Kamion vezetési idő?
most csinálom a c+e kategóriát. Van egy valami amit nem értek, ebben szeretnék segítséget kérni.
Tegyük fel: Vezetek csak 2 órát ezután a felrakón azt mondják 3 óra múlva kezdenek rakni. Átrakom pihenőre.
3 óra múlva bemegyek Megrakodok ez ugye egyéb munka.
Ezután levezetem a 4,5 órámat majd megállok kikell vennem a 45 percesem.
Az előző vezetési ciklusból maradt 2,5 órámat ezután felhasználom. Ez így helyes? Vagy mi lesz az első ciklusból fennmaradt idővel?
Úgy érted ha megkezded a műszakot és volt 2 óra vezetésed és 3 óra munkaidőd akkor van-e még 13 órád a 15 órás műszakból? Ha így érted akkor vannak bajok.. :D
A legalább 3 órás egybefüggő pihenő az arra jó hogy elég 9 órás pihit tartani nap végén, az teljes napi pihenőnek lesz számolva, nem csökkentettnek, tehát nem vesztesz a heti 3 csökkentési lehetőségből. Tehát 15 órás munkaidőd lehet aznap 9 órás pihivel, pihenőidő csökkentési lehetőség elhasználása nélkül. Ez azt jelenti hogy a műszak megkezdésétől számított 24 órán belül meg kell lennie a 9 óra pihinek. MINDEGY mit csináltál aznap. Ha volt 1 óra vezetésed, meg 8 óra pihenő után 1 óra egyéb munka, akkor is ez vonatkozik.
Példa:
Reggel 5-kor kezdesz.
Másnap reggel 5-ig kell lennie egy legalább 11 órás (ha van lehetőséged és szükséges akkor legalább 9 órás) pihenődnek.
Ha 11-est veszel ki akkor ezt meg kell kezdeni legkésőbb 18:00-kor (de inkább 17:58-kor hogy tuti meglegyen), hogy másnap reggel 5-ig meglegyen. Ha 9-est akkor legkésőbb 20:00-kor (19:58).
"Úgy érted ha megkezded a műszakot és volt 2 óra vezetésed és 3 óra munkaidőd akkor van-e még 13 órád a 15 órás műszakból? Ha így érted akkor vannak bajok.. :D"
Nem, nem így értettem. Nem is ezt írtam le.
Akkor mit értettél a napi munkaidő alatt?? Nincs olyan hogy napi munkaidő. Van vezetési idő, készenlét, egyéb munka. Meg van a napi pihenőidő...
Amit mindig mindenki napi munkaidőként emleget, a 13 és 15 óra, az a törvényben meghatározott napi pihenőidőből jön ki...
24-9=15
24-11=13
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!