Valaki a saját fedélzeti kamerája felvételeivel feljelentheti a közlekedés többi résztvevőjét ha szabálytalanságokat követnek el? Hivatalos jár el az, aki így tesz?
Pl. jön András a Hungária körúton, de balra szeretne fordulni, de a tiltótábla ellenére befordul, vagy bemegy az egyirányú utcába, átmegy egy piroson, közben Gyuri mögötte a fedélzeti kamerájával rögzíti ezt és dönt, ő bizony ezt beküldi a rendőrségnek és feljelentést tesz András ellen. Mennyire elfogadható ez?
Mostanában elég sok ilyet láttam, ahol civil autósok fedélzeti kamerája rögzített szabálytalanságokat és eljarást indítottak ellenük. Nem azt mondom, van aki megérdemli, mert láttam nagyon durva dolgokat, amiért azonnal megérdemelné az illető hogy elvegyék a jogosítványát, de amiket az elején is felsoroltam, mint pl egy piros lámpán áthajtás, vagy belelógott a pirosba, esetleg tiltótábla ellenére fordult balra vagy jobbra, az ilyeneket képtelen vagyok megérteni, hiszen ha nagyon beismerőek vagyunk, mindegyikünkel előfordulnak nap mint nap ezek tényezők, mert ugye emberek vagyunk, hibázunk. És értem ezalatt azt is, hogy aki ilyen szabálytalanságot rögzít és feljelentést tesz video alapján, ő vajon tökéletes és nem csinált még ilyet soha? Ő annyira példás sofőr, hogy minden szabályt betart, még ha a legfáradtabb is akkor sem néz el semmit???
Szerencsére velem még nem történt ilyen, hogy valaki bármi miatt is feljelentett volna egy felvétel alapjan, de ha ilyen történne is, mennyire lenne az jogos? Hiszen egy átlag fedélzet kamera egy civil embernél nem egy hitelesített műszer, a beleegyezésem nélkül nem is tehetné közzé a rólam készült felvételeket. Persze az más, ha összekoccanok vele és neki van bizonyítéka, hogy én okoztam a balesetet, vagy ki volt a hibás. Kinek mi a vélemény ezzel kapcsolatban?
Csak durva szabálysértéseknél vagy bűncselekménynél indítanak eljárást.
Amúgy én támogatnám ezt a feljelentgetősdit, legalább kicsot helyreállna a rend. Mist gyakorlatilag egész úron arra figyelek, hogy mikor előz valaki szemből, meg mikor akarja belémkormányitni a kocsiját facebookozás közben.
Fel lehet jelenteni, be lehet küldeni a felvételt és elő is állithatja a rendőrség a szabálysértőt, viszont semmi birság nem lesz belőle és a rendőrség sem tehet semmit, mert hiába a videón látni az életveszélyes mutatványt, de addig amig a mutatvány közben nincs rajta a szabálysértőnek az arca, amivel be lehetne azonositani, addig minden felejtős.
Persze ha már csinál közlekedési balesetet ill. személyi sérülést, az már más, de addig ilyen "szabálysértő mutatványokért" nem birságolnak meg senkit egy videófelvétel alapján amit egy másik autóbol vesznek fel, mert egy utcai térfigyelőböl amit a rendőrség figyel, abból már indulhat eljárás, de egy másik autóbol egy szabálysértőt lefilmezni, ott más törvények vannak, személyi jogok.
Ezt konkrétan egy rendőr mondta.
#12: igazából ezért kéne, hogy az összes szabálysértés objektív felelősség szerint "adózzon".
De nem véletlenül hagyták meg ezt a nagykaput a jogszolgáltatásban.
#12: pont ezért mondtam az objektív felelősség dolgot, mert jelenleg elég szűk a kör, tehát pont a közúti veszélyeztetésre nem vonatkozik, amiből a legtöbb baleset van. A trafipaxra pont vonatkozik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!