Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Körforgalomba behajtàskor...

Körforgalomba behajtàskor mièrt nem kell indexelni?

Figyelt kérdés
Arra tudok gondolni, hogy eguirànyú, ès nem törtènik sàvvàltas, de akkor ha egyiranyú útról egyirànyú utra megyek rà, (ahol egyik sem főútvonal) akkor mièrt kell? vagy keverek valamit? (mèg csak most tanulom a kreszt)
2022. jan. 6. 08:01
1 2 3
 21/23 anonim ***** válasza:
100%
Balra nem tudsz menni, ezért azt képzeld úgy, mintha arrafelé út sem lenne. Szóval, akkor a következő kihajtóig az a kis körforgalom szakasz az út meghosszabbítása, hiszen nincs kereszteződés addig. Ez a logika benne, hogy miért nem kell indexekelni a behajtáskor
2022. jan. 6. 11:39
 22/23 anonim ***** válasza:
85%
#7, 10 - nekem szlovák jogsim van, de természetesen csak a körforgalom elhagyásakori indexelést tanították. Azt el tudom kézelni, hogy 30-40 évvel ezelőtt mást taníthattak, vagy máshogy értelmezték a törvényt, mert egyszer vitt egy idősebb szlovák kolléganő kocsival (kb. 10 éve volt, akkor lehetett 50 körül), és a körforgalomba behajtáskor jobbra indexelt, amint beért, átkapcsolta balra indexelésre, majd elhagyáskor megint jobbra. Csak néztem, hogy mi az úristent művel.
2022. jan. 6. 13:14
 23/23 anonim ***** válasza:
42%

Szokásjog kérdése. Hollandoknál pl befele indexelni kell balra, körforgalom belsejében is balra megy az index, majd ha ki akarsz hajtani egyik kijáratnál, akkor jobbra. Ez abból a szempontból jobb, hogy egyértelműsíti a szándékot, illetve szerintem amúgy is logikus. Magyarországon a sofőrök kb fele baxik indexelni, azaz sose lehet tudni, hogy valaki azért nem indexel, mert

1) nem hagyja el a körforgalmat, vagy

2) csak simán szarik a szabályra.

Emiatt gyakran csak az autó sebességéből, első kerekek szögéből lehet következtetni, hogy miafaszt fog csinálni a kedves sofőr. Nem ideális. Mondjuk Magyarországon ez szinte senki mást nem zavar, annyira megszokta mindenki a hazai közlekedési kultúra hiányát. Már fel se tűnik az embereknek szinte.

Rengetegszer van, hogy emiatt nem hajtok be a korforgalomba lendületből, hanem megállok inkább, mert a körforgalomban lévő gyökérzet nem használja az indexet, azaz úgy gondolom, marad bent a körforgalomban, pedig nem, kihajt a kijáratnál, csak krvára nem indexel. Én meg feleslegesen állok meg. Az még jobb, amikor utána jön valaki, aki viszont jön tovább, azaz feleslegesen álltam meg és még csak utána se tudok behajtani, mert valóban érkezik valaki. Kedvencem, ha ez egy 70-nel közlekedő busz.

2022. jan. 6. 15:34
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!