Ki a hibás? Ez a karjelzés azt jelenti, hogy álljak meg?
19
Ott van előtte a nem szó, írtam hogy pár tized másodperc
Benne van a KRESZ-ben, hogy nem állíthatja le csak úgy valaki a forgalmat. Valamilyen nagy jármű manőverezésénél is segítő személyzetként csak jelzéseket szabad a adni a jármű vezetőjének, hogy mikor indulhat (mert pl. nem jön senki), a forgalmat nem lehet leállítani. Szóval köteles biztos nem vagy megállni amiatt, mert egy random Pistike integet az út mellett. Az más kérdés, hogy én ilyen helyzetben azért elgondolkoznék, hogy ugyan nem nekem akart-e jelezni.
Persze az meg alapvető lenne, hogy nem hordják fel a sarat az útra, ha meg veszélyre figyelmeztetnek, akkor igen határozottan integetnek, akár az út közepén, láthatósági mellényben, és kint van az elakadásjelző, megy a vészvillogó, ilyesmi.
A lefelé integetés mindig lassítst jelent.
A rendőr is ezt csinálja ha félpályás a forgalom pl.
Én ezt anno nagyon jól megtanultam, lakott területen belül egy nyíl egyenes, közepes forgalmú útszakaszon a szemközti sávban hatalmas razzia volt. 10 rendőr sorakozott fel a felezővonalhoz rengeteg rendőrautóval. Ketten háttal álltak a razziának és az én sávomat figyelmeztették, hogy vegyenek vissza a sebességből lefelé integetéssel.
Én nekem fogalmam sem volt erről és 50-el,lassítás nélkül elhúztam mellettük. Eközben utánam ordítottak majd rögvest utánam siettek. Miután megálltam kirángattak az autóból üvöltve és kétszer rám sóztak a gumibottal. Utána utamra engedtek azzal, hogy remélik ezután megtanulom a rendőri karjelzéseket.
Épp most magyarázták el nekem KRESZ tanfolyamon, hogy ha mondjuk rögtön egy kanyart követően állna egy autó, és én kanyarodás közben hátulról neki csattannék, akkor én lennék a hibás. Mert én vagyok azért felelős hogy a megadott körülmények között olyan sebességgel haladjak, hogy bármilyen hirtelen felbukkanó akadály láttán be tudjak időben fékezni, ezzel elkerülve a balesetet. Elméletileg ugye kanyarban parkolni is tilos, de műszaki hiba miatt akárhol megállhat egy autó.
A fenti esetben egy hasonló dolog történt, ráadásul egy kalinpáló ember is segített volna neked abban, hogy valami fura helyzet következik, még ha nem is tudtad pontosan értelmezni a jeleket, gyanút kellett volna fognod, hogy itt valami történik és egy picit lassítani.
Lehet ők sem voltak szabályosak teljesen, de te sem.
20
Szövegértés 1-es
Azért, mert nem 10-20 mp volt, hanem pár tizedmásodperc.
Szóval én is ugyanazt írtam amit te. Remelem már érthető.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!