Ebben az esetben mi járhatott a közútkezelő fejében? (kerékpáros tiltás)
[link] ,21.8099968,3a,75y,102.29h,88.84t/data=!3m6!1e1!3m4!1sexB3SQvZm-IRh5alofQSFA!2e0!7i16384!8i8192
A felvételeken egy ötven évvel lemaradt közlekedési kultúrával rendelkező országban szokásos képet láthatunk: főútvonal, kereszteződés, mindkét irányban kerékpáros tiltás.
Ezzel önmagában nem is lenne gond (vagyis nyilván de, de nem ez a kérdés tárgya). Azonban, ha visszatekerünk kicsit a térképen, egészen pontosan a 41-es és a 403-as út találkozásáig, kissé zavarosabbá válik a kép.
A körforgalomnál ugyanis azt láthatjuk, hogy a 41-es úton nyugat, Nyíregyháza felé haladva nincs kint semmilyen tiltás, tehát kerékpárral be lehet hajtani oda. A körforgalom és linkelt pont között van egyébként még egy kereszteződés (a "Tóparti büfé" magasságában), ott sincs tiltás, csupán mezőgazdasági járműveknek.
Álláspontom szerint itt a kerékpáros "csapdába kerül": míg az útszakaszra gyanútlanul behajthat, a linkelt képen ábrázolt kereszteződést elérve nem haladhat tovább sem Nyíregyháza felé, de vissza sem fordulhat, mivel azon az útszakaszon, ahová jogszerűen behajtott, abból az irányból tiltás van. A kereszteződésbe történő behajtás, majd ott haladás sem opció, hiszen az a rövid út csak az Axiál Kft.-hez történő eljutást szolgálja.
Ti mit tennétek itt kerékpárosként? Mire gondolt a közútkezelő? Vagy én értelmezek valamit helytelenül?
"Ahogy jó lenne, ha a kerékpárosok a főút mellett haladó kerékpárutat használnák."
Ennek semmi köze a kérdésemhez, különösen, hogy az ott bemutatott helyszínen nincs kerékpárút.
Ezen kérdés olvasását követően magam is Nyíregyházára mentem, ahol személyesen elkerekeztem a megyeszékhelyről Baktalórántházáig, majd vissza.
Ahogy a Google felvételein is látszik, teljes a káosz. Nem ez azonban az egyetlen pont a főúton, ahol nem álltak a helyzet magaslatán: Napkornál és Leveleknél a körforgalomból kelet felé kihajtva szintén kint van a tiltás - a másik irányból azonban szabad kerékpározni. Vagyis az út egyik oldalán lehet biciklizni, a másikon nem...tök logikus, nem? Egyébként a Google képek alapján megállapítottam, hogy ezek a körforgalmak viszonylag új műtárgyak: korábban már eltávolításra került a tiltás, a körforgalom megépítését követően azonban sikerült visszahelyezni azt. Nyilván nem szándékosságról, hanem egyszerűen csak hanyagságról van szó.
Jelentem, kézbe vettem az ügyet, írtam ezzel kapcsolatban a közútkezelő ügyfélszolgálatának, akik meglepően készségesen álltak a kérdéshez: ígéretet tettek, hogy felülvizsgálják a tilalmi táblákat, a jogszabályi előírások szerint pontosítják azokat.
Erről szeptember közepén kaptam e-mailt. Azóta nem jártam a környéken, történt esetleg bármiféle változás azóta?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!