Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Átlépheti-e előzés céljából a...

Átlépheti-e előzés céljából a párhuzamos közlekedésre alkalmas úttest felezővonalát?

Figyelt kérdés
Erre a kérdésre a helyes válasz, hogy nem. De nem értem, hogy miért. Tudtommal a felezővonal lehet szaggatott vonal is, és a szaggatott vonalat át lehet lépni. Akkor miért nem?

2021. febr. 1. 12:28
1 2
 11/18 Alex Fly ***** válasza:
100%
Egyszerűen azért nem lépheted át, mert nincs rá szükség. Az előzést végre tudod hajtani a felezővonal átlépése nélkül is a párhuzamos sávon.
2021. febr. 1. 21:16
 12/18 anonim ***** válasza:
100%
Valaki azt írta, hogy nem lehet szaggatott vonal a felező, ha az úttest párhuzamos közlekedésre alkalmas. Ennek cáfolatára ott a budapesti Óceánárok utca, amelyről pár napja e fórumon is szó van. Középen terelővonal, mindkét oldalán 5-6 méter széles útpálya. A szaggatott vonal csábít a szembejövő sávon történő előzésre, miközben ez nyilván és helyesen szabálytalan.
2021. febr. 2. 06:54
 13/18 anonim ***** válasza:
100%

12-es! Végigmentem a Google utcaképét használva az Óceánárok utcán. A felvétel 2019-es. Nem tudom, van-e változás azóta.

Én azt látom, hogy nincsenek felfestve a sávok, csak a kereszteződések környékén.

A párhuzamos közlekedésre alkalmas az az út, ahol a forgalmi sávok nincsenek felfestve? Én csak azt látom, hogy 2×1 sáv van, de az széles. Ismereteim szerint itt a jobb szélen KELL közlekedni, és - lakott területen belül is - csak előzés céljából mehetek a sávon belül beljebb, majd vissza ki kell sorolni.

Bármennyire széles is, elvileg nem alakulhatna két összefüggő sor.

2021. febr. 2. 09:10
 14/18 anonim ***** válasza:
55%

#13#

Nem ártana átlapozni egy KRESZ könyvet.

Párhuzamos közlekedésre alkalmas lehet olyan úttest is, ahol nincsenek a sávok felfestve, igaz vannak olyan szabály részletek, amelyeknél számít, hogy látszik-e az útburkolati jel, de azok nem a párhuzamos közlekedés alapfeltételei.

Párhuzamos közlekedésre alkalmas az az úttest, ahol egymás mellett biztonságosan tud haladni két nagy méretű jármű (kamion), nem feltétele az útburkolati jel, hisz pl akkor havas úttesten, amikor a felfestés nem látszódik, ott is meg kellene szüntetni a párhuzamos közlekedést, ahol kijelölt sávok vannak.

A KRESZ ismeri a képzeletbeli felezővonal fogalmát is, a lényeg, hogy párhuzamos közlekedésre alkalmas úton tilos a menetirány szerinti bal oldalra áttérni előzéskor.

2021. febr. 2. 10:15
 15/18 anonim ***** válasza:
78%

Nem szükséges a sávokat felfestéssel elválasztani:

1. számú függelék az 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelethez

I. Az úttal kapcsolatos fogalmak

e) Forgalmi sáv: az úttestnek egy gépkocsisor biztonságos közlekedésére elegendő szélességű - akár útburkolati jellel megjelölt, akár meg nem jelölt - része.

2021. febr. 2. 20:34
 16/18 mantis religiosa ***** válasza:
37%
Életem során, munkából kifolyólag sok tesztet töltöttem már ki. Nagyon sok hasonló kérdés volt, amire tudtuk a választ, de nem értettük, sokszor a vizsgáztatók sem. Ha ilyen van, húzzátok be az x-et, ahova kell, és lépjetek tovább!
2021. febr. 2. 22:42
 17/18 anonim ***** válasza:
100%

#12 "Ennek cáfolatára ott a budapesti Óceánárok utca, amelyről pár napja e fórumon is szó van. Középen terelővonal, mindkét oldalán 5-6 méter széles útpálya. A szaggatott vonal csábít a szembejövő sávon történő előzésre, miközben ez nyilván és helyesen szabálytalan."

Hát nem tudom. Ez az utca olyan álapotban van, hogy lehet nem alkalmas párhuzamos közlekedésre :D

Ezért a végig szaggatott vonal, és ezért "tágul ki" a kereszteződések előtt többsávosra?

Tudtok jobban festett többsávos utat, ahol nem záróvonal a felező?

2021. febr. 2. 23:48
 18/18 anonim ***** válasza:
100%

"Tudtok jobban festett többsávos utat, ahol nem záróvonal a felező?"

Van, elég sok.

A szaggatott vonalat át szabad lépni,ha kanyarodik, vagy megfordul az illető, előzéskor viszont tilos.

Kanyarodni sem csak az útkereszteződésekben szoktak, pl aki ott lakik, vagy látogatóba megy, az a kapubejáróra kanyarodhat rá - ha záró vonal lenne, az az ott élők közlekedését nehezítené (de lehet akár egy üzlet is a túlsó oldalon, ahová engedik a bekanyarodást)

2021. febr. 3. 01:13
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!