Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Belsőből külső sávba érkezésné...

Belsőből külső sávba érkezésnél miért kell jobbra irányjelezni?

Figyelt kérdés
Tehát kanyarodunk balra a belső sávból és a külsőbe szeretnénk érkezni. Akkor miért kell kanyarodás közben áttenni az irányjelzőt balról jobbra? Ez nem megtévesztő így? Hiszen balra kanyarodok, balra megyek és a kanyarban még nincsenek sávok felfestve.

2022. júl. 9. 13:30
1 2 3
 1/22 anonim ***** válasza:
56%
Mert a külső sávba nem érkezhetsz, hanem a belsőbe és onnan rögtön áttérsz a külsőbe. A sávváltást meg ugye irányjelezni kell.
2022. júl. 9. 13:34
 2/22 anonim ***** válasza:
57%
Sávból sávba kanyarodunk, azért.
2022. júl. 9. 13:38
 3/22 A kérdező kommentje:
Ezzel tisztában vagyok, de miért a kanyarodás közben kell átbillenteni jobbra? Miért nem akkor, amikor már bekanyarodtunk és elfoglaljuk a külső sávot?
2022. júl. 9. 13:39
 4/22 anonim ***** válasza:
87%
Mert mikor már a külső sávban vagy, nincs mit jelezni. Akkor már megérkeztél, végrehajtottad a sávváltást. Az irányjelzést pedig a művelet előtt szoktuk elvégezni, hogy a többi közlekedő is sejtse, mire készülsz.
2022. júl. 9. 13:41
 5/22 anonim ***** válasza:
82%
Annyi, hogy ha egy sávos útról jössz, akkor érkezhetsz a külsőbe és a belsőbe is, nem kell jelezni; de több sávosról több sávosra a sávodban maradás az irányadó.
2022. júl. 9. 13:43
 6/22 A kérdező kommentje:

Mutatok egy konkrét jelenetet, amin fennakadtam:

https://www.youtube.com/watch?v=6PzlDihsGIU&t=44m28s

Amikor mondja, hogy "na már most váltjuk az irányjelzőt", akkor még épp, hogy elkezdett kanyarodni balra. Ha akkor kicsapja jobbra az irányjelzőt, akkor az megtévesztő, mert olyan mintha meggondolta volna magát és azt jelzi, hogy vissza fogja kormányozni az autót, mert mégis egyenesen akar továbbmenni a balra kanyarodás helyett.

2022. júl. 9. 13:47
 7/22 A kérdező kommentje:
És gondolom kérdeznétek: Én akkor tettem volna ki legelőbb a jobbra irányjelzést, amikor az autó orra már érinti a zebrát... Hiszen lényegében akkor történik a sávváltás.
2022. júl. 9. 13:49
 8/22 A kérdező kommentje:
Plusz ha már elemezzük, akkor amikor mondja, hogy "és itt fejezzük be az irányjelzést", akkor a pótkocsi hátulja még benne lóg a belső sávban...
2022. júl. 9. 13:50
 9/22 anonim ***** válasza:
76%

Megnéztem a videó említett részét.

Indexelni azelőtt kell, hogy csinálnád a manővert. Ő éppen balra kanyarodik. Nyilván már a kereszteződést megközelítve kitette, hogy balra fog menni, ha állt előtte a lámpánál, közben is kint volt, majd megkezdi a balra kanyarodást. Tök egyértelmű, hogy balra fog menni. Megy is, már rendesen keresztben áll a kereszteződésben, amikor a balos indexet jobbosra váltja. Senki nem hiszi ettől azt, hogy ő most hirtelen elkezdi alászedni, csinál egy egyíves megfordulást és inkább mégis jobbra megy. Tolatás nélkül nem is tudna. Kanyarodás közben kirakja a jobbos indexet, ahogy a balos a kanyarodás előtt jelezte, hogy balra fog menni, most a jobbos azt jelzi, hogy jobbra fog érkezni.

Szerintem tök egyértelmű.

2022. júl. 9. 14:11
 10/22 anonim ***** válasza:
39%
Mert ez sávváltás attól függetlenül, hogy a kanyarban történik.
2022. júl. 9. 14:15
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!