Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Mennyire tartjátok be a KRESZ-t?

Mennyire tartjátok be a KRESZ-t?

Figyelt kérdés

Én személy szerint felmérem, hogy mi az, ami még biztonsággal áthágható, amivel csak kismértékben növelem egy baleset kockázatát.

(fontos: mindent, ami a kresztől eltér, kockázatnak tekintem)

- városban gyakran 60 felett közeledek

- kereszteződésnél, körforgalomban a "totyorgóknak" nem mindig adok elsőbbséget, hozzáteszem ezzel nem késztetem őket fékezésre

- egyirányú út legelején ha belátható a kereszteződés és nincs forgalom, gyakran kihajtok, de bentebbről sose fordulok vissza

- autóúton, ha a forgalom engedi 120-130kmh, belátható, egyenes és gyér útszakaszon 150kmh-val közlekedek

- sárgán még átmegyek

Nagyjából ennyi. Ti ezt veszélyesnek ítélitek meg? Nálatok mi az, ami még áthágható?

2021. dec. 22. 14:26
1 2 3
 11/26 anonim ***** válasza:
0%
Helyzettől függ. De inkább be kéne tartani. Mert ha BÁRMI baj történne, ez igen keményen esne latba. És ne nevezd tortyorgóknak a körültekintő embereket... Ha elém bevágnál, csak mert óvatos vagyok, utánad mennék és a zsaruk jelenlétében szednélek ki a kocsiból, tervem hogy fedélzeti kamerával autózom.
2021. dec. 22. 15:57
 12/26 anonim ***** válasza:
35%
Én simán megelőzök bárkit a jobb oldalon, ha a belső sávban totyog és a külső meg üres. Várok egy kicsit, hogy észreveszi-e magát, de aztán elmegyek jobbról, nem érdekel. Ha ő nem tartja be a jobbra tartási kötelezettséget akkor én sem tartom be a balról előzést.
2021. dec. 22. 16:29
 13/26 anonim ***** válasza:
70%

12! Vagy nem vagy tisztában a fogalmakkal, vagy te is belsőben mentél.

Ha a külső sávban gyorsabb vagy, akkor elhaladsz mellette, nem számít előzésnek és nem szabálytalan.

Ha jobbról előzöd, akkor te is belül voltál. Te magad írod, hogy a külső üres, tehát nem előzés miatt vagy belsőben.

2021. dec. 22. 16:35
 14/26 anonim ***** válasza:
Az elhaladás akkor érvényes, ha végig a kulsőben megyek. Ha épp megelőztem valakit a belső sávban és előttem van egy autó, aki szabálytalanul halad ott, mert van hely ahhoz, hogy kihúzódjon a külsőbe, akkor megelőzőm jobbról, ezt nem hiszem, hogy elhaladásnak lehet érteni.
2021. dec. 22. 16:45
 15/26 anonim ***** válasza:
14. Valóban nem elhaladás - de nem is okos dolog. Ilyenkor jut eszébe a delikvensnek mégiscsak jobbra tartani, persze agy nélkül és kész a nem is olyan kicsi baj. Érdemes inkább kivárni , hogy észreveszi-e magát 1-2 percen belül. Ha nem, akkor ő az út legvégéig a belsőben fog legelészni és aránylag biztonságos a jobbról előzés.
2021. dec. 22. 17:09
 16/26 anonim ***** válasza:
61%

Én rengeteget vezetek, őszintén fogom leírni, hogy én hogy csinálom, és nem érdekelnek a lepontozások:

-sebességhatárokat nagyon lazán kezelem. Az ilyen főúton, lakott területen kivüli 70es táblák teljesen hidegen hagynak. Kihalt falvakon, vagy többsávos széles utakon, ahol 50 a megengedett, én nyugodtan megyek 80-al is. Főúton 120-130 ha jó az út, autópályán 160-180, de csak ritkán, általában tartom a 145-öt. Hozzáteszem, 3 éve nem fizettem gyorshajtásért, pedig 100 ezer km összegyűlt a 3 év alatt, és annak tudom be, hogy odafigyelek azért, tudom mit csinálok. Mert oda kell figyelni, ha nem akarsz traffiba futni.

-zártvonal: sok helyen teljesen belátható jó messzire az útszakasz, de mégis zártvonal van. Nyugodtan átlépem, ha úgy van.

-öv használat: emiatt parázs vitába kerültem egy másik kérdés alatt az emberekkel, de bevallom, én övet csak hosszú útra teszek fel, vagy autópályán. Városban ide-oda szaladgálásnál nem.

De van olyan is, amit kínosan betartok:

-indexelés: nem haragszok senkire, aki nem indexel feleslegesen, de nekem olyan reflex lett ez, hogy full üres úton is jelzek mindent, így esik jól

-elsőbbség szabályok: sokan írják, hogy nem állnak meg STOP táblánál, na ezt kivételesen én nagyon betartom. Mert ahol STOP van, ott szerintem nem véletlenül van STOP. Sőt, még macisajtnál is megállok sokszor teljesen, szűk kisutcák esetében. Illetve jobbkezes utcáknál soha nem bízom az elsőbbségemben.

-egyirányú utca: soha nem hajtok be egyirányú utcába szembeforgalommal, erre kínosan ügyelek.

2021. dec. 22. 17:09
 17/26 anonim ***** válasza:
#15 pont ez az: hagyok neki időt, írtam is #12-ben. De ha nem veszi észre magát, akkor elmegyek mellette.
2021. dec. 22. 17:12
 18/26 anonim ***** válasza:
0%

Veszélyes amiket írtál. Gondolom friss jgosís vagy és még nem kerültél veszélyes helyzetbe, ilyenkor még vagány az ember... De értem én, hogy te nagyon érzed a vasat, csak vegyed figyelembe, hogy nem mindenki van ezzel így és a te felelőtlen viselkedésed akár megijesztheti őket, ami balesethez vezet.

Én STOP táblánál gyakran nem állok meg, más szabályt tudatosan nem szegek.

2021. dec. 22. 18:54
 19/26 anonim ***** válasza:
#18 nem tudom, kinek céloztad az üzeneted, de ezt a jobbról előzős manővert már kb. ezerszer kellett végrehajtanom az évek során, annyira nem bírják az emberek betartani a jobbratartást. Baleset nélkül.
2021. dec. 22. 19:16
 20/26 anonim ***** válasza:
100%
Ami értelmes belőle, azt betartom.
2021. dec. 22. 19:34
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!