Tustok egy olyan ingegyenes oldalt, ahol a vezetési idők szabályai érthetően és röviden le van írva?
Nem érthetetlen ez a kérdés, esetleg annak aki nem tudja miről van szó :)
Ebben a második fejezetben le van írva hivatalosan a dolog:
digitachograf.hu/jog/561.doc
Itt egy kicsit grafikusabban:
Itt egy kis összefoglalás:
Próbáld megemészteni és ha valami nem tiszta, akkor segítek/segítünk.
Pl:
01.00 - 02:00 vezetés 1 óra vezetés
02:00 - 03:00 pihenő 3 óra pihenő
03.00 - 07:00 vezetés 4 óra vezetés
07:00 - 10:00 pihenő 4 óra pihenő
10.00 - 12:00 vezetés 2 óra vezetés
Ez összesen 7 óra vezetés. Vezethetnék még 2 órát. mert naponta 9 órát lehet vezetni, de nem vezetek, mert nem kell, ezért leállok.
Mikor kezdődik egy új napi ciklus, amikor megint elölről kezdődik a 9 órás napi vezetési. Gondolom 19:00-kor, mert a napi vezetési idő után 9 óra pihenést kell tartani.
A kérdésem az, hogy ezt a 9 órás napi vezetést vagy kevesebbet, mennyi ideig lehet kihasználni? Én úgy értelmezem, hogy 16 órán keresztül. És ha nem vezetem le a 9 órát 16 óra alatt, akkor is a 16. órában le kell állni 9 órára. Így van?
Nem jól értelmezed. A napi ciklus egy 9 órás csökkentett pihenőből és legfeljebb 15 óra egyéb tevékenységből állhat.
"Mikor kezdődik egy új napi ciklus, amikor megint elölről kezdődik a 9 órás napi vezetési. Gondolom 19:00-kor, mert a napi vezetési idő után 9 óra pihenést kell tartani. "
Szerintem, ha a délhez hozzáadsz 9 órát, az inkább 21:00-lesz, nem 19 :P
Ha 12:00kor megállsz,akkor a két órát levezetheted, de 16 óráig mindenképp meg kell állnod. Utána 9 óra pihi.
Vagy 12-től indítasz egy 9 órás pihit és este folyt köv. A napi vezetésnek csak maximuma van, minimuma nincs. Amit nem vezettél le aznap, azt lenyomhatod a heti vagy kétheti cikluson belül ( ha belefér a vezetési idődbe ).
Pl van ha van egy ilyen 7 órás napod, akkor a hetet le tudod nyomni : 7+10+10+9+9+9 -ben, ez még csak 54 óra, a következő héten pedig nem 34 hanem 36 órát vezethetsz.
Az általad említett példában szerepel egy 3 órás pihenő. Ilyen esetben elég munka után csak 9 órás pihenőt tartani, mert a 9+3 óra az gyakorlatilag osztott pihenődiő, így ez nem számít napi pihenőidő csökkentésnek.
A 16 órát nem tudom honnan vetted, de azt gyorsan felejtsd el. Egy 24 órás ciklusban minimum meg kell lennie a 9 óra összefüggő pihenőnek, így legfeljebb 15 órát "dolgozhatsz". A te példád szerint, minden ami 16:00 után történik az pihenőidő csökkentésnek minősül, amiért elég csúnyán büntetnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!