Az alábbi kereszteződésben kell indexelnem, ha egyenesen megyek tovább? A három útból egynél van tábla csak a kereszteződés előtt, elsőbbségadás kötelező.
[link] ,21.6289795,3a,75y,92.21h,72.06t/data=!3m6!1e1!3m4!1suDciS0AlUStXqbEynAfH0A!2e0!7i13312!8i6656
A hó miatt nem látszik tisztán, de amin haladok út két sáv széles, ami egyenesen megy tovább, egysávos, ami kanyarodik balra szintén egy sávos.

Ha itt egyenesen haladsz, jobbra indexel az szabálytalan. Akkor is, ha neked jobbról van a telep, akkor is, ha bal kézre esik.
A kereszteződés alárendelt úttal nem módosítja az irányjelzési szabályokat. Itt minden irányváltoztatást jelezni kell.
Ha neked jobbra van a telep, és jobbra indexelsz, azt hiszik, meg akarsz állni, vagy be akarsz menni.
Ellenkező irányból pedig azt, hogy a Zrinyibe kanyarodnál.
A főútvonal nem azonos a kereszteződés alárendelt úttal.
A főútvonalat főútvonal kezdete (élére állított négyzet, fekete, fehér szegély, sárga kitöltés) táblától egészen addig, amíg nem találkozol a főútvonal vége tábláig, végig mindenhol elsőbbséged van. Ha kanyarodó főútvonal tábla van, és ott elhagyod a főútvonalat, akkor elhagyásának irányába jelezni kell. Ha maradsz rajta, akkor meg nem kell, de szabad.
A kérdezett hely nem főútvonal. Itt az egymás követő kereszteződésekben változó lehet az elsőbbség kérdése. Itt a Zrinyiről érkező elsőbbséget kell adjon a Bethlenen haladónak. De a következő sarok lehetne fordítva is A Bethlen az alárendelt. A következő meg mondjuk egyenrangú.

„12/12 A kérdező kommentje:
Ah, értem. Ez esetben nagyon-nagyon kezdő vezető lehet, ha te itt jobbra akarnál jelezni.

Egyáltalán nem vagyok kezdő vezető, de pont mikor megyek ezen az úton, éppen akkor jönnek ki arról a telepről a dolgozók gyalogosan és biciklivel. Épp tegnap történt, hogy a Zrínyi felől csak úgy kihajtott elém egy autó, ment be a telepre. És egy csomószor látok indexelni embereket onnan mindenfelé. Ezért gondolkoztam el, hogy lehet, én tudom rosszul...
Lehet a rajzom mégsem lett egyértelmű, mert a balra kanyarodó út volt eredetileg, a kanyar utáni egyenes folytatás épült hozzá utólag. Teljesen úgy néz ki, mintha a Bethlen folytatása a kanyar után a Zrínyi. És csak egy alsóbbrendű bekötőút lenne a kanyar utáni Bethlen. Eskü, inkább megállok ott, és csinálok egy képet, a hó miatt nem látszik tisztán.

Nem kell, hogy látszódjon, de ha gondolod…
A kapun kifelé jövőknek nincs elsőbbsége, és nem feltételezésekre kell építeni a közlekedést.
Ha nem lenne semmiféle tábla, még az az elcseszett sem, akkor is neked lenne elsőbbséged (egyenrangú utak kereszteződése, és te vagy jobbra [vagy a másik irányból érkezel?])

Mindatok, akik szerint kell, vagy kelleni nem kelld de célszerű, adják vissza a jigsit.
Alapvető dolgokkal nincsenek tisztában.

A helyedben megkeresném az út fenntartóját, az önkormányzatot, hogy valamit lépjenek a táblázás tekintetében.
Így most a tábla csak annyit változtat a tábla nélküli sima jobbkezes kereszteződéshez képest, hogy aki a balra, a Zrínyire kanyarodik, annak is elsőbbsége van a szemből érkezőkkel szemben.
Ha ezt a helyzetet nem fontos fenntartani, akkor a macisajtot be lehetne dobozolni, ha pedig fontos fenntartani, akkor mindhárom irányból ki kellene táblázni a kanyarodó védett utat.
Így se helytelen, ahogy most van, de mivel szokatlan, és mint írod, a népek nem tudják értelmezni, ezért balesetveszélyes.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!