Zebra mellett van felfestett kerékpársáv is, akkor ott elsőbbsége van a kerékpárosnak az autóval szemben?
Nem egészen egyértelmű nekem ez a helyzet, hiszen a zebrán csak akkor lenne elsőbbsége ha leszáll és áttolja. Ugye ilyenkor meg kell állni az autósnak. De ha mellete lévő kerékpársávon áll, akkor mi a helyzet?
Valószínűleg sokan láttuk ezt a videót, itt sem egyértelmű számomra, hogy a bicajos milyen alapon gondolta, hogy ő majd nagy sebességgel, lassítás nélkül keresztezi a forgalmat.
https://www.youtube.com/watch?v=IGM9ZTHk6Tw
Városunkban egyébként ezt a kételyt eloszlatták, és a kerépárutaknál ott az elsőbbségadás kötelező tábla a bicajosnak.
"ő gyakorlatilag egyenesen, a védett úttal párhuzamosan halad"
Jelen esetben ez nem igaz, hiszen irányváltás nélkül haladhatott volna tovább a járdán. Itt pedig egyértelmű irányváltásról van szó jelen helyzetben, amit nem jelzett.
Amúgy a közlekedésnél szerintem két igazi alap szabály van, hogy ne legyél agresszív és/vagy tök hülye.
Egyszerűen vannak esetek akármivel közlekedünk, ahol az elsőbbségünk ellenére a magunk védelme érdekében kötelező a fokozott óvatosság, akár előírja a KRESZ akár nem.
Nyilván itt jön képbe az, amikor a józan paraszti észt felülírja a közlekedő agresszivitása és/vagy idiotizmusa. Jelen esetben a kettő együtt, ami látható, hogy hova vezet.
A kerékpárút/sáv átvezetés útkereszteződés, jellegéből adódóan leggyakrabban gyalogos forgalommal együttesen vagy párhuzamosan halad. Ennek megfelelően az elsőbbségi viszonyokat táblával, útburkolati jelekkel és/vagy színezéssel, gyakran pedig jelzőlámpával szabályozzák. Mivel járműforgalmú út, ezért a tévhittel ellentétben nem kell leszállni, kivéve ha gyalogos módjára, a zebrán kíván átkelni az úton a kerékpáros.
A kerékpáros itt persze hülye volt, nem tudom mit gondolt, folyamatos autóforgalomnál ilyen sebességgel átrongyolni esélye sem volt.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!