Gondoltad volna?
2020. március 11. és 2022. május 31. között közel egymillió személyautó műszaki vizsgája járt le Magyarországon.
Július 1-től a rendőrök bevonják a lejárt forgalmikat.
"A Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) múlt szombaton figyelmeztetett arra, hogy július elsejétől a lejárt forgalmi engedélyekkel rendelkező autók főszabály szerint már nem vehetnek részt a közúti forgalomban."
... már nem vehetnek részt ... azaz részt vehettek.
"... már nem vehetnek részt ... azaz részt vehettek."
Mert a veszélyhelyzet rendelet szerint meghosszabbították az érvényességüket. Azaz akkor sem lejárt forgalmival közlekedtek.
"A Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) múlt szombaton figyelmeztetett arra, hogy július elsejétől a lejárt forgalmi engedélyekkel rendelkező autók főszabály szerint már nem vehetnek részt a közúti forgalomban. Azonban aki június végéig időpontot foglal járműve műszaki vizsgálatához, az a vizsga napjáig, de legfeljebb harminc napig még szabályosan használhatja autóját.
A könnyítés bevezetésére azért volt szükség, mert a közel egymillió jármű levizsgáztatása ilyen rövid idő alatt lehetetlen feladat lett volna a hazai vizsgaállomásoknak - erről Sipka Gábor, a Magyar Autóklub főtitkárhelyettese beszélt korábban."
No tehát, közel 1 millió személyautó fut lejárt műszakival.
"No tehát, közel 1 millió személyautó fut lejárt műszakival."
Nem lejárt műszakival, de ez már túl magas a cikkírónak, a minisztériumnak, meg neked is.
"A könnyítés bevezetésére azért volt szükség, mert a közel egymillió jármű levizsgáztatása ilyen rövid idő alatt lehetetlen feladat lett volna a hazai vizsgaállomásoknak - erről Sipka Gábor, a Magyar Autóklub főtitkárhelyettese beszélt korábban."
Szépprózából vizsgáznak ezek az autók, vagy műszakilag vizsgáztatják őket?
Kamu ez az egész.
Én a múlt héten telefonáltam nekik és azt kérdezték hogy nekem mikor jó.
Meglepődtem mert én is azt hittem hogy hű de sorba kell állni, de szó sincs ilyenről.
A média nagyítja fel mert valamivel hergelni kell az embereket.
A kérdésednél közlöd, hogy „Július 1-től a rendőrök bevonják a lejárt forgalmikat.”. Ami alapból nem igaz. Házhoz mennek, és bevonják a közterületen, telephelyen, garázsban, udvaron álló gépjárművek forgalmiját? „Ezeréves” jogszabályi rendelkezés, hogy a vizsga napján lejárt forgalmival is jogosult a vezető a forgalomban részvételre. Ha előtte átvizsgálásra, javításra akarja vinni, szintén időtlen idők óta igényelhető A típusú ideiglenes forgalomban tartási engedély, amelynek érvényességi ideje 3 nap. Ezen ideiglenes forgalomban tartási engedély a jármű javítása, eredetiségvizsgálata vagy hatósági vizsgálata céljából történő közlekedésre jogosít; illetéke 2300 Ft.
Ha valaki ezeket betartja, akkor miért vonnák be a rendőrök a lejárt forgalmikat?
Aztán 20 perc múlva közlöd, hogy „Ha arra gondolsz, hogy a covid miatt lehetett a vizsgáztatást elhalasztani, a járvánnyal kapcsolatos előírásokat (szervizek bezárása) rég visszavonták.”.
Gondoltad volna, hogy nem? A „2021. évi CXXX. törvény a veszélyhelyzettel összefüggő egyes szabályozási kérdésekről” (SARS-CoV-2 koronavírus miatt hozott veszélyhelyzeti tv.) hatályos szövegrészlete szerint:
12. § (1) A magyar hatóság által kiállított, Magyarország területén hatályos,
a) 2020. március 11. és 2020. július 3. között lejárt, vagy
b) 2020. november 4. és 2022. május 31. között lejárt vagy lejáró
hivatalos okmány, ideértve a forgalmi engedélybe bejegyzett műszaki érvényességi időt is, 2022. június 30-ig érvényes.
Aztán rá 50 perccel közlöd, hogy „tavalyelőtt márciustól idén májusig lejárt forgalmi engedélyeket nem volták be.”
Gondoltad volna, hogy nem volt ilyen egybefüggő időszak? Hogy a 2020. július 4. - 2020. november 3. időszak kivétel, mert arra az időszakra nem vonatkozott az érvényesség hosszabbítás?
Aztán 5 perc múlva közlöd, hogy megenyhült a szíved, mert „Aki igazolni tudja a vizsgáztatást júliusra, nem veszik el tőle.”.
Gondoltad volna, hogy az ITM rendelet szintű tájékoztatója már egy héttel a kérdéskiírásod előtt megjelent? És nem egészen úgy van, ahogy írtad. Aki júniusban kér időpontot, az a vizsga napjáig, de legfeljebb 30 napig részt vehet a forgalomban. Tehát, például aki a héten, szerdán kért, és július 29-re kapott időpontot, attól, ha részt vesz forgalomban, attól júliusban, július 23-ától már elvehetik a forgalmit.
Ahogy, 19 perc múlva, az újabb adag tájékoztatódban már helyesen megírtad.
Gondoltad volna, hogy a június 30-i határidő már mindenkinek a könyökén jön ki, mert régen megjelent a törvényben, és azóta számos alkalommal látható, hallható tőled független hírforrásokból? Ha más okból nem, azért, hogy elhűlve és riogatva közöljék, hogy milyen rengeteg elhalasztott műszaki vizsga van? És hogy az ITM engedménye is sok helyen közölve lett „újabb kiskapu az autósoknak”, „utolsó haladék az autósoknak” stb. már a megjelenése óta?
Amúgy a nagy tolongásról annyit, hogy a 18-as válasz írójával azonos a tapasztalatom. 10 nappal ezelőtt kértem vizsgaidőpontot abban a szervízben, ahova szervizelésekre, javítás céljából, vizsgáztatás végett is szoktam vinni az autót; ami márkafüggetlen szerviz, eredetiségvizsgáló, és műszaki vizsgabázis is, és rá egy hétre kaptam időpontot. Mikor odavittem, kértem időpontot az esedékes szervizelésre is, ha túl lesznek a rohamon. Mondták, hogy ha ott az autó, akkor azt is megcsinálják; másnap délben el is hozhattam, levizsgáztatva, friss motorolajjal stb.-vel, még hátsó kipufogódobot is cseréltek.
Sokkal a járvány előtt is nagy volt a forgalmuk, ha nem javításra volt szükségem, akkor is 5-7 nap múlva kaptam időpontot. A javításokat előre veszik.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!