Ha nem kapnál büntetést haladnál a leálló sávon, vagy átmennél a piroson?
Maszkos kérdés tovább gondolva. Olvasom ha nem lenne kötelező az a szabály akkor nem hordanák az emberek.
Közlekedésünk is szabályokra épül. Ezért vagyok rá kíváncsi, hogy ti át mennétek a piroson ha nem lenne érte büntetés, vagy csapatnád a leálló sávon esetleg buszsávon?
Nem annyira abszurd ez a kérdés. Sok országban a piros lámpa nem jelent kötelező megállást. Azt jelenti, hogy átmehetsz, de vigyázz, mert a keresztúton jöhetnek. Például Nepálban (elég sok időt töltöttem ott 2004-ben (lehet, hogy már változott ez ott is)) a 4 sávos úton 6-8 oszlopban haladnak az autók a városban, iszonyat sebességgel, non-stop dudálva. A lámpa jelzéseit és a záróvonalat nem veszik figyelembe, mert ezek betartása nem kötelező, csak figyelmezető szerepe van és gyakorlatilag nincs baleset. Ehhez szoktak hozzá, ebbe szocializálódtak, plusz bennük ott van az egymásra figyelés.
Például éjszaka, ha teljesen üres az út és indokolatlanul működik a lámpa, én szívem szerint átmennék. Persze nem megyek át, mert bünti lenne.
A leállósáv az más, ott sosem haladnék, mert nem számítanak rám. Én is meg szoktam ijedni, amikor autópályán a leállósávon megelőz 1-2 kamikaze sofőr.
"Sok országban a piros lámpa nem jelent kötelező megállást. Azt jelenti, hogy átmehetsz, de vigyázz, mert a keresztúton jöhetnek."
És ez jogszabályba is van foglalva. A kérdező arról beszél, hogy le van írva valami a KRESZ-ben, de nem kötelező azt betartani. Ez olyan, mintha le lenne írva, hogy tilos betörni más lakásába, de nem kötelező betartani a törvényt, szóval... abszurd. Ilyen nincs.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!