"Ugyan, miféle költsége volt az önkormányzatnak azzal, hogy az úttest két szélén parkolóhelyet létesített?"
Alternatívaköltségnek hívják. Azt a 10-15 négyzetmétert amin egy autó parkol ki lehetne adni éttermek teraszának, lehetne a helyén buszsáv, hirdetőtáblák, turista-kioszk, egy csomó jövedelmező tevékenységet lehetne folytatni rajta. Összehasoníltásképp jobb helyeken a közterület használati díj 2-3 ezer Ft/négyzetméter/nap fölött is lehet, tehát ha mondjuk nem autóval áll oda valaki, hanem egy manapság divatos "food truckkal" amiből mondjuk hot-dogot meg hamburgert árusít, akkor ő ennyit fizetne a helyért. Visszafelé: ha nem a büfékocsinak adja ki az önkormányzat a területet, hanem ingyenes parkolót létesít, akkor ettől a bevételtől elesik, kárt szenved. Pedig a közterületet ugyanúgy használják, ugyanúgy amortizálódik. Ez olyan, mintha szociális lakásként adna ki piaci ár alatt (vagy ingyen) saját ingatlanokat, csak azt még mondjuk valahogy meg lehet indokolni mindenféle népjóléti intézkedésként, az ingyenes parkolást már aligha.
"Azóta szívesebben járok a belvárosba vásárolni, postára, intézni valamit."
Pontosan erről az ellentétes hatásról írtam.
15-re:
A költöztetők, szolgáltató szakemberek gondját megértem. Az ott lakókét viszont nem. A belvárosban pont az a pláne, hogy minden közel van, nem kell autót használni. Aki a városszéli bev.központban telerakja az autó csomagtartóját, hogy visszaautózzon a belvárosi lakásába, az magára vessen, ha egy kilométerről kell hazacipelnie a csomagját, mert közelebb nem talál parkolóhelyet.
A szolgáltatóknak meg fenn kéne tartani helyeket, ahová nem állhat be más, hasonlóan mint a rakodási területeknél. Így ha nem is a bejáratnál, de belátható távolságban számíthatna a szaki, hogy lesz szabad helye.
De én eleve mindig ellene voltam a fizetős parkolóknak, még évtizedekkel ezelőtt is, amikor még autóm se volt, és a belvárosba mindig busszal vagy biciklivel jártam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!