Szabad forgalmommal szemben parkolni, ha van kialakított parkolóhely?
Nem szabályos, párhuzamos közlekedésre alkalmas úton. 36.§ (6) a)
De ez nem az.
Közben jobban elmerülve és belegondolva a témába.
Szerény véleményem szerint, az általam feltett kérdés egyértelműen szabálytalan, mivel szemből érkezőként nincs nekem jelezve táblával, hogy az adott parkolóhely az valóban parkolóhely, így biztosan nem állhatok meg ott. Plusz ahogyan a legtöbben írják, nem léphetem át a felezővonalat, tehát szabályosan nem haladhatok szemben a forgalommal. (25. § 2)
A te általad említett eset viszont annyiban különbözik, hogy ha merőlegesen parkolsz akkor ugye nem haladsz szemben a forgalommal, csak keresztezed az adott sávot, ami nem szabálytalan.
Szőrszálhasogatás: Egyébként amit linkeltél google maps képet, ott is csak a jobb sávból parkolhatnál szabályosan, hiszen nem látsz táblát, hogy szabályos parkolóhely ahol mindenki áll (Simán lehetne valami kiegészítő tábla, ami neked megtiltja, hogy ott parkolj. Ebben az esetben kellene a másik oldalra is egy tábla, hogy telejesen szabályos legyen.) Nyílván ez a példa életszerűtlen, ha ismered a környéket, de vadidegenként nem lehetsz biztos benne, hogy jó helyen állsz, csak ha elsétálsz megnézni a táblát.
Újra kérdem, akik szerint a bal oldalon parkolást nem az teszi szabálytalanná, hogy szabályosan nem tudsz oda kerülni, annak van jogosítványa?
Egyirányú utcát kivéve az úttest középvonala CSAKIS IS KIZÁRÓLAG előzés és kerülés céljából léphető át. A parkolás az nem előzés és nem kerülés.
Inkább menetiránnyal szemben (a bal oldali forgalmi sávban) nem közlekedhetsz, márpedig ha bal oldalon akarsz parkolni, akkor a bal oldali sávban kell menned, ugye ez nem szabályos.
Úttest "középvonala" lehet szaggatott terelővonal is, vagy záróvonal, mellette terelővonal, azt simán átlépheted, balra is kanyarodhatsz, megfordulhatsz. De attól még nem az ellentétes irányú sávban fogsz folyamatosan haladni.
Elolvastam a kreszprofesszor írását.
Ugyanazt írja, mint én is. Nincs jogom szó szerint idézni, de az a lényeg, hogy
a bal oldalra, menetiránnyal ellentétes oldalra szabályosan nem tudsz jutni, mert csak előzés és kikerülés idejére lehet átmenni az út bal oldalára.
Balesetveszélyes is, különösen az elinduláskor.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!