Bringás vs. autós. Kinek van igaza?
Belterületen a kerékpáros olyan úton halad ami mellett kerékpárút is van. Az úttesten történő kerékpáros közlekedést nem jelzi piktogram, de tábla sem tiltja a kerékpáros forgalmat.
Az autós ledudálja a biciklistát, az válaszul a középső ujját mutatja vissza.
Kinek volt igaza?
#1, ez így nem igaz.
"A kerékpárutakat, valamint a gyalog- és kerékpárutakat kötelező használni, kivéve ha az ezzel párhuzamos úttesten kerékpáros nyom is található."
Biciklisként mondom, hogy az autósnak van igaza.
Az autós sem mehet a járdán vagy a bicikliúton attól, hogy véleménye szerint ott jobban tud haladni.
Ahol van bicikliút ott használjuk, és kész. Mit nem lehet ezen érteni?
Én csak egy dologról tudok. De lehet tévesen. Lakott területen kívül, ha a kerékpárút a menetirány szerinti bal oldalon van, azt nem kötelező használni.
Sajnos sok kerékpárút veszélyes. Veszélyesebb, mint autók közt csalinkázni. De a KRESZ nem tud róla, higy hadználhatatlan, csak padkáról.
@5: rosszul tudod.
Ma még Magyarországon kötelező a bringai frák használata - két kivétellel. Mindkettő a gykputakra vonatkozik:
- lakott területen, nem főútvonalon ha kerékpáros nyomok vannak felfestve az úttesten, akkor haladhatsz ott is, nem kötelező a gyász (KRESZ 54. § (11))
- ha a gykpúton a gyalogosok a kerékpárost akadályozzák a haladásban, az úttesten is mehet (KRESZ 13. § (2))
Mindettől függetlenül a ledudálás alapból szabálytalan (KRESZ 30. §)
@7: feltéve, ha fel tud rá hajtani...
Mert az szép és jó, hogy azon kellene haladnia, de itt a környéken is van pár hely, ahol ez fizikailag lehetetlen.
#8: arra mondjuk kiváncsi lennék, én eddig mindig meg tudtam oldani, hogy a bicikliútra kerüljek.
Ha meg elnéztem valamit, és ledudáltak (előfordult), akkor nem kezdtem el mutogatni meg háborogni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!