Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Mi a szabály az alábbi, STOP...

Mi a szabály az alábbi, STOP táblával és balra kanyarodóval bonyolított forgalmi helyzetben?

Figyelt kérdés

Két autó közelít szemből egy kereszteződéshez. A-nak STOP táblája van STOP vonallal, B-nek Elsőbbségadás kötelezője. A egyenesen folytatná az útját, B balra kanyarodna. A keresztezendő főúton éppen nincs forgalom, és B kicsit előbb érkezik meg a kereszteződéshez, mint A.

Ilyenkor B lendületből bekanyarodhat A előtt balra jóhiszeműen arra számítva, hogy mire A megáll az ő felfestett STOP vonalánál majd újra elindul, addigra B bőven átér A előtt annak legcsekélyebb zavarása nélkül?

Vagy ilyenkor B-nek kötelessége megállnia és kivárnia A-t, amíg az állóra lefékez, előrecsurog, körülnéz, elindul és áthalad előtte?

És ha B bekanyarodik, de A nem áll meg a STOP táblánál és összeütköznek, akkor ki a hibás?

Tudom, hogy a kanyarodási szabály lenne alkamazandó és A-nak lenne elsőbbsége – legalábbis abban az esetben, ha egyszerre érnének a kereszteződéshez. De itt B, mondjuk, 1-2 mp-cel előbb ér oda. Ilyenkor értelmezhető egyáltalán már a kanyarodási szabály?

2021. jún. 30. 15:43
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
72%

Na, ha ebből baleset van, azzal két ügyvéd fog jól járni!

Egyrészt a bizalmi elv (KRESZ 3.P.) alapján számíthatsz rá, hogy a többi közlekedő is a vonatkozó jogszabályok betartásával fog közlekedni, így például megáll a stoptáblánál.

Másrészt egyértelműen elsőbbsége van az egyenesen haladónak, így ha mégsem áll meg a Stopnál, már elsőbbségi viszonyba kerülnek és innentől kezdve az egyenesen haladóé az elsőként továbbhaladás joga.

Vékony jég ez, bizony rengeteg hasonló van a KRESZ-ben.

(Azt pedig talán említeni sem kell, hogy nincs prioritása a macisajtnak a stoptáblával szemben.)

2021. jún. 30. 15:56
 2/18 anonim ***** válasza:
100%

"(Azt pedig talán említeni sem kell, hogy nincs prioritása a macisajtnak a stoptáblával szemben.)"

Ezt sokan nem így gondolják, pedig valóban nincs eltérés. Gyakorlati tapasztalatom, hogy egyesek tudni vélik, ők előnyben vannak, mert nekem stop van, neki meg csak macija. Ez tévedés!

Kérdező a leírásod jól mutatja, mennyire egyszerű (?) képlet még egy bonyolultnak is gondolt ábra a kresz vizsgán, és mennyivel árnyaltabb, összetettebb a valóság.

Ha baleset történik, szakértők ízekre szednek minden tizedmásodpercet, mozdulatot stb., amit neked egy ezredmásodperc alatt kellett megfejtened, no meg a másiknak is.

Hogy ki melyik pillanatban hol volt, nagymértékben meghatározza azt, ki meddig és mikor szabályos.

Az én értelmezésemben (ami nem biztos, hogy hibátlan), az elsőbbség az egyszerre történni akaró dolgok sorrendjét határozza meg. Akkor beszélek én elsőbbségi viszonyról, ha járművek ütköznének. Picit sarkos, de talán érthető.

Ha gond nélkül el tudok kanyarodni balra, a szemből jövő, egyenesen haladó nem kényszerül satuzásra, nem kell elrántani a kormányt, akkor el szabad kanyarodni előtte. Viszont az esetleges szabálytalanság mellékes. Ha gyorsabban halad, és én elszámolom magam, akkor is én leszek a hibás. Csak extrém gyorshajtása, vagy más nagyon súlyos szabályszegése esetén nem, vagy csak részben.

Bizalmi el fontos, de a baleset elkerülése is követelmény. Nekem van elsőbbségem, de nem erőszakolhatom ki, mert csak. Szóval ha az egyenesen haladó látja, hogy elé kanyarodsz, ütközni fogtok, de csak tolja, akkor nem próbálta elkerülni a balesetet.

Sajnos gyakorta érzem úgy, hogy ezekre a helyzetekre bazíroznak autósok. Hogy agresszívek, annak tudatában, hogy a másik nem mer visszavágni, mert akkor ő is hunyó lenne jog előtt is, meg törne a kocsi és csontja.

2021. jún. 30. 16:40
 3/18 anonim ***** válasza:
100%
A kanyarodási szabály értelmezhető, mert sem a macisajt, sem a stop tábla nem szabályozza egymással szemben az elsőbbségi viszonyotokat, mivel az a kresz meghatározása szerint csak a keresztező útra vonatkozik. Alapesetben B-nek nem kötelező megállnia, befordulhat balra A előtt, DE ha baleset lesz belőle, biztosra vehető hogy legalább részleges felelősséget megállapítanak B részére, de a teljes felelősség is elképzelhető.
2021. jún. 30. 16:51
 4/18 anonim ***** válasza:
17%

Ilyen kereszteződés nem létezik, mert akkor vagy mindkét becsatlakozásnál STOP tábla van vagy mindkettőnél elsőbbségadás kötelező tábla.

Ha mégis láttál ilyet valahol, akkor ott vagy rosszul táblázták ki vagy speciális a helyszín (pl. a STOP táblás földút, a macisajtos aszfaltozott) vagy el vannak tolva a becsatlakozó utak egymáshoz képest, tehát fizikailag nem szemben vannak egymással.

Másrészről, a két tábla ugyanúgy elsőbbséget szabályoz, mégpedig a KERESZTEZŐ ÚTRA VONATKOZÓAN, csak az egyiknél állóra kell fékezni az autót, ennyi a különbség.

^^ Ebből következik: Nincs olyan, hogy STOP táblás előbb mehet, mint a macisajtos és fordítva.

^^ Ebből következik: Nincs olyan, hogy STOP/macisajt tábla a szemben lévő felekre érvényesül.

Ezeknek az ismeretében már úgy gondolom, hogy neked is meg kell tudnod válaszolni a kérdésedet.

2021. jún. 30. 17:26
 5/18 anonim ***** válasza:
94%

4-es! Nem sok, de van ilyen. Amikor tanultam, Erzsébeten az útvonalon láttam ilyent. Pár éve rákerestem, de nem találtam meg. Elég érdekes hely volt.

Viszont pl. a Kőér utcában van olyan körforgalom, ahol stop és maci vegyesen van. Gyakori anyázások származnak belőle. A macisajt felől érkező úgy véli, hogy a tőle balra lévőnek elsőbbséget kell adnia neki is a stoptábla miatt.

2021. jún. 30. 17:33
 6/18 A kérdező kommentje:

#4: A kérdés érdemi része akkor sem változik, ha történetesen két STOP tábla van. A hangsúly azon van, hogy a balra kanyarodó B autó kicsit előbb ér a kereszteződéshez, mint szemből az A, így még akkor is el tudna előtte fordulni, ha neki is meg kéne állnia a STOP tábla miatt – feltéve, hogy A betartja a KRESZ-t és megáll. Tehát úgy is feltehettem volna kérdést, hogy B elindulhat-e megállás után, ha azt látja, hogy A még csak közeledik a STOP táblához.

Pont ezért kérdezem, hogy a kanyarodási szabály érvénybe lép-e már akkor is, ha még nincs is a kereszteződésnél mind a két megállásra kötelezett jármű (függetlenül attól, hogy a táblák nem az ő áthaladási sorrendjüket határozzák meg).

2021. jún. 30. 17:37
 7/18 A kérdező kommentje:
Sőt, most még az is felötlött bennem, hogy a balra kanyarodó B autóra mikortól tekinthetünk úgy, hogy már a főúton halad, és így elsőbbséget élvez A-val szemben?
2021. jún. 30. 17:42
 8/18 anonim ***** válasza:
100%

"A kérdés érdemi része akkor sem változik, ha történetesen két STOP tábla van."

Épp ez a lényeg.

"Tehát úgy is feltehettem volna kérdést, hogy B elindulhat-e megállás után, ha azt látja, hogy A még csak közeledik a STOP táblához."

Figyelj. Odaérsz a kereszteződéshez. Körülnézel. Valaki vagy van veled szemben vagy nincsen. Ez ennyire egyszerű. Ha még csak közeledik a kereszteződéshez, akkor nincs veled szemben senki, akivel elsőbbségi viszonyba kerülhetnél.

2021. jún. 30. 17:50
 9/18 A kérdező kommentje:
#8: Feltéve, hogy ő is megáll... Ha nem áll meg és összeütközünk, akkor viszont elég nehéz bizonyítani, hogy ő nem állt meg. És ha jól értem, akkor a KRESZ szerint akkor is neki van elsőbbsége, ha szabálytalanul jutott az elsőbbségi helyzetbe.
2021. jún. 30. 18:00
 10/18 anonim ***** válasza:
51%

Nem értelek. Ha még csak közelít szemből, akkor hogyan ütköznétek? Rég elmész előtte. A közeledés sebességéből is érzed, hogy ha kimész elé és ő nem adja meg az elsőbbséget, akkor összeértek-e. Olyankor nyilván úgy mész ki elé, hogy számítasz erre és van b) terved rá elkerülni.

Ha meg betartja a szabályokat, akkor aztán tényleg semmi esélye az ütközésnek. Azt írod, hogy szemből még csak közelít. Tehát oda kell érnie a táblához. Lassítania kell vagy megállnia (ha STOP táblája van). Ezek után még körül is kell néznie, hogy tovább tud-e haladni. Te kétszer elmész előtte, ameddig ő mindezt végigcsinálja.

2021. jún. 30. 18:10
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!