Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Megbüntethetnek ezért?

Megbüntethetnek ezért?

Figyelt kérdés
Pár napja történt. Jobbra akartam kanyarodni, már álltam a kereszteződésben. Mögöttem jött a mentő, villogva. Pár másodpercre "lefagytam", azon gondolkodtam betudok-e hajtani már vagy sem, végül ő ledudált én pedig végül elindultam egyenesen, majd visszafordultam. Annyira rosszul érintett, úgy szégyellem magam, de ahogy ledudált már ott sem voltam. Ismeretlen helyen vezettem és nem tudtam, hogy megtudok-e fordulni. Mindenesetre tudom, hogy hibáztam... Már nem is tudom, hogy csak villogott - e vagy szirénázott-e. Lehet ebből büntetés, azon kívül, hogy szidom magam e-miatt napok óta? Köszönömszépen a válaszokat .
2022. aug. 11. 17:40
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
100%

Túlreagálod a dolgot, nem lesz belőle büntetés. Lefagytál, ami nem jó, de nem is tragikus, érdemes tanulni belőle.

- Ha meghallod a szirénát, vezess fokozott figyelemmel, keresd, hogy honnan jön a mentő (rendőr, tűzoltó, bármi)! Használd a tükröket is!

- Ha már látod, akkor figyeld az irányjelzőt, merre menne tovább!

- Ha szükséges, akkor húzódj le, ezt pedig jelezd indexeléssel! A te sávodba lehúzódó autókat engedd be, ha szükséges, nyugodtan állj fél kerékkel (extrém esetben egészen) a padkára vagy a járdára! Ha máshogy nem tudod elengedni a mentőt, óvatosan behajthatsz a kereszteződésbe még tilos jelzésnél is. Ilyenkor győződj meg arról, hogy megállt a keresztirányú forgalom, majd lassan csorogj be és állj félre! Ne hajts át a kereszteződésen, csak annyira hajts be, hogy el tudd engedni a mentőt!

- Ha végképp nem tudod, mit csinálj, akkor állj meg és tedd ki a vészvillogót! Maradj állva, amíg a mentő el nem megy melletted!

A te esetedben félreértést okozhatott, hogy jobbra indexeltél és mégsem húzódtál le.

Érdemes pár videót megnézned LightbarMarci csatornájáról, ő vérszállítóval közlekedik Budapesten és kommentálja is a vonulásait, kiemelve a rossz és jó megoldásokat az autósoktól: https://www.youtube.com/c/lightbarmarci

2022. aug. 11. 20:43
 12/16 A kérdező kommentje:
Okés köszönöm szépen a válaszokat.
2022. aug. 11. 20:45
 13/16 anonim ***** válasza:
100%

#10: "42. § (1) A megkülönböztető jelzéseket (villogó kék fényjelzést és szirénát vagy váltakozó hangmagasságú más hangjelzést) használó gépjármű, illetőleg minden ilyen gépjárművekkel kísért (közrefogott) zárt csoportban haladó, megkülönböztető fényjelzést használó gépjármű részére minden járművel, minden helyzetben elsőbbséget kell adni, és akadálytalan továbbhaladását - félrehúzódással és a szükséghez képest megállással - lehetővé kell tenni."

Amennyiben a jogszabály konkrét rendelkezései ellentmondóak (pl. pirosba behajtás vagy záróvonal átlépése MKJ-t használó jármű elengedésekor), az általános rendelkezések az irányadóak, amik az élet- és vagyonbiztonságot minden más elé helyezik. Ez pedig azt jelenti, hogy amennyiben meggyőződsz annak veszélytelenségéről, átlépheted a záróvonalat vagy figyelmen kívül hagyhatod a tilos jelzést a mentő elengedésekor.

Vagy szerinted inkább frontálisan kéne ütköznöd egy szabálytalanul előző gépkocsival ahelyett, hogy jobbra lehúzódnál a forgalomtól elzárt területre?

2022. aug. 11. 20:55
 14/16 NTBS ***** válasza:
100%
Nem.
2022. aug. 12. 07:58
 15/16 anonim ***** válasza:
100%
Ha nem tudod merre menj, mit csinálj, húzódj fèlre, ha ez nem lehetsèges vèszvillógó ès maradj egy helyben. A többit megoldja...
2022. aug. 12. 15:39
 16/16 anonim ***** válasza:
100%

A vezetés során nem csak a KRESZ szabályai a mérvadóak, hanem minden más magyar törvény és rendelet is.

Többek közt a Büntető törvénykönyv paragrafusai is érvényesek, és mint tudjuk, a törvény "erősebb kutya", mint a rendelet. És a Btk-ban ez áll:

"IV. FEJEZET

A BÜNTETHETŐSÉGET KIZÁRÓ VAGY KORLÁTOZÓ OKOK

A végszükség

23. § (1) Nem büntetendő annak a cselekménye, aki saját, illetve más személyét vagy javait közvetlen és másként el nem hárítható veszélyből menti, vagy a közérdek védelme érdekében így jár el, feltéve, hogy a cselekmény nem okoz nagyobb sérelmet, mint amelynek elhárítására törekedett."

Autósként a mentőben szállított beteg mentéséhez ennyivel tudunk hozzájárulni, hogy elengedjük a mentőt, még akkor is, ha ezzel KRESZ-szabályt sértünk.

Nyilván a piros lámpán csak akkor mehetünk át, ha adott helyzetben jobb megoldás nem létezik. Ha az is elég, hogy csak előremegyünk a vonal elé, akkor nem szabad átmenni a piroson. Viszont ha annyira szűk a kereszteződés, hogy nincs hely félreállni, és - körülnézést követően - mindenképpen be kell csorogni a kereszteződésbe, hogy elférjen a mentő, akkor már nem szabad ottmaradni, hanem a mentő elhaladása után nekünk is el kell hagyni a kereszteződést.

2022. aug. 13. 09:34
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!