Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Ha rendőr lennél és jönne egy...

Ha rendőr lennél és jönne egy autó 50km/h helyett 63km/h-val tehát 13km/h túllépéssel megbüntednéd ha nem nagyon van pontja,és nagyon régen volt egy nem jelentős sebesség túllépése de az illető normális készséges általában szabály tartó?

Figyelt kérdés

2022. júl. 5. 11:23
1 2 3 4
 11/40 anonim ***** válasza:
100%

Hogy te micsoda emberi nagyság vagy! Nem csináltál balhét azért, mert 26%-os sebességtúllépés miatt megbírságolt a rendőr. Olyan sebességért, ami mindössze 3 km/h-val maradt el a kiemelt szabálysértések közé sorolt, és 4 előéleti ponttal sújtandó sebességtúllépéstől.

Nem hiszem, hogy a rendőrök bolti lopás miatt voltak ott, csak meglátták, hogy jössz, és szemmel becslés alapján sokallták a sebességed, ezért gyorsan elédszaladtak, hogy megállítsanak és megbírságoljanak.

Bizonyára, közlekedési szabálybetartás ellenőrzésére voltak ott, vagy legalább közülük egy miatt: sebességhatár betartásának ellenőrzésére. Elég furcsa lett volna, ha egy számottevő gyorshajtás miatt nem bírságoltak volna.

Nagyon nagy tévedésben vagy, azt állítva, hogy „még 0 pont és nulla forint jár csak tudom a kiskaput belerakták a törvénybe,hogy a rendőr felülbírálhassa.”

Egyáltalán nem így van.

A megengedett sebesség bármilyen mértékű túllépése, szabálysértés. Megsérti a KRESZ vonatkozó rendelkezését. Csakhogy, a Szabálysértési Törvényben van egy olyan rendelkezés, hogy „a tanúvallomást megtagadhatja az, aki magát vagy hozzátartozóját szabálysértés vagy bűncselekmény elkövetésével vádolná, az ezzel kapcsolatos kérdésben.”. A sebességtúllépést az esetek túlnyomó többségében úgy állapítják meg technikai eszközökkel, hogy a járművet nem állítják meg, és így nem állapítják meg a vezető személyét. A szabálysértési bírságot a gépjármű nyilvántartásbeli üzembentartója kapta, kapja. Egyre nagyobb számban fordult elő, hogy a kiküldött bírságra az volt a válasz, hogy nem ő vezetett, hanem egy hozzátartozója, de a vonatkozó Szabálysértési Törvényi lehetőséggel élve, nem kívánja megnevezni, mert nem akarja szabálysértéssel vádolni. Így aztán egyre többen úszták meg a bírságot.

Erre a jogalkotó helyszíni bírság helyett közigazgatási bírság körébe vont kiemeltnek ítélt szabálysértéseket, egyebek mellett adott mértékű sebességtúllépést is. Így már csak jogszabályi feltételek teljesülése esetén mentheti ki magát az üzembentartó, de azzal megnevezett személyre terheli a szabálysértést. Egyben az ilyen szabálysértésekhez előéleti pontokat is rendeltek.

Ez egyáltalán nem jelenti, hogy nem maradt a kisebb mértékű sebességtúllépés bírságolandó, csak maradt helyszíni bírsággal sújtandó szabálysértés.

Nagyon kevés közlekedési szabálysértési forma lett kiemelt szabálysértésként a közigazgatási bírság körbe vonva; szerepel az előéleti ponttal sújtandó szabálysértések közt.

Akkor a számos többi szabálysértést csak rendőri gonoszkodással, kiskaput használva lehet bírságolni? Akkor mire van a Szabálysértési Törvényben megállapítva a közlekedési szabálysértésekre ötezer forinttól ötvenezer forintig; hat hónapon belüli újabb szabálysértés esetén hetvenötezer forintig terjedő helyszíni bírság?

Bizony, a járművezetők nagy része automatikusan hozzáad 13 km/h-t, 23 km/h-t a megengedett legnagyobb sebességhez, mert azt szerintük nem bírságolják; sőt, sokuk szerint nem is szabad bírságolni, rendőri túlkapás, ha bírságol.

Nem. Csak kevés a rendőri élőerő a megállításos helyszíni bírságoláshoz. Aztán nyaranta jön a meglepetés, ugyanis ilyenkor gyakorlatoznak a rendőrfőiskolások; állományban levő rendőr felügyeletével. Jut rendőr, többek közt közigazgatási bírságot el nem érő sebességtúllépés helyszíni bírságolására is.

Nem a rendőrök használnak kiskaput, hanem a járművezetők. Kihasználják, hogy kevés a rendőr a helyszíni bírságoláshoz, és a technikai eszközökkel végzett felvétel alapján kiszabott bírságoláshoz elég nagy engedményt adott a jogalkotó. Annyira hozzászoknak, hogy ha nincs ez a jelentős engedmény, akkor, ugye, a rendőr gerinctelenül kiskaput használ.

2022. júl. 5. 14:14
 12/40 A kérdező kommentje:

Megjöttek a nagyokos szentek... Aztán meg lehet ti vagytok a legnagyobb gyorshajtók nem kell kimásolni egy csomó törvényt meg ilyesmi. Tisztába vagyok a dolgokkal a rendőr is mondta ezért pont nem jár.

Tőlem jöhet a boltilopós téma de akkor azokat is fogják meg akit tényleg kéne.

2022. júl. 5. 17:11
 13/40 Alex Fly ***** válasza:
100%

Persze. Azért az már igen durva, több mint 25%-os sebességtúllépés...

Nyilván vannak olyan esetek, amikor az ember a legnagyobb jóindulattal is túllépi minimálisan a limitet, de ekkora mértékben ez már egyértelműen szándékos. Ha nem az, akkor pedig az ilyen nagyfokú figyelmetlenség közvetlen veszélyt jelent a többiekre...

2022. júl. 5. 21:55
 14/40 A kérdező kommentje:

13/

Milyen ekkora mértékben ember?Ez nem sok,ha mondjuk min egy 20 as vagy 25 lett volna azt mondanám az már sok.

2022. júl. 5. 22:26
 15/40 A kérdező kommentje:

13/

Öcsém nap mint nap tudod hányan lépik túl a sebesség határokat még ha csak minimálisan is elárulom sokan és te is.Pl a szomszéd városban csináltak egy bicikli utat az út mentén aztán abbahagyták nincs semmi tábla,hogy építkezés de kint van a 30 as tábla,szerinted mennyien tartják be?Elárulom szinte senki.Nálunk a város főutcáján 30km/h a korlátozás de kb senki sem tartja be és kicsit gyorsabban menve is lehet figyelmesen közlekedni csak elárulom most jöhet az okoskodás,hogy márpedig te de a mesékből már kinőttem a szabályok teljesen betartása is ép úgy lehet veszélyes mint a benemtartása.Szerintem ha csak mindenki annyira lenne veszélyes mint én akkor nem sok baleset történne.Régen motoroztam sokat kétféle motoros van egy aki ész nélkül száguldozik és kettő aki ésszel száguldozik mert igen ha odafigyelsz akkor kilehet védeni elég sok dolgot még úgy is hogy túllépted a sebességet ha meg valaki ki akar ütni az így is úgy is neked megy.Ha most pl csak nálunk a városi főutca 30 as táblát nézzük van aki szarik az egészre csak becsapódik és végig megy én magam ha megyek a főutcán igaz nem 30 al megyek de 50 nél többel sem viszont figyelmesen előre felkészülve a helyzetekre biciklis,kereszteződés,gyalogos és fura eddig sosem vol semmi gond sem.

2022. júl. 5. 22:34
 16/40 2*Sü ***** válasza:
100%

> Aztán meg lehet ti vagytok a legnagyobb gyorshajtók

Autó nélkül ezt nehéz lenne megvalósítani. De régebben vezettem, és volt, hogy átléptem a megengedett sebességet, főleg városon kívül. Nem kaptak rajta, de ha mégis megbüntetett volna a rendőr, akkor azt mondtam volna, hogy oké, persze, nyilvánvaló, hogy megbüntet, hiszen tényleg gyorsabban mentem a megengedettnél.

> Tőlem jöhet a boltilopós téma de akkor azokat is fogják meg akit tényleg kéne.

Ahogy írtam az, hogy mások milyen jogszabályt szegnek meg, elkapják-e őket, ha igen milyen szankciót kapnak, az a te ügyed szempontjából lényegtelen. Mert ettől még 50 km/h maradt továbbra is a megengedett sebesség, ettől még te 63 km/h-val mentél (ami valóban 25%-kal több), és ettől még nem vált ez a gyorshajtás kevésbé balesetveszélyesebbé. Így a dolog megítélése sem lesz másabb.

> Milyen ekkora mértékben ember?

26%-os mértékben. Ennek fel kellett volna tűnnie. Így két eset van: Tényleg nem tűnt fel, és ez probléma, vagy szándékos volt, és akkor tényleg nem lehet egy szavad sem, tudatosan szegted meg a sebességkorlátozást.

> Ez nem sok,ha mondjuk min egy 20 as vagy 25 lett volna azt mondanám az már sok

A jogszabályok lényege pont az, hogy nem neked kell megítélned, hogy sok-e 63-mal menni 50 helyett, hanem a jogszabály alkotója. Ha mindenki a saját szempontjai, érdekei mentén ítélhetné meg, hogy milyen jogszabály milyen szintű megsértése kellene még, hogy beleférjen, akkor gyakorlatilag nem lenne értelme a jogszabályoknak. Az 50-es sebességkorlátozásnál az 51 km/h-ás sebesség is sok. Ezért 50 km/h a sebességhatár. Vagy betartod ezt, vagy nem, de ezzel elfogadod az esetleges következményeit is.

2022. júl. 5. 22:45
 17/40 Alex Fly ***** válasza:
100%

@15: habár nem vagyok az öcséd, de szépen leírtad, mi itt a baj... Hogy hányan lépik túl a megengedett határokat? Túl sokan. És veled is eggyel többen. Mindezt úgy, hogy tisztában vagy vele, hogy ez szabálytalan és azzal is, mi ennek a következménye. Akkor meg mi a bajod azzal, ha ezek be is következnek?

A legnagyobb baj nem is az, hogy leszarod a szabályokat, hanem hogy ezt természetesnek veszed és fenntartod a jogot ahhoz, hogy felülírd az egyértelmű szabályokat - mindezt úgy, hogy a felelősséget nem akarod vállalni a tetteidért.

Abban igazad van, hogy olyan ember nem letezik, aki mindig minden szabályt maradéktalanul betart; én sem. Akülönbség nem ez, hanem hogy tisztában vagyok azzal, hogy ez mivel jár és ennek tudatában vállalom a kockázatot, ha még így is megéri és nem vitatom a jogosságát annak, ha megkapom erte, ami jár.

2022. júl. 6. 05:01
 18/40 A kérdező kommentje:
Nem is vezetsz de okoskodsz és autód sincs.
2022. júl. 6. 07:56
 19/40 anonim ***** válasza:
100%

Kérdező!

Te tisztességes ember vagy?

Mert akkor nem kezdesz el itt kötözködni azokkal, akik azok.

Ezt döntsd el.

2022. júl. 6. 08:03
 20/40 anonim ***** válasza:
100%
Én egyszer 30as táblánál 35el mentem, megállított a rendőr, majd megbüntetett 5 ezerre és azt mondta, hogy ha 3km/h-val gyorsabban megyek akkor ez 30 ezer.
2022. júl. 6. 09:20
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!