Mekkora kockázat ezeket a gumikat használni?
A nyári szettem rázza az autót, hiába centírozom ki. Több lehetőség kizárása alapján ez vagy azért van, mert hibás a gumi (nem valószínű, de lehetséges), vagy mert a felni baromira nem rá való (99%, hogy ez a baj).
Vettem 4 tökéletes állapotú gyári felnit, de ki szeretném zárni annak a lehetőségét, hogy a gumi a rossz, ezért mielőtt felteszem az új felnikre a gumijaimat, előtte fel szeretném rakni a felniket azokkal a gumikkal, amivel jött. Ez 4 darab Michelin, 7 évesek, szóval picit öregek, viszont szerintem 500 km-nél többet nem mehettek vele, 8mm profilmélység, puha mint egy vadiúj, szóval amúgy tökéletes. A baj csak az vele, hogy szimmetrikus gumi és mikor levették, nem feliratozták, hogy melyik gumi melyik oldalra megy. Én úgy tudom, hogy a szimmetrikus gumikat ha egyszer felrakják egy oldalra és használják, akkor utána csak ugyanarra az oldalra mehet vissza, mert ha másik oldalra kerül és megfordul a forgásirány, akkor a gyárilag forgásiránnyal jelölt gumikhoz hasonlóan szálszakadáshoz vezethet. Ezt meg nyilván nem akarom, hisz a kiegyensúlyozottság ellenőrzéséhez kellene nyomni legalább egy 130-140-et, ilyen tempónál meg nem akarok durrdefektet.
Szóval a kérdés az, hogy ha eredeti forgásiránnyal szembe kerül fel a gumi, akkor mekkora a VALÓS veszélye annak, hogy szakad? Figyelembe véve, hogy nagyon keveset futhatott a gumi, talán szinte semmi, de azért ha valaki jobban ért hozzá, leírhatná, hogy ez gond-e.
A 7 éves gumik lassan így is úgy is csereérettek.
Két dolog van az autóban amivel nem játszunk: a fék és a gumi.
#1 Igen ezt hallottam én is, csak nem tudom, hogy melyik irányban sima és melyik irányban érdes. :D
#2 Nem is akarom én használni őket, mivel a saját gumijaim első illetve második szezonosok. Csak egy "tesztkör" erejéig használnám a 7 éves Michelineket.
Rövid távon biztos nem lesz abból baj, különben rettegnénk a tolataszol :)
Ha fordítva használod, de hosszú tavon sem biztos.
#6 Ránézésre (megforgatva) egy apró ütés sincs benne, centírozó gép 5 grammot kért a belső oldalra. Nincs mit görgőzni.
Köszi mindenkinek!
Teljesen mindegy , nincs jelentősége hogy hogy van felrakva.
A gumikat egyébként is szokták cserélni , forgatni hogy egyenlően kopjon.
Vannak kötött forgásirányú gumik , azokat egyirányba lehet csak felrakni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!