Körforgalom közepén keresztülhajtó villamosra mi a szabály?
Hódmezővásárhely?
Körforgalomban mindig a villamosnak elsőbbsége, ennyi.
Amúgy Szegeden eddig is volt már több ilyen körforgalom.
"A KRESZ szerint ilyenkor nekem van elsőbbségem mindenkivel szemben."
Nincs ilyen a KRESZ-ben.
"Mindenkivel szemben elsőbbséged van a körforgalomban, kivéve a villamos és a megkülönböztető jelzéseit használó jármű."
Nincs ilyen a KRESZ-ben. A körforgalom szó 3 alkalommal szerepel a szabálygyűjteményben. 2 a táblát írja le, 1 a villamost.
A behajtóknak elsőbbséget kell adniuk a bent haladók részére, de ez is a macisajt miatt.
A körfogalomban haladás nem számít irányváltásnak(mivel ott az az alap hogy balra kanyarodva haladsz), ezért a villamos nem számít kanyarodónak. Kihajtáskor és behajtáskor is, minden esetben elsőbbsége van a körforgalomban.
"De ha egyszer bent vagyok a körforgalomban? A KRESZ szerint ilyenkor nekem van elsőbbségem mindenkivel szemben. Számomra ez és a villamos elsőbbségéről szóló szabály ütközik egymással. Preferencia sorrendről meg nem nyilatkozik a KRESZ."
Nem ütközik. Egyenrangú kereszteződésben is elsőbbséget kell adnod a balról érkező villamosnak, kivétel felülírja az alapszabályt. Kicsit olyan, mint a megkülönböztető jelzéseit használó jármű szabály: Annak is a megszokottól eltérő elsőbbsége van veled szemben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!