is törik a furgonokat, ezért mondom hogy ez képességfüggő, nem az, hogy kinek milyen kategóriája van.

Meg úgy sivalkodtok, mintha holnap már buszt vezetni az ember B-vel.

Ugyan úgy megkap egy képzést amin meg kell felelnie.

Sőt, ahogy kifejtettem hiába van C-m ha pl. sosem vezetek teherautót, csak akkor milyen megnyugtató, hogy ja hát van C-je, de gyakorlatilag ugyan úgy B-ről képeztük át a tapasztalatát tekintve, de kté jogosítvány ára lett beszedve rajta.

Meg akkor így statisztikai adat az ember meg úgy, de akkor remélhetőleg ezer forintos benzinnel mindenki megoldja majd, hogy a gyereke eljusson A-ból B-be ha nem lesz semmiféle buszsofőr.

Mert az is tök szuper, akkor legalább lehet károgni azért.

A veronai buszbaleset profi sofőrje is tapasztalt sofőr, hogy egy aktuális dolgot említsek.

Ő mehet 6 évet guggolni, és akkor hol a többi? Ugyan ilyen arányban fognak balesetek történni mint most amit a nagy profik okoznak, ez megint egy ilyen dögkeselyű effektus, hogy jó negatívan kell látni mindent.

2022. szept. 14. 03:41

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!