Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Valaki a saját fedélzeti...

Valaki a saját fedélzeti kamerája felvételeivel feljelentheti a közlekedés többi résztvevőjét ha szabálytalanságokat követnek el? Hivatalos jár el az, aki így tesz?

Figyelt kérdés

Pl. jön András a Hungária körúton, de balra szeretne fordulni, de a tiltótábla ellenére befordul, vagy bemegy az egyirányú utcába, átmegy egy piroson, közben Gyuri mögötte a fedélzeti kamerájával rögzíti ezt és dönt, ő bizony ezt beküldi a rendőrségnek és feljelentést tesz András ellen. Mennyire elfogadható ez?

Mostanában elég sok ilyet láttam, ahol civil autósok fedélzeti kamerája rögzített szabálytalanságokat és eljarást indítottak ellenük. Nem azt mondom, van aki megérdemli, mert láttam nagyon durva dolgokat, amiért azonnal megérdemelné az illető hogy elvegyék a jogosítványát, de amiket az elején is felsoroltam, mint pl egy piros lámpán áthajtás, vagy belelógott a pirosba, esetleg tiltótábla ellenére fordult balra vagy jobbra, az ilyeneket képtelen vagyok megérteni, hiszen ha nagyon beismerőek vagyunk, mindegyikünkel előfordulnak nap mint nap ezek tényezők, mert ugye emberek vagyunk, hibázunk. És értem ezalatt azt is, hogy aki ilyen szabálytalanságot rögzít és feljelentést tesz video alapján, ő vajon tökéletes és nem csinált még ilyet soha? Ő annyira példás sofőr, hogy minden szabályt betart, még ha a legfáradtabb is akkor sem néz el semmit???

Szerencsére velem még nem történt ilyen, hogy valaki bármi miatt is feljelentett volna egy felvétel alapjan, de ha ilyen történne is, mennyire lenne az jogos? Hiszen egy átlag fedélzet kamera egy civil embernél nem egy hitelesített műszer, a beleegyezésem nélkül nem is tehetné közzé a rólam készült felvételeket. Persze az más, ha összekoccanok vele és neki van bizonyítéka, hogy én okoztam a balesetet, vagy ki volt a hibás. Kinek mi a vélemény ezzel kapcsolatban?

2022. máj. 8. 14:30
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
100%
Odáig stimmel, hogy beküldi a rendőrségnek. Viszont utána a rendőrség dönt, hogy indít-e eljárást, van sem.
2022. máj. 8. 14:50
 2/17 anonim ***** válasza:
0%

Mind a két fél feljelentést tehet a másikkal szemben.

"beleegyezésem nélkül nem is tehetné közzé a rólam készült felvételeket."

Pl.: Ausztriában tilos ilyen felvételeket készíteni. A Google kamerás autója ez miatt elkerülte az országot. Osztrák rendőr meglátja a szélvédőn kifigyelő kamerát 5.000€ a büntetés.

2022. máj. 8. 15:10
 3/17 anonim ***** válasza:

És ha gyárilag van kamera a kocsiban? Akkor is megbuntet? 🤔 😃

2022. máj. 8. 15:23
 4/17 anonim ***** válasza:
100%

"Osztrák rendőr meglátja a szélvédőn kifigyelő kamerát 5.000€ a büntetés."

Baromság. A jogszabály nem a kamera meglétét tiltja hanem a használatát.

Az osztrák rendőr pedig nem hülye, meg tudja nézni, üzemel-e a kamera. Én például egyszerűen kihúzom a tápot belőle mikor Ausztriában vagyok (elég sokat).

2022. máj. 8. 16:40
 5/17 anonim ***** válasza:

#2 Ausztriában már van Google utcakép, ha arra gondolsz, amúgy sem ez volt az ok, hanem valami adatgyűjtési/adatvédelmi probléma a Google-lal, azért nem volt sokáig.

Fedélzeti kamerát is úgy tudom, azóta már lehet használni - bizonyos törvényeket betartva - szóval gondolom enyhült azóta a szigorítás. Asszem csak a folyamatos rögzítés van vagy volt tiltva.

Legalábbis YT-n találni osztrák utakon készült fedélzeti kamerás felvételeket, az biztos pl. itt van egy, tessék:

https://www.youtube.com/watch?v=iFvtw5E-nF4

2022. máj. 8. 16:57
 6/17 anonim ***** válasza:
30%

#5, az hogy te mit látsz youtube-on, teljesen irreleváns. Attól még tilos és büntetik. Ráadásul - ellentétben a fentebb olvasható 5000 eurós tétellel - 25000 euró a felső határ.

Nincs enyhítés, és bár vannak kiskapuk a törvényben, alapvetően még mindig tilos és büntetik.

A kivétel, hogyha nem a forgalom állandó megfigyelése és rögzítése a célod, hanem az utazásod megörökítése. Ezt azonban nem te döntöd el hanem a bíró, és egy fixen felszerelt kamera többheti folyamatosan rögzített felvétellel nem felel meg a fenti kitételnek.

A másik kivétel sem sokkal egyszerűbb: nyilvánosságra hozni, megosztani csak úgy lehet, hogy minden résztvevő jármű, személy teljesen felismerhetetlen legyen (bár ebben az esetben is kockáztatod, hogy már a rögzítés is illegális volt). Olyannyira igaz ez, hogy még bűncselekmény / saját vétlenség bizonyítása esetén is azt kockáztatod, hogy ellened (is) indul eljárás.

2022. máj. 8. 17:53
 7/17 anonim ***** válasza:

6-os, és mi a helyzet a Google-lal? Mert azt biztos láttad Te is, hogy vannak már utcaképek Ausztriában is, és a Google azért feltételezhetően nem fű alatt csinálta.

Illetve az szintén nem lett megválaszolva, hogy mi a helyzet a beépített (tehát nem utólag felszerelt) kamerákkal?

A gyakorlatban egyáltalán ezzel az egész felvette-közzétette-felismerhető-nem felismerhető, stb. dologgal akár helyben, akár utólagosan mennyire foglalkoznak? (Én olyanról is hallottam már, hogy elsőre csak figyelmeztetnek)

2022. máj. 8. 18:13
 8/17 anonim ***** válasza:
100%

A google utcakép teljesen más téma, nem egy állandó és folyamatos megfigyelés, hanem egy egyszeri, alkalmi fényképfelvétel. Jogi értelemben teljesen más.

Az autón lévő gyári, beépített kamerák (tolatókamera, digitális tükör, táblafigyelő, sávtartó, stb.) is elég egyértelműek, hiszen azoknak sem a forgalom megfigyelése a célja, ráadásul nem készítenek felvételt. Ergo semmi gond nincs velük.

Hogy a rendőr hogyan reagál ha működő fedélzeti kamerát lát, szerencsére nem tudom. A kikapcsolt, kihúzott kamera esetén megköszöni és jó utat kíván. Nem tudom, van-e lehetősége helyszínen figyelmeztetni, találgatni vagy tippelni meg nincs értelme. Abban azonban biztos lehetsz, hogy ha a fentebb belinkelt videó feltöltőjét valaki bíróság elé cibálná, nem úszná meg egy ejnye-bejnyével. A teherautókon a feliratok nincsenek kitakarva, ergo a felvétel alkalmas arra, hogy az adott céget kellemetlen helyzetbe hozza. Ráadásul a rendszámok is több helyen olvashatóak, hiába próbálta őket kitakarni.

2022. máj. 8. 18:38
 9/17 anonim ***** válasza:
100%

Jól elvittétek a témát Ausztria irányába, pedig nem kimondottan ez volt a kérdés.

Kérdező, a rendőrségen tehetsz ugyan bejelentést, de az kérdés, hogy mennyi ügyre van kapacitás. Én elsősorban ezért gondolom úgy, hogy inkább a kirívóbb esetekkel èrdemes jelentkezni náluk, hogy tényleg a leggázabb sofőrök találkozzanak először a törvény szigorával. Ezzel együtt kůrvára nem értek egymàst a piroson áthajtás ("jajj belecsúsztam") meg a tiltó tábla ellenére bekanyarodás relativizálásával, mert óriási baleset lehet mindkettőből. Lehet, hogy nem kell ezekkel a rendőrökhöz szaladni, de hogy igen hamar le kellene szokni ezekről a deliktumokról, az egészen biztos.

2022. máj. 9. 07:04
 10/17 anonim ***** válasza:

Lásd a BPiautósok Youtube csatornát, ott pedig a Civil Pofátlan(tan)ítás sorozatot, legutóbbi: https://www.youtube.com/watch?v=oVGtmKOmXyM

"Ahogyan az már sokatoknak biztosan nem újdonság, már egy éve, hogy együttműködési megállapodást kötöttünk a rendőrséggel, az ORFK OBB baleset-megelőzési céljait segítve.

Ekkor megígértük nektek, hogy a kiemelt, társadalomra veszélyes esetek lesznek azok, amik felkerülnek majd oldalunkra és ezeknél nem fogjuk megvárni azt, amíg a rendőrség az oldalunk szemlézéseként rátalál az adott felvételre, vagy egy állampolgári bejelentést követően jut információhoz, hanem mivel a cselekménytől eltelt idő nagyban hozzájárul az eredményes eljáráshoz, ezért a publikálást követően soron kívül értesítjük őket. Ez a rendőrséggel kötött együttműködésünk egyik legfőbb eleme."

Ennek eredménye pedig az "Eljárás indult!" plecsni, azaz a rendőrség már elő is vette az elkövetőt.

És ezt nem csak ők, de Te is megteheted. Szóval nyugodtan mehet a feljelentés a videó alapján.

2022. máj. 9. 15:09
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!