Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Jogosan buktattak meg eü vizsgán?

Jogosan buktattak meg eü vizsgán?

Figyelt kérdés

Ugye volt az újraélesztés meg a stabil oldalfekvés ez eddig jó is volt.

Ezt a feladatot kaptam: Kerékpáros padkára hajtott és a szegélykőre esett. Hátát fájlalja, úgy érzi, hogy zsibbad a bal lába.

Én mondtam, hogy nem szabad hozzáérni, mert nagy valószínűséggel el tört a gerince és, hogy nyugodjon meg ne mozogjon. És hívjuk a mentőt.

A vizsgabiztos erre:Fiatalember legközelebb jobban olvassa el a tananyagot legközelebb próbálja újra.

szerintetek jogos volt, hogy megbuktatott?

2021. szept. 16. 13:49
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
100%

Alapból ugyan jogos lehetne a buktatás a nem teljeskörű válasz miatt, de ennél jóval súlyosabb hibákért sem "szokás" buktatni.

Amikor én vizsgáztam ~6 éve az egyik vizsgázó azt sem tudta hogy álljon neki a stabil oldalfektetésnek. Konkrétan úgy feküdtem le stabil oldalba (párokban voltunk a vizsgán, egymáson kellett bemutatni) hogy hozzám se ért, mégis átengedték.

2021. szept. 16. 22:42
 12/21 anonim ***** válasza:
Nem akart megtapizni?
2021. szept. 16. 22:45
 13/21 anonim ***** válasza:
68%

Én mentősnek tanulok, most szeptemberben kezdtem és pont az elsősegély oktatónk mesélt arról, hogy Magyarországon annyira alacsony színvonalon van az alapvető egészségügyi ismeretek szintje, hogy például egy prehospitális újraélesztés sikeressége hazánkban 5-10%-os. Ez azért van mert az emberek ha baj történik fogalmuk sincs mit tegyenek. Leblokkolnak, bepánikolnak, stb...

De ami még elkeserítőbb, hogy mesélt nekünk egy olyan sztorit is, hogy valami országos mentőverseny volt megrendezve ahol egy balesetet szimuláltak és a benevezett 16 mentőegységnek helyt kellett állnia. Valami olyan szituáció volt, hogy történt egy frontális ütközés, melynek következtében olyan dobozok hevertek az úton amin az állt, hogy "sugárveszély". A 16 egységből mindössze egyetlenegy élte túl, a többi azonnal kiesett. Állítólag olyan megoldások voltak, hogy kiszálltak az autóból és rugdosták arréb ezeket a dobozokat, közben kiabáltak egymásnak, hogy vigyázzanak mert bioveszélyes dobozok hevernek az úton.

A nyertes egység annyit csinált, hogy ki sem szállt a kocsiból, hanem lerádiózta majd tovább hajtott. Ők nyertek. Többiek pedig elhullottak. És ezek szakképzett mentősök. Akkor mit várunk egy átlag embertől?

Ott kellene elkezdeni, hogy legalább a szakembereket felkészítik rendesen, utána pedig majd fokozatosan lehetne fejlődni és terjeszteni átlag emberek körében is ezeket az ismereteket hatékonyabban.

2021. szept. 17. 01:24
 14/21 anonim ***** válasza:
72%

Jó nagy bunkó volt a vizsgabiztos, az tény. Nem rosszat mondtál, csak nem eleget. Egy rávezető kérdést mindenképpen megérdemeltél volna.

Én azért rákérdeztem volna, hogy szerinte mit kellett volna csinálni. (Bár lehet, hogy anno 17 évesen nem mertem volna, de a mai fejemmel már egész biztos.) Lehet, hogy elfelejtette, mi volt a kérdés, és az általa vizionálthoz képest mondtál rosszat.

2021. szept. 17. 10:50
 15/21 anonim ***** válasza:
84%

Pedig dugig van a TV kórházas filmekkel, dehát egyik sem életszerű főleg a csilivili amcsi kórházakban. Ha olyan lenne ami tényleges életszerű példákat demózna annak több népnevelő hatása lenne, csakhát az meg uncsi nézni.

Jó az a dobozrugdosós sztori, beugratós. A rendezők sztem kínosnak is érezték a nagy ötletet utólag. Valahogy nem rémlik, hogy a médiában lehozta volna Győrfipalkó.

2021. szept. 17. 11:01
 16/21 anonim ***** válasza:
76%
Én 3 éve csináltam, és az EÜ vizsgán a kérdésemre nem is hagyták hogy szóhoz jussak hanem elmondták helyettem a választ, én meg kb csak bólogatni tudtam hogy úgy van, aztán meg is lett :D Nagyon helyfüggő ez a vizsga
2021. szept. 18. 09:20
 17/21 anonim ***** válasza:
100%
Az egyetlen hiba, ami instant bukást eredményezett itt az volt, hogy megemlítetted a mentő hívását ellátás helyett. Az oktatóm megmondta, hogy EÜ vizsgán ilyet tilos mondani, mert ők az ellátásra kíváncsiak, nem arra, hogy kihívod-e a mentőt (nyilván kihívod). Nem volt jogos a buktatás, de ebbe a bürökratikus oktatási rendszerben mást ne várj. Majd ha éles balesetben lesz részed, akkor kihívod a mentőt és körberöhögöd a vizsgabizottságot.
2021. szept. 18. 22:50
 18/21 anonim ***** válasza:
34%

"egy prehospitális újraélesztés sikeressége hazánkban 5-10%-os."

Ez egy baromság, urban legend vagy még inkább kitaláció. A laikus újraélesztések nagy része szinte mindig sikerül. Ha nem hiszed el, akkor olvass bele a hírekbe, nagyon keveset fogsz találni, ami végzetes volt.

A mentőversenyről meg annyit, hogy az is elég nagy kamunak hangzik. Ki ad fel olyat versenyfeladatot, aminek a megoldása az, hogy nem kell csinálni semmit? Akkor mikre ad pontot? Mi alapján osztja ki a helyezéseket? Nagy kamu. Az a 15/16 bukás is egészen hihetetlen arány, nincs ilyen.

2021. szept. 18. 22:56
 19/21 anonim ***** válasza:
21%

Igen, az a mentő "verseny" szerintem is kamu. Oké, egy csapat megcsinálta (azért ez is meglepő, hogy pont egy, nem nulla, nem három, nem nyolc...). De mi lett volna, ha a csapatok fele ugyanúgy csiálja, mint a nyertes csapat? Akkor 8 első helyezett lesz? Mert azon belül elég nehéz különbséget tenni. Vagy aki szebben köszön a berádiózás során, az nyer? Vagy aki nagyobb gázzal hajt el a helyszínről? Na pont ezért nem adnak a valóságban ilyen feladatot.

Egyébként annyira egy mentős sem lehet hülye, hogy ha rá van írva a dobozra hogy sugárveszély, akkor bioveszélyt kiáltson (a piktogrammot is ismeri minden óvodás már). Szóval több sebből vérzik a sztori.

2021. szept. 18. 23:24
 20/21 anonim ***** válasza:
42%

#18 Mi olyan hihetetlen ezen?

Szívmegállást követően egy ember maximum 5 percet bír ki maradandó egészségkárosodás nélkül. Na most a mentő jó ha kiér hozzád 15-20 perc alatt. Ezalatt ha nincs olyan ember a közelben aki 100%-osan a helyzet magaslatán van annak bizony tragikus vége lesz sajnos.

Valóban van szinte minden nap sikeres prehospitális újraélesztés, de ezek száma még így is elenyésző.

Hírekből hiába tájékozódsz, nem fog mindent lehozni a média. Persze tudom, szépek az OMSZ oldalára leírt sikertörténetek, de ha a sikertelen beavatkozásokat is megosztanák akkor úgy kellene nagyítóval keresni közülük a sikerest és ezekről nem a szakemberek tehetnek, hanem az állam, hogy nem vezeti be már általános iskolában a minőségi elsősegély oktatást, így pedig a polgárok nem tudják elsajátítani sem ezeket az ismereteket amelyekkel javítani lehetne ezt a statisztikát. Egyébként ez nem csak itt probléma, egész Európában hasonlóak a statisztikák. Tehát nem csak mi nem tartjuk fontosnak ezeket az alapvető dolgokat.

2021. szept. 18. 23:58
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!