Miért vezetik rá az autósokat a gyalogosokra zold jelzésnél?
Irorszagban szereztem jogositvanyt, es amikor eloszor vezettem Magyarorszagon teljesen megdobbentem, hogy kis es nagy ivben kanyarodva is gyalogosok lehetnek az uton.
Irorszagban nem ugy vannak kialakitva a lampas keresztezodesek, gyalogosnak es autosnek egyszerre sosincs zold jelzes.
Mi az elonye ennek, mert en csak a hatranyat latom?
Hosszabbak lennének a lámpaciklusok, mert a gyalogosoknak külön fázis kellene.
Magyarul mindenkinek hosszabb ideig lenne piros a lámpája.
"Olyat még nem láttam, hogy a balra, nagy ívben kanyarodókkal egyszerre kapnának zöldet a gyalogosok."
Pedig a legtöbb telezöldes lámpa ilyen.
Pl.:
Kelenföldön pontosan ilyen helyzet van:
Irgalmatlan szopás balra kanyarodni, főleg, hogy 2 sáv + biciklisáv + gyalogosok. Nem tudom melyik agyhalott találta ki, hogy így legyen.
Korábban egyszerre volt jobb és rosszabb. Mert bár külön volt hangolva a gyalogosoktól és az egyenesen menő forgalomtól, de a kerékpáros jelzés szintén zöldet mutatott így aki nem figyelt simán elütötte a biciklist.
Az tény, hogy sok esetben jó lenne elválasztani, legalább egyértelműen veszélyes helyzetekben.
Mondjuk szerintem a másik legjobb veszélyforrás az a kiegészítő zöld nyíl. Igazán lehetne ez is legalább olyan ami villog, vagy színt vált vagy valami, nem csak "eltűnik".
Kedvenc kanyarom:
Kapsz egy kiegészítő zöldet, majd az megszűnik, 1-2 másodperc múlva pedig vált a tele zöldes lámpa és közben vált a gyalogosoknak is.
Sok autós persze "átférek még" alapon látja, hogy eltűnik a zöld, de ezért nyélgázon megindul bele a kanyarba, közben meg ugye lelépnek a gyalogosok és kész is az életveszély. Engem is majdnem elgázoltak itt, az illető a szembe sávba rántotta át a kocsit és majdnem az álló sornak is nekiment majd elhajtott.
Nyilván elsősorban itt is a türelem hiánya a fő probléma, mert ahelyett, hogy megállna az egyértelmű tiltásnál, helyette nyélgázon belerongyol a pirosba miközben nem is értelmezi a kialakult helyzetet.
Mi az elonye?
Semmi.
Telezoldnel nem tudsz normalisan balra kanyarodni.
Jobb helyzetben lennel, ha tobbet kellene varnod a zoldre, de nyilas zolded lenne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!