Magyarországon irányváltoztatási eljárás?
Én erdélyi vagyok, ma egyik magyarországi barátom megbuktatták mert egy elsőbbségadási táblánál várta az elhaladó autókat amikor utoljára érkezett egy Suzuki amely a kereszteződés előtt eltért volna balra, ezt ő látta mivel a Suzuki jelzett is balra, amikor a Suzuki elindult, visszavette az indexet és jött tovább egyenesen így a vizsgabiztos befékezett és vége a vizsgának
Én kissé szótlan vagyok ezzel kapcsolatban mivel nálunk ha egy kereszteződés előtt 50 méterrel eldöntöm én megyek balra és jelzek már 50 méterrel azelőtt, ha meggondolom magam mert elzártam a gázt otthon és tovább megyek egyenesen majd a Scania benéz az utastérbe én leszek a hibás, hiába veszem vissza az utolsó pillanatban az indexet mintha mi sem történt volna (persze ha ezt tanúk vagy videó felvétel tudja alátámasztani)
Kérdezem a barátom, Magyarországon nem 50 méterrel azelőtt kell jelezni eltérési szándékot? Azt mondja, neki az oktató 3 másodpercet mondott.
További kérdésem, ja és akkor ha én a kereszteződés közepében meggondolom magam és mehetnék balra is, egyensen is, a legutolsó pillanatban is következmények nélkül dönthetem el merre megyek?
Kerestem az interneten a jogszabályokat de valami 1975-ös nagyon nagy szórással fogalmazó jogszabályt kaptam ami nem pontosít
Én úgy tudtam, az altalános közlekedési szabályok az unióban mindenhol egyformák.
Szóval hogyan kell indexelni és eltérni egy irányba Magyarországon?
"Én kissé szótlan vagyok ezzel kapcsolatban mivel nálunk ha egy kereszteződés előtt 50 méterrel eldöntöm én megyek balra és jelzek már 50 méterrel azelőtt, ha meggondolom magam mert elzártam a gázt otthon és tovább megyek egyenesen majd a Scania benéz az utastérbe én leszek a hibás"
Van egy olyan gyanúm, hogy neked nincs jogsid.
Nem baj, csak látszik :)
Mindketten hibásak lennétek egy ilyen szituban.
Morálisan te jobban, mert akár még tudnád is figyelmeztetni a Scania vezetőjét, hogy bocsi meggondoltad magad.
Vagy el is tudnád kerülni a balesetet fékezéssel.
Emiatt egyik részben te leszel a felelős. Nem is kicsit. De az arról fog szólni, hogy "miért nem fékezett"?
Jogilag viszont a Scania sofőr egyértelműbb, mert közlekedési szabályt sért, ezt ó is tudnia fogja (előbb-utóbb).
Ha ne-adj-isten ilyen szituba kerülnél, jobb rendőrt hívni. Több okból is.
A bíróság meg majd eldönti, ki mekkora részben hibás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!