Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Miért vezetik rá az autósokat...

Miért vezetik rá az autósokat a gyalogosokra zold jelzésnél?

Figyelt kérdés

Irorszagban szereztem jogositvanyt, es amikor eloszor vezettem Magyarorszagon teljesen megdobbentem, hogy kis es nagy ivben kanyarodva is gyalogosok lehetnek az uton.

Irorszagban nem ugy vannak kialakitva a lampas keresztezodesek, gyalogosnak es autosnek egyszerre sosincs zold jelzes.

Mi az elonye ennek, mert en csak a hatranyat latom?

2022. jún. 10. 17:13
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
97%
Mert így egy körben le lehet tudni a gyalogosok átkelését és kanyarodást is. Tény, hogy a türelmetlen közlekedéssel vegyítve ez egy veszélyes rendszer.
2022. jún. 10. 17:15
 2/11 anonim ***** válasza:
51%
Gondolj bele, a gyalogosoknak plusz egy ciklus kéne, akkor mi lenne. Gondolom Írországban jó esetben nem minden második lámpa piros és elindulsz, megállsz folyton a városban. Szóval ha azt nem tudják beállítani rendesen MO-n, akkor kb. sosem érne oda senki sehova, mert 1-2 lámpánként megállsz, megvárod a keresztben jövőket fél-1 perc, utána a gyalogosakat külön fél perc. Szerintem itt ilyen pontatlansággal kivitelezhetetlen.
2022. jún. 10. 17:35
 3/11 anonim ***** válasza:
13%
Olyat még nem láttam, hogy a balra, nagy ívben kanyarodókkal egyszerre kapnának zöldet a gyalogosok. Az nagyon meg tudja akasztani a járműforgalmat. Viszont az, hogy a jobbra, kis ívben kanyarodókkal egyszerre lehet nekik zöldet adni: álló helyzetből indulnak és mire keresztezik a gyalogosok útvonalát, nem érnek el nagy sebességet, el tudják őket engedni.
2022. jún. 10. 17:42
 4/11 anonim ***** válasza:
79%

Hosszabbak lennének a lámpaciklusok, mert a gyalogosoknak külön fázis kellene.

Magyarul mindenkinek hosszabb ideig lenne piros a lámpája.

2022. jún. 10. 17:44
 5/11 anonim ***** válasza:
97%

"Olyat még nem láttam, hogy a balra, nagy ívben kanyarodókkal egyszerre kapnának zöldet a gyalogosok."

Pedig a legtöbb telezöldes lámpa ilyen.

Pl.:

[link]

2022. jún. 10. 17:49
 6/11 anonim ***** válasza:
96%

Kelenföldön pontosan ilyen helyzet van:

[link]

Irgalmatlan szopás balra kanyarodni, főleg, hogy 2 sáv + biciklisáv + gyalogosok. Nem tudom melyik agyhalott találta ki, hogy így legyen.

Korábban egyszerre volt jobb és rosszabb. Mert bár külön volt hangolva a gyalogosoktól és az egyenesen menő forgalomtól, de a kerékpáros jelzés szintén zöldet mutatott így aki nem figyelt simán elütötte a biciklist.

2022. jún. 10. 17:51
 7/11 anonim ***** válasza:
49%
Mi lenne veled ott ahol nincs jelzőlámpa?!
2022. jún. 10. 18:09
 8/11 A kérdező kommentje:
Szerintem megeri a plusz ido a biztonsagot, foleg amiatt, hogy a gyalogosok eleve lassitjak az autok athaladasat, ha mind a kettonek zold van.
2022. jún. 10. 19:49
 9/11 anonim ***** válasza:
66%

Az tény, hogy sok esetben jó lenne elválasztani, legalább egyértelműen veszélyes helyzetekben.

Mondjuk szerintem a másik legjobb veszélyforrás az a kiegészítő zöld nyíl. Igazán lehetne ez is legalább olyan ami villog, vagy színt vált vagy valami, nem csak "eltűnik".

Kedvenc kanyarom:

[link]

Kapsz egy kiegészítő zöldet, majd az megszűnik, 1-2 másodperc múlva pedig vált a tele zöldes lámpa és közben vált a gyalogosoknak is.

Sok autós persze "átférek még" alapon látja, hogy eltűnik a zöld, de ezért nyélgázon megindul bele a kanyarba, közben meg ugye lelépnek a gyalogosok és kész is az életveszély. Engem is majdnem elgázoltak itt, az illető a szembe sávba rántotta át a kocsit és majdnem az álló sornak is nekiment majd elhajtott.

Nyilván elsősorban itt is a türelem hiánya a fő probléma, mert ahelyett, hogy megállna az egyértelmű tiltásnál, helyette nyélgázon belerongyol a pirosba miközben nem is értelmezi a kialakult helyzetet.

2022. jún. 10. 21:11
 10/11 anonim ***** válasza:
76%

Mi az elonye?

Semmi.

Telezoldnel nem tudsz normalisan balra kanyarodni.

Jobb helyzetben lennel, ha tobbet kellene varnod a zoldre, de nyilas zolded lenne.

2022. jún. 11. 18:05
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!