Mi indokolja a megkülönböztető jelzéseket ilyenkor?
Csak egy tipp: elsőbbséget csak akkor élvez, ha megkülönböztető jelzést használ. Ekkor mehet át a piroson is és van elsőbbsége.
Nem tudom, h elég e a kék villogó
"De éjjel fél 1kor,kijarási tilalom idején"
Csak a kék fény és a sziréna együttese számít megkülönböztető jelzésnek, csak együttes használatukkal léphetnek át a kresz szabályai felett. Ha csak a kék van fent és baleset történik amit a szabályok megszegése okoz, akkor az a 8pont és 30 000től akár a büntetőeljárásig is elmehet.
Van amikor valóban sziréna nélkül vonulnak a mentők/tűzoltók ( osztott pályás úton, lakott területen kívül ha nincs forgalom stb.. ), de az sem szabályos cska a saját füleiket kímélik - meg ott értelmetlen is.
Nem lehet arra alapozni, hogy visszaverődik a fény, meg úgy is látják itt biztosra kell menni.
Pár nappal ezelőtt este 10kor a mentő a kereszteződésen,villogó sárgán,alárendelt úton csak kék villogóval ment át....Épp kint voltam az erkelyen,láttam.És akkor az Üllőin 1-2 autó lézengett...
Na mindegy....
Oké,elfogadom....
Már csak arra kérlek,1 rendőrt mutass,aki megállítja a tűzoltót sebességtúllépés miatt....csak 1et!!
Jogilag lehet,hogy igaza van,de emberileg...
A másik meg az,hányszor láttm a saját szememmel,hogy rendőr a Soroksári úton nappal kb 100al repeszt a buszsávba mindenféle villogó és sziréna nelkül,záróvonalon megfordul..Ő is jogosan használhatta volna a jelzéseket,mégsem tette.Ki fogja megállítani??Ki fogja feljelenteni?Ha a tűzoltó megy 70el éjjel,0 forgalmú védett úton,ki fogja megállítani,feljelenteni?
Na mindegy..😁
#7: a sebességkorlátozást pont túlléphetik a kék villogóval (sziréna nélkül), minden máshoz már kell a sziréna is.
Egyébként egy tűzoltóautó jóval nehezebben irányítható, valószínűleg azért szirénáztak, hogy véletlenül se jöjjenek ki elé.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!